Παρασκευή 19 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Κατηγορεί τη Βουλγαρία για ρητορική «ρωσικού τύπου»

«Η ρητορική που χρησιμοποιεί η Βουλγαρία προς τη Βόρεια Μακεδονία είναι, δυστυχώς, πολύ παρόμοια με τη ρητορική που χρησιμοποιεί η Ρωσική Ομοσπονδία για την Ουκρανία», υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντ. Κοβάτσεφσκι, αποτυπώνοντας τις αντιθέσεις που παραμένουν μεταξύ των δύο πλευρών, παρά την προσπάθεια ΕΕ - ΝΑΤΟ να «ομαλοποιηθούν» οι σχέσεις τους, για να προχωρήσει η ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων.

Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Κοβάτσεφκσι κατηγόρησε τη Σόφια για «κατάχρηση αβάσιμων κατηγοριών για πολιτικούς σκοπούς, ειδικά σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την Ιστορία της Ευρώπης», με φόντο την όξυνση της αναμέτρησης Ρωσίας και Δύσης, που αντανακλάται πολλαπλά και στα Βαλκάνια.

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση της αντιπροέδρου της Βουλγαρίας, Ιλιάνα Γιότοβα, περί «συστηματικής καταπάτησης των δικαιωμάτων των Βουλγάρων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Παρά τη διμερή συμφωνία με την οποία το περσινό καλοκαίρι οι δύο χώρες συμφώνησαν να «ρίξουν τους τόνους», παραμένουν οι διαφωνίες για το ζήτημα της ύπαρξης βουλγαρικής μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας, το VMRO - DPMNE, επιμένει ότι θα αντιταχθεί σε τροποποίηση του Συντάγματος που θα αναγνωρίζει τέτοια μειονότητα, ενώ στη Βουλγαρία συνεχίζονται τα πολύμηνα παζάρια για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα μπορέσει να «τρέξει» τέτοιες ευρωατλαντικές «διευθετήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ