Τετάρτη 31 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΒΥΗ
Συγκρούσεις ένοπλων ομάδων στην Τρίπολη

Συγκρούσεις σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στην πρωτεύουσα της Λιβύης,Τρίπολη, μεταξύ ένοπλων ομάδων που συντάσσονται με την κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά. Στις συγκρούσεις εμπλέκονται μέλη της παραστρατιωτικής ομάδας «Αποτροπή», του Αμπντελαούφ Κάρα, και της 444ης Ταξιαρχίας του λιβυκού στρατού. Δεν ανακοινώθηκαν θύματα ή τραυματίες. Ανεπίσημες πηγές ανέφεραν τον ελαφρύ τραυματισμό των μελών μιας οικογένειας που έτυχε να περνά εκείνη τη στιγμή από την περιοχή.

Αφορμή φέρεται ότι έδωσε η σύλληψη μελών της 444ης Ταξιαρχίας την Κυριακή στον εμπορικό δρόμο Τζράμπα, στο ανατολικό τμήμα της Τρίπολης, και στη συνοικία Ρας Χασάν, στο κέντρο της πόλης.

Οι συγκρούσεις αυτές καταγράφηκαν την ώρα που η κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη πραγματοποιεί από την περασμένη Πέμπτη πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον στόχων στη Ζαουίγια, 45 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, επισήμως εναντίον συμμοριών «διακινητών», στα οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι.

Δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη τον τελευταίο χρόνο: Η μία που είναι εγκατεστημένη στην Τρίπολη (δυτικά), υπό την ηγεσία του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, και μία δεύτερη που έχει έδρα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, υποστηρίζεται από τον ισχυρό στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και το εκλεγμένο Κοινοβούλιο.

Μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Προέδρου της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι με επέμβαση του ΝΑΤΟ το 2011, η Λιβύη, που διαθέτει ορισμένα από τα πιο πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο, βυθίστηκε στο χάος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ