Πέμπτη 22 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Με τα τρακτέρ στους δρόμους για αναπλήρωση εισοδήματος και αποζημιώσεις στο 100%

Μήνυμα αποφασιστικού αγώνα για την επιβίωσή τους έστειλαν χθες οι αγρότες του δήμου Τυρνάβου, οι οποίοι έβγαλαν στους δρόμους και στην κεντρική πλατεία της πόλης δεκάδες τρακτέρ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας και των Αγροτικών Συλλόγων του δήμου.

Το συλλαλητήριο αυτό αποτελεί συνέχεια ανάλογων πολύμορφων δράσεων που έχουν αναπτύξει οι βιοπαλαιστές αγρότες στον νομό Λάρισας και σε άλλες περιοχές της χώρας, με αφορμή τις εκτεταμένες καταστροφές στην παραγωγή τους από φυσικά φαινόμενα, διεκδικώντας αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν μαζικοί φορείς της πόλης, όπως το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Εμπορικός Σύλλογος και άλλοι. Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν επίσης αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ και ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σε αφανισμό ολόκληρες καλλιέργειες από τις βροχοπτώσεις, στα ύψη το κόστος παραγωγής


Οι αγρότες κατήγγειλαν ότι οι καλλιέργειές τους (αμπελοκαλλιέργεια, αχλαδοκαλλιέργεια, πυρηνόκαρπα, κεράσια, αμύγδαλα, μηδική και κηπευτικά) έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές και ασθένειες από τις συνεχόμενες και έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις.

Ταυτόχρονα, στην προσπάθειά τους να τις προστατέψουν έχουν προβεί σε αύξηση των καλλιεργητικών εξόδων, εν προκειμένω τριπλάσιους ψεκασμούς, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί υπέρογκα το κόστος παραγωγής, ενώ την ίδια ώρα είναι αβέβαιο τι παραγωγή θα έχουν.

Ακόμα, οι αγρότες ανέδειξαν το πρόβλημα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μάλιστα, δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα!

Ο Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, μιλώντας για τα προβλήματα των αγροτών και τις καταστροφικές χαλαζοπτώσεις τόνισε ότι «οι εκτεταμένες βροχοπτώσεις έχουν οδηγήσει σε αφανισμό ολόκληρες καλλιέργειες, το πρόβλημα είναι τεράστιο στην αμπελοκαλλιέργεια. Μια παθογόνα ασθένεια έχει εξαπλωθεί στα αμπέλια του δήμου Τυρνάβου και έχουμε χάσει πολλά στρέμματα. Η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, παρά τους πολλαπλούς ψεκασμούς. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και στη δενδροκαλλιέργεια, επίσης στα πυρηνόκαρπα υπάρχουν προβλήματα. Το προηγούμενο διάστημα χάθηκαν και τα σιτηρά της περιοχής. Οι αγρότες της περιοχής είναι σε απόγνωση».

Ο Λεωνίδας Βασιλείου, εκπρόσωπος Τύπου του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, ανέφερε ότι «η φετινή χρονιά ήταν μία από τις χειρότερες των τελευταίων ετών, λόγω του παγετού, των χαλαζοπτώσεων, αλλά και των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, που έκαναν τα προϊόντα ακατάλληλα για πώληση. Απαιτούμε άμεσα κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα μας, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις καλλιέργειές μας».

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Μουσιάρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δαμασίου, υπογράμμισε ότι «το κόστος παραγωγής τριπλασιάστηκε, θέλουμε βοήθεια για να μπορέσουμε να ζήσουμε και να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας».

Δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Οι αγρότες διεκδικούν:

-- Αμεση ενίσχυση όλων των αγροτών του δήμου Τυρνάβου λόγω των αυξημένων καλλιεργητικών εξόδων τη φετινή χρονιά, εξαιτίας των συνεχόμενων βροχοπτώσεων.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών της ευρύτερης περιοχής στις καλλιέργειες (αμπελοκαλλιέργεια, αχλαδοκαλλιέργεια, πυρηνόκαρπα, κεράσια, αμύγδαλα, μυδική και κηπευτικά) που έχουν υποστεί ζημιά, με έξαρση ασθενειών από τις βροχοπτώσεις, καθώς θεωρείται δεδομένη η απώλεια παραγωγής.

-- Αμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις, από τον ΕΛΓΑ, των αγροτών που καταστράφηκε η παραγωγή τους από τις χαλαζοπτώσεις.

-- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, ώστε να αποζημιώνει τους αγρότες και κτηνοτρόφους στο 100% της ζημιάς, και στην παραγωγή και στο κεφάλαιο, για όλα τα ζημιογόνα αίτια.

-- Αμεσα να επανασυνδεθεί από τη ΔΕΗ το ρεύμα στο ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου στον Αμπελώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ