Πέμπτη 4 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Fed

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού προχώρησε χτες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), παρά τον προβληματισμό για τον ρόλο των διαδοχικών αυτών αυξήσεων στις καταρρεύσεις τριών αμερικανικών τραπεζών - μόλις πριν από λίγες μέρες κατέρρευσε η First Republic Bank - αναδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο τα μεγάλα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης.

Συγκεκριμένα, η Fed αποφάσισε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, στο εύρος του 5,00% - 5,25%.

Η Fed παραμένει προσηλωμένη στην εντολή της για επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ, προσθέτοντας παράλληλα ότι «κοιτάζοντας μπροστά, θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα για να προσδιορίσουμε τον βαθμό στον οποίο μπορεί να είναι κατάλληλη η πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής».

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα εάν χρειαστεί αυστηρότερη περιοριστική νομισματική πολιτική», ανέφερε ο Πάουελ, επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται αρκετά υψηλότερα του στόχου του 2% και παρότι έχει μετριαστεί κάπως σε σχέση με τα μέσα του προηγούμενου έτους, παρ' όλα αυτά οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές.

«Σύσφιξη» στη χορήγηση τραπεζικών δανείων στην Ευρωζώνη

Στο μεταξύ, με φόντο και τις αναταράξεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη «σφιχτή» χορήγηση δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης καταγράφει έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μετά τη σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού.

Στην έρευνα της ΕΚΤ καταγράφεται πως τα δεδομένα χορηγήσεων δανείων «συσφίχτηκαν περαιτέρω σε ουσιαστικό βαθμό» κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, με τα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια να δίνονται με το σταγονόμετρο.

Πρόσφατα αξιωματούχοι της ΕΚΤ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μικρότερης αύξησης των επιτοκίων σήμερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε περίπτωση που καταγραφόταν «σύσφιξη» των χρηματοπιστωτικών συνθηκών από πλευράς των τραπεζών.

Νέος πρόεδρος στην Παγκόσμια Τράπεζα

Στις 2 Ιούνη θα αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας ο 63χρονος Αμερικανο-ινδός Ατζάι Μπάνγκα, που είχε προταθεί ως υποψήφιος για το αξίωμα από την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Ατζάι Μπάνγκα διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος του επενδυτικού μετοχικού αμοιβαίου κεφαλαίου «General Atlantic», πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας συμμετοχών «Exor», της οικογένειας Ανιέλι και διευθύνων σύμβουλος της «MasterCard».

Ο Μπάνγκα θα αντικαταστήσει τον οικονομολόγο Ντέιβιντ Μάλπας, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, που παραιτήθηκε προτού λήξει η πενταετής θητεία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ