Σάββατο 10 Ιούνη 2023 - Κυριακή 11 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Στο επίκεντρο οι ανάγκες του παιδιoύ

Το ΚΚΕ θεωρεί τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, όλων των ηλικιών, με ξεχωριστή μέριμνα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, αναφαίρετο δικαίωμα, που πρέπει να προσφέρεται και να καλύπτεται καθολικά, αναβαθμισμένα, σύγχρονα, στο μέτρο των σημερινών δυνατοτήτων, από τις οποίες προκύπτει και το εύρος των σημερινών αναγκών των παιδιών. Χρειάζεται και είναι απόλυτα ρεαλιστικό σήμερα να αναπτυχθεί ένα πλούσιο παιδαγωγικό πρόγραμμα με αθλητικές, πολιτιστικές και γνωστικές δραστηριότητες που θα συμβάλλει στην αφομοίωση των ήδη κατακτημένων γνώσεων και θα «εμπλουτίζει» την προσωπικότητα του παιδιού φέρνοντάς το σε επαφή με τα αθλήματα, τις τέχνες, τη φύση, καθώς οι ποικίλες, πολύμορφες δραστηριότητες συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη, καλλιέργεια των κλίσεων, των ικανοτήτων, των ενδιαφερόντων, στην, εν γένει, ισόρροπη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Το παράδειγμα της ΕΣΣΔ φωτίζει έναν τέτοιο κόσμο, όπου το παιδί ήταν ο «βασιλιάς». Στην πρώτη απόπειρα σοσιαλιστικής οικοδόμησης υπήρχε ειδική μέριμνα για το ζήτημα των διακοπών των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Για τα παιδιά και τη νεολαία λειτούργησαν ειδικά, στοχευμένα ψυχαγωγικά προγράμματα, με 40.000 περίπου παιδικές κατασκηνώσεις, όπου υποδέχονταν περίπου 10 εκατομμύρια παιδιά ετησίως, εντελώς δωρεάν ή με ελάχιστο αντίτιμο. Οι γονείς μπορούσαν να στείλουν τα παιδιά τους στην εξοχή για τις καλοκαιρινές και τις χειμερινές τους διακοπές σε ειδικά κέντρα. Αυτά ήταν σαν μικρές πόλεις με κοιτώνες, μεγάλες τραπεζαρίες, στάδια, επιστημονικά εργαστήρια, κινηματογράφους, θέατρα και πολλά ακόμη. Ξακουστά ήταν επίσης και τα Μέγαρα των Πιονιέρων που λειτουργούσαν όλο τον χρόνο. Εκεί στεγάζονταν ομάδες «κύκλων» που ασχολούνταν με ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί: Φυσικές επιστήμες, μοντέλα αεροπλάνων και πλοίων, ηλεκτροτεχνική, αυτοκίνητα, μουσική, τραγούδι, θέατρο, χορό, μπαλέτο, φωτογραφία, σκάκι, κινηματογράφο, εικαστικά κ.τ.λ. Σε ένα τέτοιο Μέγαρο στη Μόσχα μπορούσαν να απασχοληθούν δωρεάν πάνω από 5.000 παιδιά ταυτόχρονα.

Οι εντυπωσιακές αυτές κατακτήσεις, δεκάδες χρόνια πριν, δείχνουν πως σήμερα είναι κάτι παραπάνω από εφικτό και αναγκαίο να αναβαθμιστεί ουσιαστικά και σημαντικά η ποιότητα της ζωής των παιδιών και των γονιών τους, εφόσον στον προσανατολισμό του κράτους βρεθεί η ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών, που σήμερα φτάνουν να θεωρούνται πολυτέλεια. Στη σοσιαλιστική κοινωνία, για την οποία παλεύει το ΚΚΕ, το σύνολο του παραγόμενου πλούτου, των μέσων, των γνώσεων θα προσφέρεται ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες των παιδιών σε δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, των διακοπών, για την ευρύτερη καλλιέργεια των ικανοτήτων, των γνώσεων, την ανάπτυξη των αξιών της συλλογικότητας, της συντροφικότητας, της αλληλοβοήθειας, τον εμπλουτισμό των βιωμένων παραστάσεων, ώστε να ζούνε τη ζωή τους, στα παιδικά τους χρόνια, πλέρια, ολοκληρωμένα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ