Σάββατο 6 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Το όνομά μου είναι Σαμ»

Ο Σαμ Ντόουσον (Σον Πεν) είναι ένας διανοητικά καθυστερημένος πατέρας, ο οποίος μεγαλώνει την κόρη του Λούσι με τη βοήθεια μιας παρέας φίλων του, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με το δικό του. Καθώς η Λούσι φτάνει στην ηλικία των επτά χρόνων και αρχίζει να υπερβαίνει διανοητικά τον πατέρα της, η μεγάλη τους αγάπη κι ο στενός οικογενειακός δεσμός τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Η περίπτωσή τους πέφτει στην αντίληψη ενός κοινωνικού λειτουργού, ο οποίος αποφασίζει να βάλει τη Λούσι υπό την προστασία θετών γονέων.

Ο Σαμ δεν το βάζει κάτω. Ορκίζεται να παλέψει το σύστημα για να πάρει πίσω την κόρη του. Ετσι ζητά τη βοήθεια ενός ανθρώπου ολότελα διαφορετικού από αυτόν, της Ρίτα Χάρισον (Μισέλ Πφάιφερ), μιας δυναμικής και αφοσιωμένης στη δουλιά της δικηγόρου. Η Ρίτα αποφασίζει να αναλάβει την υπόθεση δωρεάν, ως μια πρόκληση προς τους συναδέλφους της. Με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι αυτοί οι δυο άνθρωποι δε θα επικοινωνήσουν, αλλά στο βάθος μοιάζουν πάρα πολύ.

«Το όνομά μου είναι Σαμ» είναι μια συγκινητική ταινία. Αφήνει στο περιθώριο τα συνηθισμένα πρότυπα οικογένειας και βγάζει στο προσκήνιο την ιδιαιτερότητα μέσα από μια μη παραδοσιακή οικογένεια, που τις περισσότερες φορές συνηθίζουμε να την καταχωρούμε στη σφαίρα του «μη κανονικού».

Το να μεγαλώνει κανείς ένα παιδί δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για το διανοητικά καθυστερημένο Σαμ είναι ακόμα πιο δύσκολο. Ετσι παλεύει μ' όλες του τις δυνάμεις για να κερδίσει αυτό που του ανήκει και του δίνει ζωή. Πρέπει όμως ο Σαμ να μεγαλώνει ένα παιδί; Τι είναι σωστό και τι είναι λάθος; Πέρα από το συναίσθημα υπάρχει και μια πραγματικότητα.

Η ερμηνεία του Σον Πεν είναι έξοχη (υποψήφιος για όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου) καθώς και η σκηνοθεσία του Τζέσι Νέλσον είναι προσεγμένη δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομέρεια.

Ο Σαμ θα σας συγκινήσει αλλά και θα σας προβληματίσει και θα σας αποδείξει τη δύναμη της αγάπης.

«I am Sam». Κοινωνική περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2001. Σκηνοθεσία: Τζέσι Νέλσον. Πρωταγωνιστούν: Σον Πεν, Μισέλ Πφάιφερ, Νταϊάν Γουίστ, Ντακότα Φάνινγκ, Λόρα Ντερν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ