Σάββατο 24 Ιούνη 2023 - Κυριακή 25 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιταχύνονται διευθετήσεις και εμπλοκή

Κόμβος συντήρησης του 6ου Στόλου των ΗΠΑ η Ελευσίνα και με τη «βούλα» του Κογκρέσου

Επιταχύνονται οι προσπάθειες «διευθετήσεων» στα Ελληνοτουρκικά εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, όπου ομνύουν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου και γενικότερα για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Χαρακτηριστική η αποστροφή, την Παρασκευή στον «ΣΚΑΪ», του Κυρ. Μητσοτάκη για την Τουρκία και «το βέτο το οποίο εξακολουθεί και βάζει για την είσοδο της Σουηδίας» στο ΝΑΤΟ: «Είναι ένα σκληρό παζάρι αυτό το οποίο γίνεται, αλλά σίγουρα είναι ένα παζάρι το οποίο δεν πρόκειται τελικά, έστω και διά της πλαγίας οδού, να αποβεί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων», είπε, βασικά επιβεβαιώνοντας ότι κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μπαίνουν στο παζάρι της ευρωατλαντικής συνοχής και της αγκίστρωσης της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Γ. Τσίπρας, αναπληρωτής τομεάρχης Αμυνας της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε ότι «η Διεθνής Κοινότητα κρατάει πολλές φορές ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία παρά την επιθετικότητα της τελευταίας» και σημείωνε με νόημα ότι «η UNCLOS, η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αναφέρεται από τις ΗΠΑ σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, στην Αραβική Θάλασσα, τη Θάλασσα της Κίνας κ.ο.κ. Η μόνη περιοχή στην οποία δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην UNCLOS είναι το Αιγαίο».

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ, με δεδομένες τις πλάτες των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, προχωρούν τα σχέδιά τους για τη μετατροπή της Ελευσίνας σε κόμβο συντήρησης του 6ου Στόλου τους (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική), ταυτόχρονα με την πιστοποίηση των εν λόγω ναυπηγείων για την κατασκευή νέων, αμερικανικού σχεδιασμού, φρεγατών (κλάσης «Constellation») αλλά και κορβετών FCX-30 κλάσης DOHA, προορισμένων για αγορά από το Πολεμικό Ναυτικό, σε άλλο ένα συμβόλαιο που αναμένεται να υπογραφεί μετεκλογικά, χρυσοπληρωμένο από τον λαό για τις ανάγκες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην Ανατ. Μεσόγειο.

Στην πιο πρόσφατη σχετική εξέλιξη, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την εισήγηση της αμερικανικής «αναπτυξιακής» τράπεζας U.S. International Development Finance Corporation (DFC) να προχωρήσει στη χρηματοδότηση, μέσω δανεισμού, με το ποσό των 125 εκατ. δολαρίων προς την «ONEX Shipyards», για το «Σχέδιο Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας». Το ποσό είναι αυξημένο από τα 102 εκατ. δολάρια που προβλέπονταν αρχικά, ενώ για να γίνει δυνατή η χρηματοδότηση, προ δύο ετών είχε «περάσει» ειδικός νόμος στο Κογκρέσο με στήριξη και του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Χαρακτηριστικό για το πώς προχωράει η εμπλοκή και το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη έως τώρα χρηματοδότηση από την DFC σχεδίων στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ