Σάββατο 24 Ιούνη 2023 - Κυριακή 25 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Δυναμώνουμε το Κόμμα μας και έξω από τα σύνορα της χώρας!

Το Σάββατο 24 Ιούνη ψηφίζουν οι Ελληνες μετανάστες στα ειδικά εκλογικά κέντρα του εξωτερικού

Από την εκδήλωση της ΤΟ Σκανδιναβίας με τον Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ
Από την εκδήλωση της ΤΟ Σκανδιναβίας με τον Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ
Αποφασισμένοι να μη χαθεί καμία ψήφος για το ΚΚΕ είναι χιλιάδες Ελληνες μετανάστες και μετανάστριες, που θα ψηφίσουν το Κόμμα ξανά στις κάλπες που στήνονται στο εξωτερικό το Σάββατο 24 Ιούνη ή θα ταξιδέψουν - παρά το οικονομικό κόστος - για τον ίδιο σκοπό στην Ελλάδα.

Το κλίμα αισιοδοξίας επιβεβαίωσαν οι μαζικές πολιτικές συγκεντρώσεις και συσκέψεις που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τις προηγούμενες βδομάδες σε πόλεις του εξωτερικού, όπου το μεταναστευτικό στοιχείο είναι έντονο.

Στις εκλογές του Μάη, οι Ελληνες μετανάστες έδωσαν στο ΚΚΕ ποσοστό 10,73% στις κάλπες του εξωτερικού. Τώρα μπορούν να δώσουν ακόμα μεγαλύτερο, αξιοποιώντας και την πείρα που προστέθηκε από τις εκλογές της 21ης Μάη.

Χωρίς να χαθεί χρόνος, το ΚΚΕ απηύθυνε επείγουσα επιστολή προς τον υπηρεσιακό υπουργό Παιδείας για τα προβλήματα της ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Οι ΚΟ σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρέθηκαν μαζί με όλους τους άλλους εργάτες σε μαζικούς αγώνες και απεργίες για την υπογραφή καλύτερων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς και ενάντια στις απολύσεις (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Δανία, Σουηδία, Κύπρο κ.α.).

Και βέβαια, οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν σε Λονδίνο, Βερολίνο, Κοπεγχάγη και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να εκφραστούν αγωνιστικά και διεκδικητικά η οργή και η αγανάκτηση για τους νεκρούς μετανάστες της Πύλου, να αναδειχτούν οι βαριές, εγκληματικές ευθύνες της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Από τη συγκέντρωση στη Λευκωσία
Από τη συγκέντρωση στη Λευκωσία
Σε όλη αυτήν την αγωνιστική δραστηριότητα, στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν οι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ από το εξωτερικό: Αννα Γρηγοριάδου, επιστήμονας Περιβαλλοντικών Μελετών (Βερολίνο, Γερμανία), Παναγιώτης Ρεντζελάς, επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο University College London (Μπέρμιγχαμ, Μεγάλη Βρετανία) και Παναγιώτης Αλωπούδης, νοσηλευτής, μέλος του Επιχειρησιακού Συμβουλίου στα νοσοκομεία Rems - Murr - Kliniken, μέλος του τοπικού παραρτήματος του συνδικάτου Ver.di (Σόρντορφ, Στουτγάρδη, Γερμανία).

Το προεκλογικό άνοιγμα που συνεχίζεται μέχρι την τελευταία ώρα, επιβεβαιώνει τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε οι νεότεροι κυρίως μετανάστες να στηρίξουν το Κόμμα, το μόνο που παλεύει σταθερά και στο εξωτερικό στο πλευρό τους, για σύγχρονα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα, ενάντια στην εκμετάλλευση και τις διακρίσεις.

Για να σταλεί παράλληλα μήνυμα ελπίδας στους λαούς άλλων χωρών που καταλαβαίνουν τη σημασία να υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα με ισχυρούς δεσμούς με τον λαό, με προσανατολισμό στο εργατικό κίνημα και πρόγραμμα πάλης για τον σοσιαλισμό.

Πολύμορφη δράση στη Γερμανία

Στη Γερμανία, όπου το ΚΚΕ πήρε 14,81% και αναδείχθηκε τρίτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μάη, η συμμετοχή εκατοντάδων Ελλήνων μεταναστών στις εκδηλώσεις και τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις δείχνει ότι τώρα μπορεί να γίνει το άλμα, με την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του Κόμματος.

Εξόρμηση σε ελληνικές καφετέριες στο Ντίσελντορφ
Εξόρμηση σε ελληνικές καφετέριες στο Ντίσελντορφ
Το κλίμα αισιοδοξίας ανάμεσα σε συντρόφους και φίλους, η αποφασιστικότητα να φτάσουν η ανακοίνωση και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κόμματος σε όσο περισσότερα ελληνικά καφέ, στους χώρους των Ελληνικών Κοινοτήτων, σε λαϊκά σπίτια, να υπάρξει ζωντανή συζήτηση και να μπουν γερά θεμέλια για τους αγώνες της επόμενης μέρας, κυριάρχησαν παντού.

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές ήταν στο επίκεντρο συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στο Μόναχο, στη Νυρεμβέργη, στο Ντίσελντορφ και το Βούπερταλ. Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και ενώ η γερμανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση, κυριάρχησε σε συσκέψεις στη Στουτγάρδη, στο Αμβούργο, στην Κολωνία και το Βερολίνο.

Τα προβλήματα των φοιτητών και των νέων ερευνητών αναδείχθηκαν σε συσκέψεις της ΚΝΕ στο Γκίσεν και το Ααχεν. Επίσης, χιλιάδες ανακοινώσεις του ΚΚΕ διακινήθηκαν σε φεστιβάλ και παραδοσιακά πανηγύρια που διοργανώθηκαν από μεταναστευτικούς φορείς στη Φρανκφούρτη, στο Οφενμπαχ, στο Ντίσελντορφ και το Μόναχο, όπως επίσης και στο περιθώριο της stand - up comedy παράστασης που έδωσε ο Χρ. Ζαραλίκος στο Βερολίνο.

Στο κάλεσμα πανστρατιάς για να βγει πιο δυνατό το ΚΚΕ ανταποκρίθηκαν και μετανάστες που για πρώτη φορά συναντήθηκαν με το ΚΚΕ, ακόμη και άνθρωποι που δεν το ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, οι οποίοι, χωρίς να συμφωνούν σε όλα με το Κόμμα, θέλουν να τα πάει καλά και θα το ενισχύσουν τώρα. Στο πλάι των νεότερων μεταναστών και οι προηγούμενες γενιές, όπως άνθρωποι που ήταν οργανωμένοι στην ΚΝΕ τις δεκαετίες 1970 και 1980 στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, που με κοινό τους κείμενο καλούν σε ενίσχυση του Κόμματος.

Ιδιαίτερη στιγμή, τέλος, αυτής της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία αποτέλεσε η επίσκεψη νεότερων συντρόφων στο σπίτι συντρόφισσας, η οποία τους ζήτησε να μεταφέρουν τα λόγια της: «Γεια σας! Είμαι η Μαρίτσα, από τη Δρέσδη, μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, 93 χρόνων και 71 χρόνια μέλος του τιμημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Αν και πολύ θα το ήθελα, για λόγους υγείας δεν θα μπορέσω να κατέβω στην Ελλάδα για να ψηφίσω το Κόμμα μας. Σας καλώ να ρίξετε την ψήφο σας στο ΚΚΕ, τιμώντας όλους τους αγωνιστές που πολέμησαν ενάντια στον φασισμό, δυναμώνοντας την πάλη για ένα καλύτερο αύριο!».

Θετικά μηνύματα από τη Σκανδιναβία

Με ιδιαίτερη χαρά έγιναν δεκτά τα θετικά για το ΚΚΕ αποτελέσματα των εκλογών του Μάη σε Σουηδία και Δανία στις ελληνικές κοινότητες, από Ελληνες που ζουν και εργάζονται εκεί και είτε στήριξαν με την ψήφο τους το Κόμμα είτε για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν στις κάλπες του εξωτερικού ή να μεταβούν στην Ελλάδα.

Στον δρόμο προς την κάλπη, οι Κομματικές Οργανώσεις έχουν βαδίσει με σταθερό προσανατολισμό την επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους Ελληνες μετανάστες για όλα τα επίκαιρα ζητήματα, για τις αγωνίες που αφορούν τόσο τις συνθήκες και την προοπτική στις χώρες μετανάστευσης, όσο και τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τις οποίες παρακολουθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σκανδιναβικές χώρες παρουσιάζονται ούτε λίγο ούτε πολύ σαν παράδεισος και δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε να γίνονται σημείο αναφοράς από εκπροσώπους των αστικών κομμάτων.

Η πραγματικότητα όμως για τους Ελληνες μετανάστες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πολλοί νέοι επιστήμονες, μεταπτυχιακοί και απόφοιτοι εξειδικευμένοι, γιατροί, σε τομείς όπως η περιβόητη «πράσινη οικονομία», γιατροί, μηχανικοί, μηχανικοί Πληροφορικής και νέων τεχνολογιών, είναι εξίσου δύσκολη, παρά τους καλύτερους σχετικά μισθούς.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ αναδεικνύουν παντού την ανάγκη του οργανωμένου αγώνα, ενώ σταθμό στη δράση των Κομματικών Οργανώσεων αποτέλεσε η εκδήλωση που έγινε τον περασμένο Απρίλη, παρουσία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Δανία, για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την «πράσινη» ανάπτυξη.

Σε Μ. Βρετανία και Ιρλανδία

Στις εκλογές της 21ης Μάη, σε Βρετανία και Ιρλανδία δόθηκε ένα ηχηρό μήνυμα ενίσχυσης του ΚΚΕ από τους Ελληνες μετανάστες και φοιτητές, με υψηλά ποσοστά και στα 13 εκλογικά τμήματα. Οι Ελληνες μετανάστες και φοιτητές στη Βρετανία αναγνωρίζουν το ΚΚΕ ως τη δύναμη που είναι σταθερά δίπλα τους, τόσο στους αγώνες στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, για όλα τα ζητήματα που τους αφορούν.

Αναγνωρίζουν ακόμη τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ για τη δράση τους στο ντόπιο κίνημα και στους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος στη Βρετανία.

Κατά το πλατύ άνοιγμα του ΚΚΕ στους Ελληνες που ζουν σε αυτές τις χώρες, τα ζητήματα που ξεχώρισαν ήταν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τη Βρετανία, η πορεία της οικονομίας στις δύο χώρες, ο πληθωρισμός και το δυσβάσταχτο κόστος ζωής. Σε πολλές περιπτώσεις η συζήτηση έφτανε στην κατάσταση που επικρατεί στο βρετανικό εργατικό - λαϊκό κίνημα, η οποία προβληματίζει πολλούς Ελληνες μετανάστες και φοιτητές, για την ανάγκη να έχουν προοπτική και σχέδιο κλιμάκωσης οι αγώνες που ξεδιπλώνονται αυτήν την περίοδο.

Κατά τις περιοδείες στα ελληνόφωνα σχολεία στη Βρετανία και τις συναντήσεις με το διδακτικό προσωπικό και τους εκπροσώπους των γονέων, άνοιξε η συζήτηση για τα προβλήματα και τις εξελίξεις στην ελληνόφωνη Εκπαίδευση, αναδείχτηκε η στρατηγική της υποβάθμισης και υποχρηματοδότησής της. Τέλος, ξεχωριστή θέση σ' αυτήν την πλούσια προεκλογική δραστηριότητα έχει το κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ από Ελληνες πανεπιστημιακούς της Βρετανίας.

Στην Κύπρο

Σε Λεμεσό και Λευκωσία, η προεκλογική δουλειά κορυφώθηκε με συγκεντρώσεις των Κομματικών Οργανώσεων στην Κύπρο, όπου μίλησε η Αννα Γρηγοριάδου, την Κυριακή 18 και τη Δευτέρα 19 Ιούνη αντίστοιχα. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, με επίκεντρο την κατάσταση σε μια σειρά από χώρους, όπως η Υγεία και η Παιδεία.


Μ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ