Σάββατο 6 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Το πετρέλαιο ως όπλο;

Να χρησιμοποιηθεί ένα εμπάργκο πετρελαίου ως μέσο πίεσης στο Ισραήλ και στη Δύση πρότεινε χτες το Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΒΑΓΔΑΤΗ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χτες, για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα, ένας ηγέτης χώρας της Μέσης Ανατολής κάλεσε για τη χρήση του σημαντικότερου πόρου των αραβικών χωρών - του πετρελαίου - ως όπλου για την απόκρουση της ισραηλινής επίθεσης στην Παλαιστίνη. Αυτή τη φορά ήταν ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Το πετρέλαιο ανήκει στους λαούς των χωρών που το παράγουν και μπορεί να γίνει ένα όπλο κατά της Δύσης και των χωρών εκείνων που υποστηρίζουν τη βάρβαρη κυβέρνηση του Ισραήλ», δήλωσε χτες ο Χαμενεΐ στην Τεχεράνη. Οι εξαγωγές, προσέθεσε, θα μπορούσαν να σταματήσουν «για μια συμβολική περίοδο ενός μήνα». Το Ιράν είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου της Μέσης Ανατολής και ένα σημαντικό μέλος του ΟΠΕΚ.

Η δήλωση του Χαμενεΐ, μαζί με τις ειδήσεις της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην περιοχή, κατά αναλυτές οδήγησαν τα χρηματιστηριακά παράγωγα του αργού να σπάσουν το όριο των 27 δολαρίων το βαρέλι. Μιλώντας ανώνυμα, πάντως, πηγή του ΟΠΕΚ απέρριψε το ενδεχόμενο ενός εμπάργκο, με το επιχείρημα πως εάν υιοθετούνταν θα λειτουργούσε προς όφελος των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, που θεωρείται πολύ πιθανό να προχωρήσουν σε αύξηση της δικής τους παραγωγής για να καλύψουν το κενό στις αγορές. Την Τρίτη που πέρασε, και το Ιράκ είχε καλέσει για εμπάργκο πετρελαίου, ωστόσο η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ απέρριψαν την πρόταση.

Και, επίσημα, ο ΟΠΕΚ, που παράγει 40% του αργού που διατίθεται παγκοσμίως, επέμεινε την Πέμπτη πως «δεν προτίθεται» να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο ως όπλο.

Η άποψη του Χαμενεΐ είναι ότι «αν αυτοί» (οι δυτικές χώρες) «δε λαμβάνουν πετρέλαιο, τα εργοστάσιά τους θα σταματήσουν», κάτι που «θα συνταράξει τον κόσμο». Η μόνη περίπτωση που είχε επιβληθεί εμπάργκο ήταν το 1973, όταν είχε σημειωθεί γενική οικονομική κρίση. Οι περισσότεροι αναλυτές των διεθνών αγορών θεωρούν πάντως απίθανο το να υπάρξει ένα νέο εμπάργκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ