Παρασκευή 12 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
Υπό κατάρρευση το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηράκλειου!

Νέα στάση εργασίας από τους εργαζόμενους

«Στο πόδι» οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου λόγω των τραγικών ελλείψεων
«Στο πόδι» οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου λόγω των τραγικών ελλείψεων
Σε νέα στάση εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα μαζική συγκέντρωση στην πύλη, αφού η κατάσταση με την έλλειψη προσωπικού σε όλους τους τομείς έχει φτάσει στο «μη παρέκει». Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται, ενώ οι κακές έως και ανασφαλείς συνθήκες εργασίας για ασθενείς και προσωπικό είναι πλέον κανόνας. Αποτέλεσμα είναι η εντατικοποίηση και η συσσωρευμένη κόπωση, καθώς και οι καθηλωμένοι μισθοί, που οδηγούν σε κύμα παραιτήσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.

Πιο πρόσφατες παραιτήσεις ήταν αυτές της διευθύντριας του Κέντρου Αίματος, που οδήγησε στην υποβάθμιση της λειτουργίας του μοναδικού Ιατρείου Πήξης στην Κρήτη, της διευθύντριας του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Ηρακλείου, τριών χειρουργών της Χειρουργικής Κλινικής, δύο ακτινολόγων του τμήματος Υπερήχων, ενός ακτινολόγου από το τμήμα Αξονικού Τομογράφου, του μοναδικού παιδονευρολόγου, μίας αναισθησιολόγου, παθολόγου, πνευμονολόγου... Ετσι, το ένα μετά το άλλο, τα τμήματα του νοσοκομείου βρίσκονται υπό κατάρρευση, ενώ στη ΜΕΘ λειτουργούν 11 από τα 15 προβλεπόμενα κρεβάτια και λόγω υποστελέχωσης πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω.

Επίσης, οι υπάρχοντες αναισθησιολόγοι φτάνουν να λειτουργήσουν μόνο τις 3 από τις 8 χειρουργικές αίθουσες, ενώ ταυτόχρονα έχει κλείσει και το ιατρείο πόνου. Επιπλέον, λόγω επικείμενων συνταξιοδοτήσεων αναμένεται και άλλη μείωση χειρουργικών τραπεζιών.

Κλείνουν τμήματα το ένα μετά το άλλο

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, τις τελευταίες μέρες ανακοινώθηκε ότι κλείνει το Διαβητολογικό Κέντρο, το οποίο λειτουργούσε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, το οποίο μάλιστα είναι και το μοναδικό στο νησί που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες (π.χ. αντλίες ινσουλίνης, διαβητικό πόδι). Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο κέντρο εξυπηρετεί ασθενείς όχι μόνο από την Κρήτη αλλά από ολόκληρο το νότιο Αιγαίο.

Οπως ανέδειξε ο Δημήτρης Φλυτζανής, μέλος της διοίκησης του Σωματείου εργαζομένων, σχεδόν σε όλα τα τμήματα αναγκάζονται οι γιατροί να δουλεύουν με εφημερίες πάνω από το νόμιμο όριο. Η Παιδιατρική Κλινική λειτουργεί με «εντέλλεσθε», ενώ η Μονάδα Νοσηλείας Νεογνών εδώ και μήνες με μετακινήσεις - μπαλώματα από άλλο νοσοκομείο. Η Πνευμονολογική λειτουργεί οριακά. Οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών προσεγγίζουν τις 40, όμως προκηρύχτηκαν μόνο 12, πολλές εκ των οποίων θα βγουν άγονες, λόγω έλλειψης κινήτρων. Αντί για μόνιμες προσλήψεις, τα κενά μπαλώνονται με συμβασιούχους και μετακινήσεις, είτε με ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι. Οι ασθενείς ωθούνται σε ακόμη περισσότερες πληρωμές σε ιδιωτικούς ομίλους της Υγείας ή στα απογευματινά ιατρεία και προσεχώς σε χειρουργεία των νοσοκομείων, αφού οι δωρεάν παροχές Υγείας ολοένα συρρικνώνονται.

Τις ευθύνες των κυβερνήσεων για την τραγική αυτή κατάσταση, που μάλιστα «φιλοδοξούν να επαναλάβουν τον "θρίαμβο"», αναδεικνύει με δήλωσή του, με αφορμή την κινητοποίηση, ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ. «Η κάθε κυβέρνηση έως τώρα έβαζε από ένα λιθαράκι με κάθε νομοσχέδιό της. Αυτή την ώρα δεν θα τους επιτρέψουμε να μετατρέψουν το Βενιζέλειο Νοσοκομείο σε Κέντρο Υγείας. Ολοι στον αγώνα, μόνο ο λαός σώζει την υγεία του λαού!», αναφέρει.

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων παραβρέθηκε ο Δημήτρης Δουλουφάκης, φαρμακοποιός και πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Δήμου Ηρακλείου, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, δηλώνοντας ότι το σύνθημα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» περιγράφει ακριβώς την κατάσταση στον χώρο της δημόσιας Υγείας που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά τα τελευταία χρόνια. «Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας όλου του λαού για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία. Αυτό προϋποθέτει ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ στις 21 Μάη», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ