Τετάρτη 10 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «AVRAMAR»
Στάση εργασίας για την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου

Ασθενείς εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να κρύβουν προβλήματα υγείας για να μην απολυθούν

Την άμεση ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου της «AVRAMAR» στη μονάδα της εταιρείας στα Ψαχνά Ευβοίας απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων ΝΗΣΕΛΑΝ, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους για μαζική συμμετοχή στην προειδοποιητική στάση εργασίας τις τρεις πρώτες ώρες της βάρδιας, την Παρασκευή 12 Μάη.

Δηλώνοντας την αποφασιστικότητα για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων «μέχρι να επιστρέψει ο συνάδελφος στη δουλειά», το Σωματείο καταγγέλλει την εργοδοσία της «AVRAMAR» για την απόλυση συναδέλφου στη μονάδα της εταιρείας στα Ψαχνά Ευβοίας, μετά από 23 χρόνια στη δουλειά και δύο χρόνια πριν βγει στη σύνταξη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία απόφαση που εξυπηρετεί τους σκοπούς της εργοδοσίας.

«Δεν μας είναι άγνωστες αυτές οι πρακτικές. Και η εργοδοσία της "AVRAMAR" ακολουθεί τη συνήθη πρακτική, να προσπαθεί να "ξεφορτώνεται" εργαζόμενους μεγαλύτερους σε ηλικία ή όσους, λόγω και των συνθηκών εργασίας, αποκτούν προβλήματα υγείας. Αλλωστε και στη συγκεκριμένη μονάδα μεγάλο μέρος του προσωπικού είναι συμβασιούχοι χωρίς δικαιώματα, παρόλο που καλύπτουν πάγιες ανάγκες», τονίζει το Σωματείο.

Σημειώνει επίσης ότι η συγκεκριμένη τακτική και συνολικά το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρεί να περάσει η εργοδοσία, αφορά όλους τους εργαζόμενους στην εταιρεία και προσθέτει:

«Είναι χαρακτηριστικό πως σε όλες τις παραγωγικές μονάδες της εταιρείας στην περιοχή και στη συγκεκριμένη υπάρχει έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας. Γι' αυτό και τα ατυχήματα είναι συχνό φαινόμενο, ενώ πολλοί συνάδελφοι αποκτούν προβλήματα υγείας. Και ο συνάδελφος αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα και η απόλυσή του ήρθε λίγο μετά, αφού αναγκάστηκε να πάρει αναρρωτικές άδειες και είχε το θάρρος να προσκομίσει έγγραφα που να βεβαιώνουν την επιδείνωση της υγείας του, ζητώντας να τηρούνται οι όροι προστασίας της. Με αυτή την κίνηση, δηλαδή, η εργοδοσία εξαναγκάζει, στην ουσία, τους εργαζόμενους να έρχονται στη δουλειά ακόμα και άρρωστοι, να κρύβουν τα προβλήματα υγείας τους, θέτοντας σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τις ζωές τους».

Συνεχίζοντας, το Σωματείο υπογραμμίζει ότι «δεν είναι πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοιες μεθοδεύσεις απέναντι σε όποιον σηκώνει κεφάλι. Τα μέλη του ΔΣ του σωματείου και άλλοι πρωτοπόροι εργαζόμενοι έχουν δεχθεί πιέσεις, εκδικητική συμπεριφορά και απειλές απόλυσης. Αυτό που κάθε φορά έκρινε το αν προχώρησαν ή όχι τέτοια σχέδια ήταν η αποφασιστικότητα και η συσπείρωση στο σωματείο. Η ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου θα είναι νίκη για όλους μας και η μεγαλύτερη εξασφάλιση και της δικής μας δουλειάς...», ενώ καταλήγοντας σημειώνει:

«Απαιτούμε εδώ και τώρα την ικανοποίηση των αιτημάτων μας για βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Εδώ και τώρα η εργοδοσία να συναντηθεί με τα σωματεία για να αποφασιστούν αυξήσεις και κατοχύρωση δικαιωμάτων. Απαιτούμε να γίνουν έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς τόσο για τα εργασιακά δικαιώματα στους χώρους της εταιρείας, όσο και για την εφαρμογή κανόνων ασφάλειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ