Παρασκευή 5 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΓΑ
Εξαγγελίες και υποσχέσεις

Πυγμή και αποφασιστικότητα προσπάθησε να δείξει χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Κουράκης, μ' αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου. Μόνο που δεν του βγήκε, ανεξάρτητα από εξαγγελίες και προθέσεις, για δύο λόγους: Αφ' ενός γιατί φυσικά δε διαφοροποιείται από την κυβερνητική πολιτική και λογική, δηλαδή δεν αναζητεί τις αιτίες αλλά αντιμετωπίζει αποσπασματικά και περίπου επιφανειακά το φαινόμενο, πάντα στα πλαίσια του συστήματος. Αφ' ετέρου γιατί δεν έδειξε έτοιμος να πει τα πράγματα με τ' όνομά τους, να συγκρουστεί.

Πέρα από τα κλασικά «δε θα επιτρέψουμε», κινήθηκε στο δρόμο τού «εμείς απλά προεδρεύουμε». Ως άμεση αντίδραση επανέλαβε τις προτροπές για δράση από τις αθλητικές και δικαστικές αρχές. Ακόμα επικαλέστηκε (όπως όλοι οι προκάτοχοί του...), περίπου ως πανάκεια, το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο. Μόνο που, όπως πολλοί αναγνωρίζουν, το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη νόμων. Είναι η εφαρμογή τους... Αλλωστε, το παραδέχτηκε και ο ίδιος. Οταν του επισημάναμε - ως παράδειγμα - ότι πόρισμα του Ελεγκτικού Συμβουλίου της ΓΓΑ, για την ΕΠΟ (κατά παραβίαση των κειμένων διατάξεων) δε στάλθηκε στη Δικαιοσύνη, με την ευθύνη και υπηρεσιακών παραγόντων, ανέφερε: «Πραγματικά πολλές φορές διαπιστώνεται ότι οι έλεγχοι δεν παραπέμπονται. Εξετάζω όλες τις περιπτώσεις που βρήκα από την αρχή και αν βρω ότι πρέπει να σταλεί κάτι θα σταλεί. Δε θα δέχομαι ουδεμία σχετική παρέμβαση, το έχω ξεκαθαρίσει» (...).

Κατά τ' άλλα γνωστοποίησε τις επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών για την τρέχουσα περίοδο: «Δίνονται 58.917.000 ευρώ, έναντι 56.127.143 ευρώ, που είχαν δοθεί το 2001. Στα παραπάνω ποσά δε συμπεριλαμβάνονται αυτά που αφορούν την ολυμπιακή προετοιμασία, τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, καθώς και τα όσα έχουν δαπανηθεί για τη μετεγκατάσταση των ομοσπονδιών». Υποστήριξε επιπλέον πως θα υπάρχει ενδελεχής και αυστηρός έλεγχος. Επίσης διαβεβαίωσε πως οι αθλητές δε θ' αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα στην προετοιμασία τους από το κλείσιμο των εγκαταστάσεων γι' ανακατασκευή.

Στο μεταξύ, με τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο ασχολήθηκε χτες και το ΔΣ της ΕΠΟ. Αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας να μη χρησιμοποιεί, τώρα ή στο μέλλον, πρόσωπα που φέρονται να μετέχουν στις πράξεις αυτές. Ο ΕΣΑΠΕ να αναστείλει την ιδιότητα του μέλους όλων όσοι φέρονται να μετέχουν σε ανάλογες πράξεις. Η Ομοσπονδία Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδας να αναστείλει την ιδιότητα του μέλους όλων όσοι φέρονται να μετέχουν σε ανάλογες πράξεις. Η Πειθαρχική Επιτροπή του ΕΣΑΠΕ να κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες έρευνας και πειθαρχικού ελέγχου φυσικών ή νομικών προσώπων, που φέρονται να μετέχουν σε ανάλογες πράξεις. Θα πρέπει να έχει οδηγηθεί σε συγκεκριμένες αποφάσεις το αργότερο έως τη λήξη του τρέχοντος πρωταθλήματος.

Οσο για την πρόταση του κ. Μυτιληναίου (χρησιμοποίηση ξένου διαιτητή στον επαναληπτικό με Ολυμπιακό), η Ομοσπονδία εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στους διαιτητές. Υπενθύμισε ότι δεν το επιτρέπουν οι κανονισμοί, χαρακτηρίζει το αίτημα «ατυχή στιγμή» και προειδοποιεί: «Είναι η τελευταία φορά πάντως που η ΕΠΟ αντιμετωπίζει με συγκατάβαση ανάλογα αιτήματα. Από την επόμενη φορά που θα διατυπωθούν από οποιονδήποτε, το λόγο θα έχουν τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ