Πέμπτη 22 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΓΑΛΛΙΑ
Διεθνής συνάντηση για «νέο δημοσιονομικό σύμφωνο»

Ξεκινά σήμερα στο Παρίσι διήμερη διεθνής συνάντηση για ένα «νέο παγκόσμιο Δημοσιονομικό Σύμφωνο», με τη συμμετοχή περίπου 50 χωρών, πολλές εκ των οποίων εκπροσωπούνται από πρωθυπουργούς ή Προέδρους.

Μεταξύ άλλων θα πάρουν μέρος ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κιανγκ, ο Πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούντες, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν κ.ά.

Η συνάντηση αποτελεί μία ακόμα πρωτοβουλία, με την οποία το Παρίσι επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση του σε διεθνή οικονομικά παζάρια και ανταγωνισμούς, μεταξύ άλλων για τους όρους του διεθνούς δανεισμού - όπου μεταξύ άλλων καταγράφεται η αυξανόμενη παρέμβαση της Κίνας μέσα και από τον δανεισμό «αναπτυσσόμενων κρατών» σε περιοχές με όλο και σημαντικότερη γεωστρατηγική σημασία - και για τους όρους «αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής», στο όνομα της οποίας εντείνεται η κούρσα του ανταγωνισμού για τις «πράσινες» μπίζνες.

Γάλλοι διπλωμάτες σημείωναν σε διάφορα ΜΜΕ ότι μια σημαντική «πρόκληση» θα αποτελέσει το να διασφαλιστεί πως οι μεγάλες πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες - και κυρίως η Παγκόσμια Τράπεζα - θα γίνουν πιο «τολμηρές στις πολιτικές δανεισμού» τους και «χρησιμοποιώντας τα δημόσια χρήματα που τους έχουν δοθεί ως αρχικό κεφάλαιο, θα μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν για να φέρουν πολύ περισσότερα στο τραπέζι».

Συνάντηση Μακρόν - Μελόνι

Στο μεταξύ, ανάμεσα σε διάφορες συναντήσεις που είχε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, υποδεχόμενος ξένους ηγέτες στη χώρα του, ξεχώρισε αυτή με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πρόθεση να «εργαστούν από κοινού», μετά τις «αντιπαραθέσεις» που εκδηλώθηκαν και πρόσφατα, κυρίως γύρω από τη διαχείριση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Ο Μακρόν επικαλέστηκε μάλιστα «αυτή την τόσο μοναδική σχέση που υπάρχει μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας», λέγοντας ότι «η φιλία αυτή είναι που με ενδιαφέρει πρωτίστως (...) που επιτρέπει μερικές φορές τις αντιπαραθέσεις, τις διαφωνίες αλλά πάντα σε πλαίσιο σεβασμού» και τάχθηκε υπέρ ενός «ειλικρινούς, φιλόδοξου, απαιτητικού διαλόγου».

Από τη μεριά της, η Μελόνι είπε ότι Ιταλία και Γαλλία είναι «δύο έθνη σημαντικά, κεντρικά, πρωταγωνιστές στην Ευρώπη που χρειάζονται τον διάλογο σε μια στιγμή όπως αυτή, καθώς τα κοινά μας συμφέροντα συγκλίνουν πολύ», και δήλωσε αισιόδοξη ότι «θα μπορούμε να εργαστούμε ακόμη καλύτερα και ακόμη περισσότερο μαζί».

Σχετικά με το Μεταναστευτικό, ο Μακρόν είπε ότι «πρέπει να είμαστε σε θέση να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά το άσυλο και τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη, μένοντας πιστοί στις αξίες μας» - οι οποίες «αξίες» αποτυπώνονται στα συνεχή πολύνεκρα ναυάγια και τον απάνθρωπο εγκλωβισμό - ενώ και η Μελόνι επέμεινε στην ανάγκη να εργάζονται μαζί «τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ