Σάββατο 6 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δημοψήφισμα το Μάη και «ελεγχόμενες» εκλογές τον Οκτώβρη...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την πρώτη βδομάδα του Μάη, «για να αποφασίσει ο λαός εάν θέλει την παραμονή του στην εξουσία ή όχι, αφού γίνει η αποκατάσταση της δημοκρατίας τον ερχόμενο Οκτώβρη», ανακοίνωσε χτες ο Πακιστανός στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ.

«Σκοπός του δημοψηφίσματος θα είναι η εισαγωγή της πραγματικής δημοκρατίας», είπε ο Πακιστανός ηγέτης, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως δε θα επιτρέψει στους πρώην πρωθυπουργούς, Μπεναζίρ Μπούτο και Ναουάζ Σαρίφ, την είσοδό τους στη χώρα και τη συμμετοχή τους στις γενικές εκλογές. «Δε θα τους αφήσω», είπε, «να επιδοθούν και πάλι στη λεηλάτηση του πλούτου της χώρας μας... δεν έχουν κανέναν απολύτως ρόλο στην πακιστανική πολιτική σκηνή».

Πέρα απ' την έκπληξη διεξαγωγής δημοψηφίσματος που επιφύλασσε, το χτεσινό διάγγελμα Μουσάραφ επικεντρώθηκε σε έναν εκτενή απολογισμό της κυβέρνησής του, αναφορικά με τη «μεταρρύθμιση της οικονομίας, την καταπολέμηση της φτώχειας(!), την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης, την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού».

«Θα ήθελα συνταγματική μεταρρύθμιση, ώστε να επιτευχθεί ένα σύστημα ελέγχου και ισορροπιών για την αποτροπή της κακοδιαχείρισης και της κατάχρησης εξουσίας εκλεγμένων αξιωματούχων», είπε, σε άλλο σημείο, ο Πακιστανός ηγέτης, κάνοντας επιπλέον λόγο για «την ανάγκη μίας νέας σχέσης ανάμεσα στον Πρόεδρο, που έχει έναν παραδοσιακό ρόλο, και τον πρωθυπουργό, που ασκεί πραγματική εξουσία».

Αν και δεν έδωσε πολλές διευκρινίσεις όσον αφορά στα περί διεξαγωγής γενικών εκλογών, ο Πακιστανός στρατηγός σημείωσε πως, ακόμη και μετά το δημοψήφισμα, «θα διατηρήσει ορισμένες εξουσίες, ώστε να μην μπορεί ο πρωθυπουργός που θα εκλεχτεί να βλάψει τα εθνικά συμφέροντα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ