Σάββατο 6 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Επελαύνει, με αμείωτη ένταση, ο ισραηλινός στρατός

«Πίστωση χρόνου» θεωρεί η ισραηλινή ηγεσία ότι έχει μετά το διάγγελμα Μπους για να «ολοκληρώσει το έργο της»

ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΤΖΕΝΙΝ - ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Με αμείωτη σφοδρότητα μαίνονταν χτες για δεύτερο εικοσιτετράωρο οι μάχες στη Νάμπλους και στην Τζενίν, όπου ο ισραηλινός στρατός έχει συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες δυνάμεις του, προσπαθώντας να ανακαταλάβει πλήρως τις πόλεις και τα πέριξ προσφυγικά στρατόπεδα. Στο έργο της επέκτασης του «Προστατευτικού Τείχους» συμμετέχουν δεκάδες τεθωρακισμένα, ειδικές δυνάμεις και ελικόπτερα, που σαρώνουν όλη την περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η μοναδική παλαιστινιακή πόλη της Δυτικής Οχθης, που δεν έχει καταληφθεί, είναι η Ιεριχώ.

Η ακριβής εικόνα της κατάστασης στις δύο πόλεις, όπως και στη Χεβρώνα, είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού ο ισραηλινός στρατός φρόντισε, προετοιμάζοντας τις επιχειρήσεις του, να απομακρύνει όλους τους δημοσιογράφους και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η ισχυρότερη αντίσταση φαίνεται ότι εστιάζεται στην παλαιά πόλη της Νάμπλους και στα γειτονικά προσφυγικά στρατόπεδα Μπαλάτα και Ασκάρ, όπως και στο μεγάλο προσφυγικό στρατόπεδο της Τζενίν. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τουλάχιστον 9 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Νάμπλους και άλλοι 6 στην Τζενίν, ένας 17χρονος στον προσφυγικό καταυλισμό Ασκάρ και μία 14χρονη, μέσα στο σπίτι της, στην πόλη Τούμπας, όπου πραγματοποιήθηκε, χτες το πρωί, η ισραηλινή εισβολή.

Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Νάμπλους, σε τηλεφωνικές τους μαρτυρίες, υποστήριζαν ότι τα ελικόπτερα βάλλουν ακατάπαυστα πάνω στα σπίτια, ενώ όλη η πόλη έχει καλυφθεί από πυκνό καπνό. Ανάλογες είναι οι μαρτυρίες από τη Χεβρώνα, όπου φέρονται να τραυματίστηκαν τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι όταν επλήγησαν από ρουκέτα δύο αυτοκίνητα, και το προσφυγικό στρατόπεδο Τζενίν, όπου έγινε γνωστό ότι την Πέμπτη το βράδυ σκοτώθηκαν και 4 Ισραηλινοί στρατιώτες. Αργά χτες το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός διέρρευσε ότι έπληξε με ρουκέτες κρησφύγετα «τρομοκρατών» στην ευρύτερη περιοχή της Τζενίν και σκότωσε 6 μέλη του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς», ανάμεσα στους οποίους και τον Κουέις Οντουάν, που θεωρούνταν εγκέφαλος της βομβιστικής επίθεσης την περασμένη Κυριακή στη Νετάνια, όπως και τον τοπικό ηγέτη των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσά», Νάσερ Αουάις.

Ο Ισραηλινός στρατηγός Γκιόρα Εϊλάντ, υπεύθυνος του Σχεδιασμού των Επιχειρήσεων, δήλωνε, χτες, ευθαρσώς ότι η εντύπωσή του ήταν πως «ο Πρόεδρος Μπους είναι απίθανο να εννοούσε να αποχωρήσει τώρα ο ισραηλινός στρατός από τα παλαιστινιακά εδάφη, γιατί τότε, μετά από μικρό χρονικό διάστημα, θα επαναληφθεί η τρομοκρατία». Ο Εϊλάντ, μάλιστα, προχωρώντας σε ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις, υποστήριζε ότι «2 μήνες θα είναι αρκετοί για να ολοκληρώσουμε το έργο μας».

Συνέχιση και ένταση των ισραηλινών επιχειρήσεων προέβλεπαν, όμως, τόσο οι αναλυτές όσο και ο ισραηλινός Τύπος. Ενδεικτικό είναι ότι, επικαλούμενοι διαρροές ανώτερων Ισραηλινών αξιωματούχων, εκτιμούσαν πως το διάγγελμα Μπους, μην ορίζοντας πότε θα πρέπει να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός από τα παλαιστινιακά εδάφη, εκλήφθηκε ως «πίστωση χρόνου» για να συνεχιστεί η προώθηση του «Προστατευτικού Τείχους» μέχρι, τουλάχιστον, την άφιξη Πάουελ στην περιοχή. Και οι εξελίξεις, μάλλον, επιβεβαιώνουν αυτές τις εκτιμήσεις.

Μέσα στο πλαίσιο αυτών των εκτιμήσεων, διόλου περίεργο δεν είναι ότι ισραηλινή στρατιωτική πηγή ανακοίνωνε, χτες, ότι θα επαναλειτουργήσει το στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων Ξεϊότ, στην έρημο Νεγκέβ, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στην πρώτη Ιντιφάντα και έκλεισε το 1993, με την απελευθέρωση των τελευταίων Παλαιστινίων αιχμαλώτων μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Οσλο. Επισήμως, ο ισραηλινός στρατός μιλά για περίπου 1.200 Παλαιστινίους συλληφθέντες, όμως παλαιστινιακές πηγές υποστηρίζουν ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν, χτες, στην πόλη της Γάζας με κύριο σύνθημα τη συνέχιση της Ιντιφάντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ