Πέμπτη 22 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Περιοδεία του Γερμανού Προέδρου στην Κεντρική Ασία

Συμφωνία για αργό πετρέλαιο από το Καζακστάν

Επίσκεψη στο Καζακστάν, η γεωπολιτική σημασία του οποίου έχει αυξηθεί περαιτέρω μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πραγματοποίησε χτες και προχτές ο Γερμανός Πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Εκεί συναντήθηκε με τον Καζάκο ομόλογό του, Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, ενώ στη συνέχεια συμμετείχαν σε οικονομικό φόρουμ των δύο κρατών.

Ο Σταϊνμάγερ θα συνεχίσει την περιοδεία του στο Κιργιστάν, τονίζοντας τη γεωπολιτική και επενδυτική σημασία της περιοχής και στέλνοντας το μήνυμα πως το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να γίνει πιο στενός «εταίρος» των κρατών της Κεντρικής Ασίας.

Το Καζακστάν προσελκύει το ενδιαφέρον της Γερμανίας ιδίως λόγω του πετρελαϊκού πλούτου του. Το διυλιστήριο PCK στη Σβετ, στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, αγοράζει αργό από το Καζακστάν αφότου έπαψε να φτάνει εκεί ρωσικό πετρέλαιο μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, τον Γενάρη, στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Διαθέτει ακόμη φυσικό αέριο και σπάνιες γαίες, ενώ η έκταση και η τοποθεσία της χώρας σημαίνουν πως θα μπορούσε να παράγει επίσης μεγάλες ποσότητες ανανεώσιμης Ενέργειας με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Αξιωματούχοι της Γερμανίας και του Καζακστάν υπέγραψαν την Τρίτη, στο περιθώριο της επίσκεψης του Σταϊνμάγερ, συμφωνία που προβλέπει θεαματική αύξηση των παραδόσεων αργού πετρελαίου.

Δυνάμει της συμφωνίας, το διυλιστήριο PCK στη Σβετ θα παραλαμβάνει 100.000 τόνους πετρελαίου σε μηνιαία βάση έως τα τέλη του 2024. Η αύξηση των παραδόσεων θα μεγεθύνει την παραγωγή του περίπου 10%.

Οπως τόνισε ο Γερμανός Πρόεδρος, η συμφωνία εγγυάται το μέλλον του διυλιστηρίου στη Σβετ και την ασφάλεια του εφοδιασμού του Βερολίνου και της ανατολικής Γερμανίας.

Το Καζακστάν, που συνορεύει με τη Ρωσία και την Κίνα, έχει κατηγορηθεί πως παρακάμπτει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Μόσχα. Ο Σταϊνμάγερ έθεσε το θέμα στον ομόλογό του, με τον Τοκάγεφ να διαβεβαιώνει πως «συμμορφωνόμαστε προς τις κυρώσεις» της ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο Καζακστάν για επενδυτικές συμφωνίες ο Γερμανός καγκελάριος (2024-09-18 00:00:00.0)
«Στρατηγικές επενδύσεις» θέλει η Κίνα (2024-07-03 00:00:00.0)
Πούτιν και Τοκάγεφ υπέγραψαν τριετές Κοινό Σχέδιο Δράσης και επιχειρηματικές συμφωνίες (2023-11-10 00:00:00.0)
Συνέχεια στις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις, παρά το όργιο καταστολής (2022-01-06 00:00:00.0)
Νέες καταδίκες εργατών (2019-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ