Παρασκευή 5 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εργα διάσωσης του αρχαίου θεάτρου Δωδώνης

Την πρώτη φάση της μελέτης συντήρησης και αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Το θέατρο έχει σοβαρά προβλήματα φθοράς, κυρίως λόγω του υλικού κατασκευής του (ασβεστόλιθος), όπως ρηγμάτωση έως και θραύση των λίθων. Το 1960 αναστηλώθηκαν οι δύο πρώτες ζώνες του κοίλου, ενώ η τρίτη αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα προβλήματα. Η μελέτη προβλέπει εγκατάσταση εργοταξίου για τη συντήρηση των λίθων, ενώ δύο μήνες θα χρειαστούν για την οριστικοποίηση της σύστασης των κονιαμάτων που θα χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ολοκλήρωση όλων των εργασιών θα απαιτήσει πάνω από δεκατέσσερα (!) χρόνια, ωστόσο η πρώτη φάση που αφορά στο κοίλο θα χρειαστεί πάνω από δύο χρόνια εργασιών, με προϋπολογισμό 450 εκατ. δραχμές.

Επίσης θα αντικατασταθεί από ακριβές αντίγραφο το βάθρο 1, στα ανατολικά της στοάς του βουλευτηρίου της Δωδώνης, το οποίο φέρει επιγραφή και αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα φθοράς.

Στο θέατρο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα συνολικό πρόγραμμα απαλλοτριώσεων, συντηρήσεων και διαμορφώσεων του χώρου, κόστους 1,5 δισ. δρχ., που είναι ενταγμένο στο Γ` ΚΠΣ. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος και για την ικανοποίηση του αιτήματος των τοπικών φορέων για εκδηλώσεις, θα στηθεί, σε απόσταση 400 μ. από το αρχαίο θέατρο, το θέατρο που είχε κατασκευαστεί για τη συναυλία του Β. Παπαθανασίου πέρσι στους Στύλους του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα.

Εξάλλου, το ΚΑΣ ενέκρινε και τη μελέτη ανάδειξης και αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου στο λόφο της Γορίτσας, στο Βόλο. Στο λόφο εντοπίστηκε αρχαία πόλη, αλλά ουδέποτε ανασκάφτηκε (πλην μερικών επιφανειακών ερευνών της Ολλανδικής Αρχαιολογικής Σχολής στη δεκαετία του '70), αφού αποτέλεσε για δεκαετίες το χώρο αναψυχής των κατοίκων του Βόλου, ενώ μέχρι την πυρκαγιά του 1997 υπήρχε ένας πευκώνας - «φίλτρο» της πόλης από τους ρύπους της γειτονικής ΑΓΕΤ.

Επειδή ο λόφος εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο για τους κατοίκους, η τοπική Εφορεία εκπόνησε ένα πρόγραμμα καθαρισμού των ορατών μνημείων (όπως του τείχους που σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και των δύο πύργων του), διαμόρφωση διαδρομών και ενημέρωση των επισκεπτών για την αρχαία πόλη μέσω δικτύου ενημερωτικών πινακίδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ