Σάββατο 10 Ιούνη 2023 - Κυριακή 11 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
ΕΕ - ΗΠΑ δεν θέλουν «κέντρο κρίσης» στη «γραμμή επαφής με τη Ρωσία»

ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις στους δρόμους του βόρειου Κοσόβου

Copyright 2023 The Associated

ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις στους δρόμους του βόρειου Κοσόβου
Ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα ώστε να μη διαταραχτεί η ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων εκφράζουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία της Δύσης, ανήσυχα για τις επιπτώσεις από τον νέο γύρο έντασης στο βόρειο Κόσοβο. Ο σερβικός πληθυσμός που πλειοψηφεί συντριπτικά στην περιοχή και απείχε σχεδόν καθολικά από τις τοπικές εκλογές που οργάνωσε τον Απρίλη η Πρίστινα, αντιδρά έντονα με οδοφράγματα και διαδηλώσεις στην ανάληψη καθηκόντων από τους νέους αλβανόφωνους δημάρχους που «εκλέχτηκαν». Πέρα από τις κοσοβάρικες δυνάμεις ασφαλείας που γέμισαν τους τέσσερις δήμους της περιοχής, η ΝΑΤΟική KFOR ενισχύθηκε δραστικά και δυνάμεις της ακροβολίστηκαν σε όλα τα κομβικά σημεία, στο όνομα της «σταθερότητας και ασφάλειας» της περιοχής. Μάλιστα, ο απερχόμενος διοικητής της επιχείρησης της ΕΕ EULEX, Λαρς - Γκιούναρ Βίγκεμαρκ, αφού σχολίασε ότι «εκδηλώθηκε το χειρότερο είδος βίας. Ολοι λένε ότι από τύχη δεν είχαμε θύματα», εκτίμησε ότι «δεν αποκλείεται το ΝΑΤΟ να αποφασίσει την ανάπτυξη χιλιάδων στρατευμάτων στο Κόσοβο (...) Φυσικά και αυτό αποτελεί επιλογή αν η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ασταθής».

Την ίδια στιγμή, την ανησυχία και τον εκνευρισμό ΗΠΑ - ΕΕ για τις νέες επιπλοκές στην ευρωατλαντική πορεία Σερβίας - Κοσόβου εξέφρασαν οι ειδικοί απεσταλμένοι Γκάμπριελ Εσκομπάρ και Μίροσλαβ Λάιτσακ, αντίστοιχα, που βρέθηκαν μες στη βδομάδα σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Σχετικά με την ευρωενωσιακή πορεία Κοσόβου και Σερβίας ο Εσκομπάρ δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλές δυνατότητες σε αυτήν την περιοχή. Δεν πρέπει να το χάσουμε από την προσοχή μας αυτό και δεν πρέπει να πάψουμε να εργαζόμαστε ώστε να κάνουμε τα Δυτικά Βαλκάνια το πιο δυναμικό μέρος της Ευρώπης και μια περιοχή που αληθινά συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα». Αυτά λέγονται με το βλέμμα στην όλο και διευρυνόμενη ρωσική διείσδυση στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτική είναι η ετοιμότητα που τα δυτικά επιτελεία εκφράζουν ακόμα και για επιβολή κυρώσεων στην Πρίστινα, την οποία κατηγορούν για ενέργειες χωρίς τη... συγκατάθεσή τους. Οπως μετέδωσε το «Euronews», επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, ήδη κυκλοφορεί σχέδιο κυρώσεων κατά της κοσοβάρικης ηγεσίας, που περιλαμβάνει «πάγωμα» προγραμμάτων χρηματοδότησης, υιοθέτηση παθητικής στάσης στις προσπάθειες του Βελιγραδίου να «απο-αναγνωριστεί» το Κόσοβο από μια σειρά χωρών, ακόμα και «εκτοπισμό» της Πρίστινας από διεθνείς οργανισμούς στους οποίους ήδη συμμετέχει. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σχετικό έγγραφο αναφέρει ότι «αποτελεί ζωτική ανάγκη για την διατλαντική κοινότητα να μην επιτρέψει να δημιουργηθεί ένα κέντρο κρίσης πίσω από τη "γραμμή επαφής" με τη Ρωσία». Μάλιστα, σημειώνεται ότι ενώ «με την κατάθεση του γαλλογερμανικού σχεδίου, αναμενόταν πως θα εμφανίζονταν προβλήματα με τη σερβική πλευρά, ως μια επίμονη και μη εποικοδομητική πλευρά», «κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν η κυβέρνηση του Κοσόβου που, με τις δικές της ενέργειες, θα προωθούσε αβεβαιότητα και κρίσεις και συγκρούσεις».

Ο ίδιος ο Εσκομπάρ, κατά τις επαφές του στην περιοχή, επέκρινε τη στάση της Πρίστινας και είπε ότι «το γεγονός πως στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Κοσόβου δεν σημαίνει ότι πρέπει να στεκόμαστε και στο πλευρό ενός μεμονωμένου (ηγέτη) που δεν συμμερίζεται αυτό το ένστικτο για συνεργασία και συντονισμό (...) Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν βλέπουμε αντίκτυπο στη μακρόχρονη σχέση (ΗΠΑ - Κοσόβου) αλλά οι ενέργειες που αναλαμβάνονται ή όχι θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες που θα επιδρούσαν σε τομείς της σχέσης (μας). Δεν θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο...».

Την ίδια στιγμή, ο Εσκομπάρ φρόντισε να διευκρινίσει ότι η Ουάσιγκτον ιεραρχεί ψηλά τη σύσφιξη των σχέσεών της με το Βελιγράδι και σε διμερές επίπεδο, ενώ είπε ότι σύντομα θα οργανωθεί στην Ουάσιγκτον επίσκεψη του Σερβικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ