Πέμπτη 22 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΞΕΣΠΙΤΩΜΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
«Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός» το μήνυμα και των χθεσινών κινητοποιήσεων

Αλλοι 7 πλειστηριασμοί «παγώνουν» από την παρέμβαση σωματείων και μαζικών φορέων

Από την κινητοποίηση στη Χίο
Από την κινητοποίηση στη Χίο
Αλλη μία καλή ...γεύση πήραν χθες τόσο τα «κοράκια» των τραπεζών και των funds όσο και η επόμενη κυβέρνηση, που προγραμματίζουν πάνω από 700.000 πλειστηριασμούς, με τις κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων που μπλόκαραν το ξεσπίτωμα λαϊκών νοικοκυριών.

Εξω από τα γραφεία «κορακιών», ο κοινός οργανωμένος αγώνας εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας, συνταξιούχων, των σωματείων τους και άλλων μαζικών φορέων απέδειξε ότι είναι μονόδρομος η πάλη και η αγωνιστική πίεση για να σπάσει στην πράξη αυτός ο εγκληματικός σχεδιασμός, που αποτελεί την άλλη όψη της «επενδυτικής βαθμίδας» και της θωράκισης των τραπεζικών ομίλων.

Οι χθεσινές κινητοποιήσεις οργανώθηκαν από το ΠΑΜΕ και εργατικά σωματεία, από την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής και σωματεία ΕΒΕ, από την ΟΓΕ και φοιτητικούς συλλόγους που βρέθηκαν στην εταιρεία «Intrum» στη Μεσογείων αλλά και στη γνωστή πια «doValue» στο Μοσχάτο.

Δεσμεύσεις για διακανονισμούς, κάτω από τη λαϊκή πίεση

Στην «Intrum», τέσσερις οικογένειες, δύο εργαζόμενοι και δύο αυτοαπασχολούμενοι, απέσπασαν τη δέσμευση ότι θα προχωρήσει ο διακανονισμός των οφειλών τους σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, ώστε να μη βρεθούν στον δρόμο. Να σημειωθεί ότι στις δύο περιπτώσεις είχε προγραμματιστεί να γίνει πλειστηριασμός χθες, που αναβλήθηκε λόγω των εκλογών. Η μία περίπτωση αφορά εργαζόμενη, μητέρα δύο παιδιών, μονογονεϊκή οικογένεια που απειλήθηκε να χάσει το σπίτι της για δάνειο 130.000 ευρώ, η δεύτερη αφορά αυτοαπασχολούμενη, επίσης μητέρα δύο παιδιών, χήρα, η οποία κινδύνεψε να χάσει το σπίτι για δάνειο 150.000 ευρώ, ενώ μια τρίτη περίπτωση αφορά αυτοαπασχολούμενο με χρέος 50.000 ευρώ, ο οποίος απειλείται με πλειστηριασμό τον ερχόμενο Σεπτέμβρη...

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην «doValue»
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην «doValue»
Χαρακτηριστικές είναι και οι εξής περιπτώσεις, όπου χθες με τη συλλογική πάλη κατάφεραν να αποσοβήσουν τον κίνδυνο του ξεσπιτώματος, και δείχνουν ότι με το νομοθετικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων βρίσκονται στο στόχαστρο οικογένειες και άνθρωποι του μεροκάματου:

Το 2000 η Ο. παίρνει δάνειο συνολικά 21 εκατ. δραχμές από την Εργατική Εστία, μαζί με ένα συμπληρωματικό από την Εθνική Τράπεζα. Αγοράζει σπίτι στη Νίκαια και πλέον έχει πληρώσει πολύ περισσότερα από 21 εκατ. δραχμές, αλλά εξακολουθεί να χρωστά 30.000 ευρώ, ενώ ζει μόνη με τα δύο παιδιά της. «Εγινε καταγγελία του δανείου τον περασμένο Δεκέμβρη, ζητούν 4.000 ευρώ προκαταβολή, με απειλούν ότι αν δεν τα δώσω μέχρι τέλος του μήνα θα γίνει κατάσχεση. Με 800 ευρώ μισθό και δύο παιδιά που σπουδάζουν, πώς θα πληρώσω; Ξέρεις πώς είναι να ξυπνάς κάθε μέρα με το άγχος μη σε πετάξουν έξω από το σπίτι και βρεθείς στον δρόμο;», αναρωτιέται η Ο., συμβασιούχος στον δήμο Νίκαιας από το 2013.

Μαζί της η Α., εργαζόμενη δασκάλα ΙΔΑΧ σε παιδικό σταθμό στον δήμο Ηλιούπολης, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών. «Το 2007 πήραμε δάνειο 200.000 ευρώ με τον σύζυγό μου σε ελβετικό φράγκο, εξαπατηθήκαμε ακούγοντας για τη "χαμηλή ισοτιμία". Αγοράσαμε σπίτι στην Αργυρούπολη, στο παραλιακό μέτωπο. Πέντε χρόνια μετά, η "χαμηλή ισοτιμία" εκτοξεύει τη δόση του δανείου στα 1.200 ευρώ, την ώρα που τα μνημόνια ισοπέδωναν τη χώρα και γίνονταν απολύσεις. Σήμερα η αξία του σπιτιού έχει φτάσει στα 720.000 ευρώ, είναι φιλέτο. Το 2013 κάναμε αίτηση να μπούμε στον νόμο Κατσέλη και εδώ και 10 χρόνια ήμασταν στα δικαστήρια. Τελικά η απόφαση βγήκε τον περασμένο Φλεβάρη και ήταν αρνητική, με την αιτιολογία του "δόλου", πως τάχα "ξέραμε ότι δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε"... Στη συνέχεια η Eurobank πούλησε το δάνειό μας σε fund που εκπροσωπείται από την "doValue". Στις εκκλήσεις για διευθέτηση του χρέους απαντούσε αυτοματοποιημένος τηλεφωνητής "δεν δεχόμαστε τη ρύθμιση". Ο σύζυγός μου τώρα βρήκε δουλειά...».

Στην «Intrum»
Στην «Intrum»
Το πόσο αδίστακτοι είναι οι τραπεζικοί όμιλοι φαίνεται και από την περίπτωση του Μ., μόνιμου κατοίκου Καισαριανής, ο οποίος μένει σε ένα από τα προσφυγικά σπίτια της πόλης. Για μια πιστωτική κάρτα 4.000 ευρώ της Αγροτικής Τράπεζας, εκ των οποίων δεν σήκωσε ούτε τα μισά, κινδυνεύει τώρα να χάσει το σπίτι του. «Eίχα ξεχάσει την κάρτα, όταν άρχισαν να με παίρνουν από τη Eurobank πρωί - μεσημέρι - βράδυ, λέγοντάς μου ότι χρωστάω 5.722 ευρώ και στις 12 Ιούλη μπαίνει σε πλειστηριασμό το μοναδικό σπίτι που έχω μαζί με τα παιδιά μου».

Στο πλευρό τους βρέθηκαν χθες στην κινητοποίηση στην «doValue» το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, σωματεία συνταξιούχων και φορείς των δήμων Καισαριανής και Ηλιούπολης, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, φοιτητές κ.ά. Μαζί τους και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Καισαριανής, Ηλ. Σταμέλος, διαδηλώνοντας έξω από τα γραφεία του συγκεκριμένου ομίλου που αρπάζει τα σπίτια των λαϊκών ανθρώπων σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, καθώς «διαχειρίζεται» περιουσιακά στοιχεία ύψους 140 δισ. ευρώ!

Μετά τη συνάντηση που είχαν με υπαλλήλους της «doValue», η Θεοδώρα Καραγιαννίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης (ΣΕΔΑ), ενημέρωσε τους διαδηλωτές: «Τελικά τα σπίτια του λαού μόνο ο λαός μπορεί να τα σώσει. Ο νόμος Κατσέλη δεν σώζει τα σπίτια, μας το είπαν και στη συνάντηση. Τα σπίτια μας είναι "φιλέτα", έχουν μεγάλη αξία, μπορούν να τα πουλήσουν αύριο - όπως είπαν - με κλειστά μάτια».

Το δίκιο θα κυριαρχήσει!

Μετά τη συνάντηση ο Βάλσαμος Συρίγος, εκ μέρους της Επιτροπής του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς, ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους έξω από την «doValue»: «Πέντε περιπτώσεις λύθηκαν, έχουν μπει σε μια διαδικασία συμφωνιών να καταλήξουν. Υπάρχουν τα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, τα προβλήματα που βιώνει η κάθε οικογένεια και αναδεικνύονται με τον πιο τραγικό τρόπο σε αυτές τις διαδικασίες. Οπως ο συνάδελφος που έχει αναλάβει τα ορφανά της αδερφής του που πέθανε, έχουν πάρει δάνειο για να βοηθήσουν στην αρρώστια της και τελικά κοντεύουν να χάσουν το προσφυγικό σπίτι στην Καισαριανή. Οπως η συνάδελφος στην Αργυρούπολη, που γι' αυτούς η περιοχή είναι "φιλέτο", αξιοποιώντας τη μεγαλύτερη απάτη του αιώνα, το ελβετικό φράγκο. Ολα αυτά θα τα πολεμήσουμε, θα κάνουμε προσπάθεια να γίνει διαπραγμάτευση, να ανασταλούν οι διαδικασίες για διαταγές πληρωμής, και τις επόμενες μέρες θα έχουμε και τελικές αποφάσεις, ώστε να μείνουν ήρεμα στο σπίτι τους.

Ο αγώνας είναι μακρύς, ακόμα και γι' αυτές τις περιπτώσεις. Θα συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές, καθώς θα έχουμε απέναντί μας ένα αδίστακτο νομικό οπλοστάσιο, μια αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα επιτεθεί στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και κατοικίες. Ο μόνος που μπορεί να σταματήσει αυτήν τη βαρβαρότητα είναι ο ίδιος ο λαός, με την πάλη του στους χώρους δουλειάς, στους χώρους κατοικίας. Αυτό είναι το όπλο μας και η μεγάλη μας νίκη. Δεν θα επιτρέψουμε να πάρουν κανένα σπίτι, το δίκιο θα κυριαρχήσει και τον άδικο νόμο τους θα τον ανατρέψουμε».

Στη Χίο

Μαζική και δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης και στη Χίο, έξω από το κατάστημα της Alpha Bank, για να μην προχωρήσει η κατάσχεση της πρώτης και μοναδικής κατοικίας του επαγγελματία Γιάννη Παληού.

Εκεί τον λόγο πήρε ο Αρης Μιχαλάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καλώντας σε συνέχιση του αγώνα για να μην πέσει κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

Δηλώσεις στήριξης έκαναν ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ), η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Χίου και του Εμπορικού Συλλόγου και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Ναυτικών του ΠΕΣ ΝΑΤ.

Σε δήλωσή του ο ίδιος ο Γ. Παληός είπε μεταξύ άλλων ότι έρχονται 700.000 πλειστηριασμοί μετά τις εκλογές, ότι πρόκειται για μνημονιακά μέτρα που έχουν στηρίξει όλες οι κυβερνήσεις, όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ. Ευχαρίστησε τον κόσμο, τους φορείς και τα σωματεία για τη συμπαράστασή τους, για τα δεκάδες μηνύματα που δέχεται από όλη την Ελλάδα

Κατά τη συγκέντρωση, αντιπροσωπεία των σωματείων και φορέων του νησιού συναντήθηκε με εκπρόσωπο του υποκαταστήματος της τράπεζας, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει ο πλειστηριασμός. Το λαϊκό κίνημα θα σταματήσει κάθε προσπάθεια τα «κοράκια» να βάλουν στο χέρι τα σπίτια του λαού!

Το ραντεβού συνεχίστηκε με συμβολική κινητοποίηση το απόγευμα στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, ως απάντηση στους επικείμενους πλειστηριασμούς στη Χίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ