Τετάρτη 28 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Νέες παρεμβάσεις για «αποκλιμάκωση» από ΗΠΑ και ΕΕ

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς είχε χτες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο και τις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ Κοσοβάρων και Σέρβων στην περιοχή.

Η φον ντερ Λάιεν ζήτησε το Βελιγράδι να κάνει ό,τι μπορεί για την αποκλιμάκωση, ενώ ο Βούτσιτς επέμεινε ότι τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κόσοβο απειλούνται καθημερινά.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Βούτσιτς είχε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, ο οποίος καλωσόρισε την αποφυλάκιση των τριών Κοσοβάρων αστυνομικών που κρατούνταν από το Βελιγράδι, με κατηγορίες ότι συνελήφθησαν ένοπλοι εντός σερβικού εδάφους και σχετίζονται με «σχέδια αποσταθεροποίησης».

Παράλληλα, ο Μπλίνκεν επέμεινε ότι πρέπει να κριθούν όλοι όσοι ευθύνονται για πρόσφατες επιθέσεις κατά της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Κόσοβο (KFOR), όταν αυτή παρατάχθηκε έξω από τα δημοτικά κτίρια στο βόρειο Κόσοβο, απέναντι στους Σέρβους που διαδήλωναν ενάντια στις ενέργειες της Πρίστινα.

Να σημειωθεί ότι διαδηλώσεις Σέρβων συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα, σε περιοχές του Κοσόβου όπως η Γκρακάνιτσα (κοντά στην Πρίστινα), με συνθήματα όπως «Ελευθερία για όλους τους κρατούμενους Σέρβους».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε επίσης «τη Σερβία να λάβει άμεσα μέτρα για την εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβε στο πλαίσιο της συμφωνίας εξομάλυνσης» με το Κόσοβο, παραπέμποντας σε μέτρα που οδηγούν ουσιαστικά στην εκατέρωθεν αναγνώριση και ανοίγουν τον δρόμο για αναβάθμιση του ρόλου των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό του προτεκτοράτου του Κοσόβου, Α. Κούρτι, τον οποίο επίσης κάλεσε να συμβάλει σε αποκλιμάκωση. Ο Μπλίνκεν δεν έθεσε στη συγκεκριμένη επικοινωνία θέμα επανάληψης δημοτικών εκλογών στο βόρειο Κόσοβο (ο σερβικός πληθυσμός που αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία στην περιοχή δεν αναγνωρίζει τους δημάρχους που «εκλέχτηκαν» τον Απρίλη σε κάλπες από τις οποίες οι ψηφοφόροι απείχαν σχεδόν καθολικά), όπως έκανε ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ και στις αρχές της βδομάδας, κατά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ. Ζήτησε ωστόσο οι δήμαρχοι των τεσσάρων δήμων όπου πλειοψηφούν Σέρβοι «να εργάζονται από άλλες τοποθεσίες».

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της ρωσικής Ανω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, μιλώντας στη σερβική έκδοση του «Sputnik», έκανε λόγο για «δομές υπό τον έλεγχο της Δύσης» που χρησιμοποιούν και τις εντάσεις μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου «για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση», μεταξύ άλλων «οργανώνοντας μεγάλες διαδηλώσεις» και την «ανάπτυξη προετοιμασμένης αντιπολίτευσης κατά τόπους».

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν οργανωθεί στη Σερβία μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από την αντιπολίτευση, η οποία αξιοποιεί και τις δύο πρόσφατες πολύνεκρες επιθέσεις ενόπλων στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ