Σάββατο 10 Ιούνη 2023 - Κυριακή 11 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Παζάρια για τις σχέσεις Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας

Τα παζάρια με τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν για νέες συμφωνίες στην περιοχή επιβεβαίωσε την Πέμπτη από το Ριάντ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ολοκληρώνοντας τριήμερη επίσκεψη στη χώρα.

Ο Μπλίνκεν επέλεξε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μεταφέροντάς του τις συζητήσεις που έκανε εκεί με στόχο «την εμβάθυνση της ενσωμάτωσης του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή μέσω της εξομάλυνσης (των σχέσεών του) με τις χώρες της περιοχής». Παράλληλα, ζήτησε από τον Νετανιάχου να μην υπονομεύει την προοπτική ενός παλαιστινιακού κράτους καθώς το ζήτημα θεωρείται από τη Σαουδική Αραβία κομβικό για την οποιαδήποτε επισημοποίηση των (παρασκηνιακών) σχέσεων με το Ισραήλ.

Τη Δευτέρα, μια μέρα πριν από την επίσκεψή του στο Ριάντ, ο Μπλίνκεν είχε ταχθεί υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας λέγοντας ότι αυτός είναι «ένας σημαντικός στόχος» για το εβραϊκό κράτος λόγω της μεγάλης επιρροής που έχει το βασίλειο στην περιοχή, κυρίως ως θεματοφύλακας των δύο πιο ιερών τόπων του Ισλάμ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπλίνκεν, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, δήλωσε ότι η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων είναι «προς το συμφέρον της περιοχής», ωστόσο ο μπιν Φαρχάν απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο αν δεν επιλυθεί το Παλαιστινιακό.

Επίσκεψη του Παλαιστίνιου ηγέτη στην Κίνα

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επισκεφθεί την Κίνα την επόμενη βδομάδα (13 - 16 Ιούνη), αξιοποιώντας το ενδιαφέρον της κινεζικής διπλωματίας να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη, στον αντίποδα των προσπαθειών των ΗΠΑ να οξύνουν τις πιέσεις με αφορμή την Ταϊβάν.

Η Κίνα είχε δηλώσει τον Απρίλη ότι τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων το συντομότερο δυνατό, επισημαίνοντας ότι είναι έτοιμη να διευκολύνει μια ειρηνευτική συμφωνία.

  • Το πρωί της Παρασκευής η μαύρη λίστα των θυμάτων της ισραηλινής κατοχής της Δυτικής Οχθης μεγάλωσε και άλλο. Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο σε πέρασμα στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Πρόκειται για τον 29χρονο Μεχντί Μπαγιάντσα, που σκοτώθηκε «από τις σφαίρες της κατοχής κοντά στο στρατιωτικό φυλάκιο της Ραντίς, δυτικά της Ραμάλας», επισήμανε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεθνή παζάρια και διαβουλεύσεις, ενώ εντείνεται το μακελειό στη Γάζα (2024-04-30 00:00:00.0)
Παζάρια για νέα «συμφωνία του Αβραάμ» μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας (2023-09-22 00:00:00.0)
Παζάρια για νέα «συμφωνία του Αβραάμ» και διεργασίες στο Παλαιστινιακό (2023-09-07 00:00:00.0)
Κούρσα για τη γεωπολιτική «επιρροή» από ΗΠΑ και Κίνα (2023-08-22 00:00:00.0)
Εφ' όλης της ύλης οι συνομιλίες Μπλίνκεν - Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (2023-06-08 00:00:00.0)
Επίσκεψη στο Ριάντ με «φορτωμένη» ατζέντα (2023-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ