Παρασκευή 5 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γνήσιο το «δαχτυλίδι» του Μίνωα

Το πολύχρονο και «μυστηριώδες» ταξίδι ενός συμβόλου της «μυθολογίας» και της αρχαιολογίας, του λεγόμενου «δαχτυλιδιού του Μίνωα», έλαβε τέλος με την προχτεσινή γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο συμφώνησε με την επιστημονική εκτιμητική επιτροπή για τη γνησιότητα του δαχτυλιδιού και με την αγοραία αξία του (400.000 ευρώ). Το ΚΑΣ γνωμοδότησε, επίσης, να δοθεί το μισό της αγοραίας αξίας του δαχτυλιδιού, δηλαδή 200.000 ευρώ, σαν αμοιβή στον Γ. Καζαντζή, ο οποίος το παρέδωσε.

Το δαχτυλίδι βρέθηκε τυχαία στο αρχαίο νεκροταφείο της Κνωσού το 1928 και από τον παπά Ν. Πολάκη έφτασε στα χέρια του Εβανς, ο οποίος δεν αμφισβήτησε τη γνησιότητά του, σε αντίθεση με τον Σπ. Μαρινάτο, ο οποίος εκτίμησε πως δεν ήταν γνήσιο και έτσι επιστράφηκε στον Πολάκη. Εκτοτε και μέχρι πριν ένα χρόνο περίπου, οπότε παραδόθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία από τον εγγονό του Πολάκη, Γ. Καζαντζή, το δαχτυλίδι ήταν «εξαφανισμένο».

Το δαχτυλίδι κατασκευάστηκε τον 15ο αι. π.Χ. Θεωρείται αριστούργημα της μινωικής μικροτεχνίας, ζυγίζει 27 γραμμάρια και υπέρ της γνησιότητάς του συνηγορούν η τεχνική του, το κράμα των μετάλλων και το θρησκευτικό θέμα που εικονίζει.

Σύμφωνα με τον Ε. Βενιζέλο, το δαχτυλίδι θα παραδοθεί και θα εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ