Τρίτη 9 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Νέα αγωγή κατά εκπαιδευτικών για να εφαρμοστεί η «ελληνική PISA»

Με προσφυγή στα δικαστήρια απαντά για μία ακόμα φορά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στις αναδιαρθρώσεις που οδηγούν στην υποβάθμιση και κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών. Και φέτος, όπως και πέρυσι, επιχειρεί με αυταρχισμό να εφαρμοστούν οι εξετάσεις της «ελληνικής PISA» προσφεύγοντας κατά των αποφάσεων ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για στάσεις εργασίας κατά τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε χτες κατεπείγουσα αγωγή, η οποία εκδικάστηκε (η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα), ζητώντας να αναγνωριστεί και πάλι ως παράνομη και καταχρηστική η εκ νέου προκηρυχθείσα απεργία - αποχή από τις εξετάσεις της «Ελληνικής PISA». Το υπουργείο Παιδείας παρουσιάζει τους μαθητές ως «θύματα της απεργιακής αυτής κινητοποίησης» και επαναλαμβάνει τα περί αναβάθμισης της Εκπαίδευσης μέσω των εξετάσεων. Υπενθυμίζει ότι «αφορά την εφαρμογή ή μη ψηφισμένου νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων (Ν. 4823/2021), τον οποίο οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αυθαίρετα αποπειρώνται να καταργήσουν στην πράξη, αρνούμενες διαρκώς την οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της Εκπαίδευσης».

«Συνειδητά αποκρύπτουν ότι οι εξετάσεις τύπου PISA εντάσσονται στα εργαλεία που η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί προκειμένου να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα στον αντιεκπαιδευτικό σχεδιασμό της», τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ), που με αφορμή τη νέα προσφυγή στα δικαστήρια δηλώνει πως «ο αυταρχισμός και οι απαγορεύσεις της κυβέρνησης δεν θα περάσουν».

«Καμία σχέση δεν έχουν οι συγκεκριμένες εξετάσεις με την εκπαιδευτική διαδικασία και την καθημερινή δουλειά των εκπαιδευτικών στις τάξεις. Αντίθετα, είναι άμεσα συνδεδεμένες με το σχέδιο διαφοροποίησης, σύγκρισης, κατάταξης και κατηγοριοποίησης των σχολείων. Είναι ένα αποτυχημένο αντιεπιστημονικό "εργαλείο" που έχει απορριφθεί από την ίδια τη ζωή. Δεν είναι τυχαία η επιμονή της κυβέρνησης για την υλοποίηση του συγκεκριμένου διαγωνισμού. Σχετίζεται άμεσα με την επαναφορά της πρότασης για "ελεύθερη γονεϊκή επιλογή" σχολείου. Η εσπευσμένη και με άθλιες διαδικασίες προσφυγή (κλήτευση και εκδίκαση μέσα σε 2 ώρες) είναι ακόμα μια ομολογία της αποτυχίας των κακόφημων "εξετάσεων" κατηγοριοποίησης σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών», τονίζει η ΑΣΕ.

Στη νέα αγωγή αναφέρεται το ΔΣ της ΔΟΕ, που καλεί την ΑΔΕΔΥ στην περίπτωση αρνητικής απόφασης να προκηρύξει νέα στάση εργασίας για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αύριο Τετάρτη.

Την αντίθεση σε σχέση με τη συμμετοχή σχολικών μονάδων στις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για αύριο, έχει εκφράσει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας. «Το υπουργείο Παιδείας αντί να λύσει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σημερινό σχολείο, όπως υποδομών, μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, αντί να μειώσει τους μαθητές ανά τάξη, συνεχίζει την πολιτική της κατηγοριοποίησης και ενθαρρύνει τα παιδιά μας σε έναν στείρο ανταγωνισμό που τελικά οδηγεί στην υποβάθμιση της δημόσιας Εκπαίδευσης», αναφέρει σχετικά, δηλώνοντας τη στήριξη στον αγώνα των εκπαιδευτικών. «Δεν επιτρέπουμε να γίνουν για μια ακόμη φορά τα παιδιά μας πειραματόζωα, για να μετατραπεί η γνώση και η αξία της σε μια μετρήσιμη δεξιότητα», σημειώνει η ΑΣΓΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ