Σάββατο 6 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Νομοσχέδιο περί γενετικής έρευνας σε ανθρώπινα έμβρυα

ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Ομοσπονδιακοί και πολιτειακοί κυβερνητικοί παράγοντες της Αυστραλίας συμφώνησαν χτες στην προώθηση νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τη χρήση και τον αριθμό ανθρωπίνων εμβρύων (που βρίσκονται κατεψυγμένα σε κλινικές τεχνητής γονιμοποίησης) με σκοπό τη γενετική έρευνα πάνω στα βλαστοκύτταρα και τη δημιουργία μοσχευμάτων.

Το σχέδιο, με βασικό εμπνευστή την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, προβλέπει πως σε πρώτο στάδιο η έρευνα των γενετιστών πάνω στην παραγωγή και καλλιέργεια ανθρωπίνων βλαστοκυττάρων θα πρέπει να περιοριστεί σε 60.000 ανθρώπινα έμβρυα που βρίσκονται κατεψυγμένα σε κλινικές τεχνητής γονιμοποίησης. Προβλέπεται μία τριετής μεταβατική περίοδος όσον αφορά τη χρήση νέων (πέραν των 60.000) εμβρύων, ενώ θα θεωρείται παράνομη η χρήση εμβρύων από ερευνητές δίχως την πρότερη έγκριση των δωρητών.

Η διαδικασία παραγωγής βλαστικών κυττάρων θα ελέγχεται από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Ερευνας και θα αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τους οκτώ κυβερνήτες των πολιτειών της χώρας, ανακοίνωσε πως οι ομοσπονδιακές αρχές θα αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της ερευνητικής διαδικασίας πάνω σε ανθρώπινα έμβρυα, «ώστε να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός των πολιτειών για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ