Παρασκευή 26 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
«Δεν υποχωρούμε»!

Αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, οι συνταξιούχοι πορεύτηκαν χτες προς τη Βουλή. Ανάλογες συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν σε όλη τη χώρα

Η αγωνιστικότητα, το πάθος και η ζωντάνια των συνταξιούχων στη χτεσινή τους συγκέντρωση και πορεία έστειλαν το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα αντισταθούν αποφασιστικά, στην αντιλαϊκή, αντισυνταξιοδοτική πολιτική της και στο ξεπούλημα των ασφαλιστικών τους ταμείων. Η δυναμική πορεία των ασπρομάλληδων, που ξεκίνησε με τη λήξη της συγκέντρωσης στην πλ. Κάνιγγος, φτάνοντας στη Βουλή βρέθηκε αντιμέτωπη με ετοιμοπόλεμες διμοιρίες των ΜΑΤ και κλούβες που έστειλε η κυβέρνηση.

«Δε μας τρομάζουν τα ΜΑΤ, τα δακρυγόνα και του Σημίτη οι απειλές. Εμείς δε φοβηθήκαμε τους γερμανοτσολιάδες και την Ελλάδα ελευθερώσαμε...», ήταν η αρχή ενός από τα πολλά τραγούδια και συνθήματα, με τα οποία οι συνταξιούχοι απάντησαν στην αστυνομοκρατία. Τελικά, αντιπροσωπεία των συνταξιούχων είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργο Πασχαλίδη, καθώς ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και δεν τους δέχτηκε. Μετά τη συνάντηση ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, δήλωσε: « Αρνηθήκαμε να συζητήσουμε με άλλον εκτός τον πρωθυπουργό. Πήραμε όμως τη δέσμευση, ότι θα κανονιστεί συνάντηση πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού». ΟΧρήστος Τριάντης, πρόεδρος της Ομοσποωδίας Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, τόνισε: « Ο αγώνας μας δεν ήταν μάταιος. Πήραμε μια δέσμευση, θα δούμε αν αυτή θα φέρει αποτελέσματα».

«Τα λεφτά του ΙΚΑ, δικές μας εισφορές, δεν είναι για τζογάρισμα και φούσκες μετοχές», βροντοφώναζαν σύσσωμοι οι συνταξιούχοι παραμένοντας έξω από τη Βουλή. Τα συνθήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο όπως, « Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάνε τους εργάτες και στους Αμερικάνους κάνουνε τις πλάτες», «Το ΙΚΑ, τα Ταμεία τα 'χτισε η γενιά μας, κληρονομιά θα μείνουνε στα εγγόνια, στα παιδιά μας».

Ο Γ. Πασχαλίδης εξέφρασε αργότερα στους δημοσιογράφους την... ευαισθησία της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους, ενώ ισχυρίστηκε ότι τάχα βελτιώθηκε η θέση τους με τα κυβερνητικά μέτρα!

«Θα μας συναντήσει και πάλι στους δρόμους»

«Οι συνταξιούχοι έχουν χάσει πάνω από το 25% του εισοδήματός τους ενώ με το επίδομα της ντροπής, το ΕΚΑΣ, θέλουν να μας πείσουν ότι έλυσαν το πρόβλημα. Στέλνουμε το μήνυμα στον πρωθυπουργό ότι θα μας συναντήσει και πάλι στους δρόμους». Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, κεντρικός ομιλητής στην πλατεία Κάνιγγος. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κατήγγειλε ακόμη ότι τα οικονομικά των συνταξιούχων χειροτερεύουν αφού οι αυξήσεις, όπως στα καύσιμα, στα τιμολόγια του ΟΤΕ, στα εισιτήρια, μειώνουν περισσότερο το εισόδημά τους. Κατήγγειλε ακόμη ότι η κυβέρνηση διαλύει τα ασφαλιστικά ταμεία και κάλεσε τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν στην πανεργατική συγκέντρωση ενάντια στον προϋπολογισμό λιτότητας, που διοργανώνει τοΣυντονιστικό Σωματείων Αθήνας στις 16 Δεκέμβρη.

Ο Χρήστος Τριάντης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «όταν η εξουσία μεταβάλλεται σε δυνάστη για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, τότε η μοναδική λύση είναι ο αδυσώπητος αγώνας». Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία απάντηση στα προβλήματα των συνταξιούχων και ότι αυτή δεν έχει κανένα δικαίωμα να λεηλατεί τα χρήματα των συνταξιούχων ξεπουλώντας την κινητή και ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών τους ταμείων.

Ο Δ. Κούστας, από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΣΑ, διάβασε το ψήφισμα με τα αιτήματα της συγκέντρωσης το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα.

Μαχητικά και στη Βόρεια Ελλάδα

Δυναμικά κινητοποιήθηκαν χτες και οι συνταξιούχοι της Βόρειας Ελλάδας, απαντώντας στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Οι συνταξιουχικές οργανώσεις της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Οι συνταξιούχοι διατράνωσαν για άλλη μια φορά την απόφασή τους να αγωνιστούν για τη διατήρηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

Στη χτεσινή πορεία κυριάρχησαν τα αντιΝΑΤΟικά συνθήματα και τα συνθήματα καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού και της τρομοκρατίας. Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Θεσσαλονίκης, Απόστολος Κυπραίος, επισήμανε: «Είναι η ώρα της μεγάλης μας απάντησης. Με μαζικούς ενωτικούς αγώνες θα υπερασπίσουμε τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματά μας». Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία πραγματοποίησαν και οι συνταξιούχοι της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Παρά το δριμύ ψύχος, γέμισαν την αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Καβάλας και αποδοκίμασαν για μια ακόμη φορά την κυβερνητική πολιτική λιτότητας. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας, Γ. Μπαχάρης, αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση των συνταξιούχων που επιδεινώνεται από την πολιτική της κυβέρνησης. Η κινητοποίησε ολοκληρώθηκε με την επίδοση ψηφίσματος στον νομάρχη.

Μαζικά στη Θεσσαλία

Μαζικά διαδήλωσαν οι συνταξιούχοι της Θεσσαλίας εναντίον της αντισυνταξιουχικής πολιτικής της κυβέρνησης, πραγματοποιώντας δυναμικό συλλαλητήριο στο Βόλο, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Σωματείων της περιοχής.

Στο συλλαλητήριο, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, μίλησαν εκπρόσωποι συνταξιουχικών οργανώσεων και από τους 4 νομούς, οι οποίοι κατήγγειλαν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που τους αναγκάζει να ζουν με συντάξεις πείνας, ενώ την ίδια ώρα οδηγεί το υπάρχον κοινωνικό σύστημα ασφάλισης σε διάλυση. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς τη νομαρχία, προκειμένου να επιδοθεί το ψήφισμα της κινητοποίησης στον νομάρχη Π. Σκοτινιώτη, ο οποίος όμως απουσίαζε όπως και κάθε άλλος αρμόδιος!

Παγκρήτια κινητοποίηση

Δυναμική συγκέντρωση πραγματοποίησαν συνταξιούχοι από όλη την Κρήτη, χτες έξω από το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου. Συμμετείχαν συνταξιούχοι από κάθε γωνιά του νησιού, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, τον Αγ. Νικόλαο και την Ιεράπετρα. Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγ. Νικολάου - Κριτσάς, Γιώργος Πάγκαλος. Ακολούθησε πορεία προς τη νομαρχία και κατάθεση ψηφίσματος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ