Παρασκευή 16 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Εκτακτες συνομιλίες με Βούτσιτς - Κούρτι συγκαλεί η ΕΕ

Ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, συγκάλεσε εκτάκτως συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, και τον πρωθυπουργό του προτεκτοράτου του Κοσόβου, Α. Κούρτι, καθώς η ΕΕ επιχειρεί να επιταχύνει κινήσεις για την «εκτόνωση» της νέας κρίσης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που απειλεί τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Δυτικά Βαλκάνια.

Αντίστοιχα, και από τις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, είπε ότι Κόσοβο και Σερβία πρέπει να κάνουν αμέσως βήματα για «αποκλιμάκωση» της έντασης, περιγράφοντας ως τέτοιο και την άνευ όρων απελευθέρωση 3 Κοσοβάρων αστυνομικών που κρατούνται στη Σερβία.

Υπενθυμίζεται ότι το Βελιγράδι προχώρησε στη σύλληψη Κοσοβάρων αστυνομικών, καταγγέλλοντας ότι «είχαν εισβάλει βαθιά στο έδαφος της κεντρικής Σερβίας, όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν» με πλήρη εξάρτυση και οπλισμό.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι, έκανε λόγο για «εισβολή» κομάντος του σερβικού στρατού στο Κόσοβο, για «απαγωγή» αστυνομικών, χαρακτηρίζοντας το όλο περιστατικό «επιθετική πράξη» κατά της χώρας του και ζητώντας παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα.

Σε μια κίνηση περαιτέρω κλιμάκωσης, η Πρίστινα απαγόρευσε τις εισαγωγές σερβικών προϊόντων, ενώ και το υπουργείο Εξωτερικών του προτεκτοράτου συνέστησε στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό μέσω της Σερβίας.

Την ίδια στιγμή, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, αναφερόμενος σε συνάντηση που είχε χτες με τους πρέσβεις ΕΕ, Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, είπε ότι «τους ζήτησα να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να εμποδίσουν τον Κούρτι να αρχίσει νέο πόλεμο στα Βαλκάνια»...

Η Πρίστινα δέχεται έντονη κριτική (και από τους δυτικούς της συμμάχους) για κινήσεις που έριξαν «λάδι στη φωτιά» στο βόρειο Κόσοβο παρά τις αντίθετες «συστάσεις» από ΗΠΑ και ΕΕ, ενώ ενισχύονται και σενάρια για επιβολή κυρώσεων από τις Βρυξέλλες.

Σημειωτέον, και στο εσωτερικό του Κοσόβου εκφράζεται κριτική κατά της ηγεσίας Κούρτι για τους χειρισμούς της. Ο επικεφαλής της «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου», Ρ. Χαραντινάι, χαρακτήρισε «επείγουσα ανάγκη» την αντικατάσταση της κυβέρνησης Κούρτι, κατηγορώντας την για συμμετοχή σε σχέδια «για να καταστραφεί η συμμαχία του Κοσόβου με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΕΕ κατηγορεί την Πρίστινα για την εμπλοκή του σχεδίου «εξομάλυνσης» (2023-09-15 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» με αστυνομία της Πρίστινας και σερβικά οδοφράγματα (2022-12-23 00:00:00.0)
Νέα ένταση μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου (2022-12-10 00:00:00.0)
Δεν θα πάει στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων (2022-12-03 00:00:00.0)
Νέος γύρος εντάσεων στα σύνορα Σερβίας - Κοσόβου (2022-10-28 00:00:00.0)
Προς νέο γύρο έντασης της αντιπαράθεσης και των παζαριών (2022-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ