Σάββατο 6 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ζήτω η τιμημένη Ιντιφάντα

«Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών», διαδήλωσαν χτες βράδυ χιλιάδες Θεσσαλονικείς και απαίτησαν να παρέμβει η διεθνής κοινότητα για να σταματήσει η γενοκτονία των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό. Χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι, φοιτητές ένωσαν χτες βράδυ τη φωνή τους και κάτω από το κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, της ΦΕΑΠΘ, της Παλαιστινιακής Παροικίας και της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών, πορεύτηκαν μαζί το δρόμο της αντίστασης.

Ο λαός της Θεσσαλονίκης, μαχητής, βροντοφώναξε «ζήτω η τιμημένη Ιντιφάντα». Στη συγκέντρωση, που έγινε στο άγαλμα του Βενιζέλου, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης, Σαλίμ Μουσάλαμ, περιέγραψε τις δραματικές ώρες που περνά αυτές τις μέρες ο λαός του. Ο παλαιστινιακός λαός, που σφαγιάζεται ανελέητα μπροστά στα μάτια ολόκληρης της ανθρωπότητας, με τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

«Είμαστε εδώ γιατί το δικό τους δράμα είναι το δράμα όλων των λαών που ματώνουν από την ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων», είπε ο Θ. Κυριακίδης, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Η μεγάλη διαδήλωση ξεχύθηκε στους δρόμους της πόλης. Πρώτος σταθμός το γαλλικό προξενείο, όπου θυροκολλήθηκε το ψήφισμα με το οποίο απαιτείται άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την απελευθέρωση του Αραφάτ, απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων κατοχής και άμεση επιστροφή όλων των προσφύγων στα πάτρια εδάφη.

«Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη». «Μπους, Σαρόν φονιάδες των λαών».

Μπροστά στο αμερικανικό προξενείο, όλοι οι διαδηλωτές με μια φωνή κατήγγειλαν: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Φονιάδες των παιδιών Αμερικάνοι». Εκεί μπροστά έκαψαν την αμερικανική σημαία και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο των Παλαιστινίων. Λίγα μέτρα πιο κει, στην είσοδο του προξενείου, στήθηκε μια αναπαράσταση του αποτρόπαιου εγκλήματος. Στο εκτελεστικό απόσπασμα 5 νέοι, αμούστακα παιδιά. Τους έκλεισαν τα μάτια και τους εκτέλεσαν. Οπως τουφεκίζεται κάθε μέρα η ελπίδα του παλαιστινιακού λαού.

Επόμενος σταθμός το ρωσικό προξενείο και τελευταίος το γερμανικό.

Στο χώρο της συγκέντρωσης, νωρίτερα, αντιπροσωπείες φορέων μετέφεραν ψηφίσματα συμπαράστασης: Δημοτικό Συμβούλιο Πυλαίας, Δημοτικό Συμβούλιο Ευόσμου, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Β. Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», Ενωση Μεταπτυχιακών Φοιτητών ΑΠΘ και Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ, 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο του 2ου Ενιαίου Λυκείου Συκεών, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Στο μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ, η βουλευτής του ΣΥΝ Α. Ξηροτύρη, δεκάδες άλλοι φορείς, μεταξύ των οποίων η ΕΔΟΘ, οι πέντε ΕΛΜΕ, η Παροικία Ιρακινών Θεσσαλονίκης, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμαριάς, κλπ. Ο υποψήφιος νομάρχης της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΝΑΣΥ), Γ. Ρόκκος, ο υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού «ΘεσσαλοΝίκη Τώρα», Αγ. Σαχίνης, και πολλοί ακόμη αιρετοί της ΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ