Τρίτη 4 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΜΕ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία, τείχος προστασίας από τους πλειστηριασμούς

Με νέες παρεμβάσεις χτες αποτράπηκε το ξεσπίτωμα δέκα οικογενειών | Αποκαλυπτικές μαρτυρίες για τους εκβιασμούς σε λαϊκά νοικοκυριά

Από τις χτεσινές αγωνιστικές παρεμβάσεις
Από τις χτεσινές αγωνιστικές παρεμβάσεις
Την αποτροπή άλλων 10 πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών κατάφεραν σωματεία και φορείς, με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν χτες στις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων «Cepal» και «doValue», μετά από κάλεσμα εργατικών σωματείων, μαζικών φορέων και της Επιτροπής του ΠΑΜΕ για τους πλειστηριασμούς. Αρχικά έγινε συγκέντρωση στην «Cepal», όπου τα σωματεία και οι φορείς που συμμετείχαν απαίτησαν και επέβαλαν την αποτροπή 8 πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών. Κάτω από την πίεση, η εταιρεία δεσμεύτηκε για συμφωνία με τους ενδιαφερόμενους, με όρους που να μπορούν να ανταποκριθούν.

«Εμπρός λαέ, ξεσηκωμός, κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιος», ήταν το μήνυμα που έστειλαν μεταξύ άλλων το Σωματείο Συνταξιούχων Περιστερίου, η Ενωση ΕΒΕ, η Ενωση Γονέων Περιστερίου και η ΟΓΕ. Μαζί τους και οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια και σε δήμους.

Ενδεικτικές και πάλι οι εξής περιπτώσεις των δανειοληπτών που βρέθηκαν στη μέγγενη κράτους και τραπεζών για τη θωράκιση της κερδοφορίας τους.

Ο ηθοποιός Χ., με τη σύζυγό του, έλαβαν δάνειο 90.000 ευρώ, από την Eurobank το 2006. Και όπως μας είπαν, «το 2010 κάναμε την πρώτη ρύθμιση και το 2012, μεσούσης της κρίσης, ξανακάνουμε ρύθμιση. Το εξυπηρετούσαμε όπως μπορούσαμε με χαμηλότερο ποσό της αρχικής απαίτησης μέχρι το 2015. Από το 2015 ως το 2017 δεν το εξυπηρετούσαμε γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα και κλείσαμε ένα μικρό δισκάδικο 18 τ.μ. που είχαμε στα Εξάρχεια. Κάναμε προσφυγή στον νόμο Κατσέλη, δικαιωθήκαμε πρωτόδικα, όμως 7 μήνες μετά που έγινε το δεύτερο δικαστήριο, μας απέρριψε. Μετά απ' αυτήν τη διαδικασία, ήρθε σ' επαφή μαζί μας η "doValue" και τους απαντήσαμε πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Το 2019 ήμασταν και οι δύο στον ΟΑΕΔ, στο ταμείο ανεργίας, με μόνο εισόδημα το ταμείο, παρ' όλα αυτά μας στέλνουν εντολή πληρωμής. Τον Ιούνη 2022 στέλνουν κατασχετήριο ότι πλειστηριάζεται το σπίτι για 113.000 ευρώ».

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός έγινε στις 18 Γενάρη. Το ζευγάρι αναγνωρίστηκε αρχικά ως «ευάλωτο», παρ' όλα αυτά όταν έφτασε η στιγμή να πάρουν τη σχετική βεβαίωση πετάχτηκαν έξω από το καθεστώς προστασίας επειδή «η αντικειμενική αξία του σπιτιού μας στο Κουκάκι, για ένα διαμέρισμα 70 τ.μ., από 88.000 ευρώ ανέβηκε στα 138.000 ευρώ! Δηλαδή την Πέμπτη κοιμηθήκαμε ευάλωτοι και την Παρασκευή ξυπνήσαμε "πλούσιοι"», σχολιάζει το ζευγάρι κάνοντας «φραγκοδίφραγκα» την προπαγάνδα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων περί προστασίας που τάχα πρέπει να απολαμβάνουν «όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη». Μάλιστα, η «doValue» επανήλθε και παρά το ότι οι δανειολήπτες ζήτησαν νέα ρύθμιση, πλέον έπαψε κάθε επικοινωνία, για να τους στείλει τελικά εντολή πληρωμής 61.000 ευρώ! Μετά από μια σειρά από αγωνιώδεις επαφές, τελικά έμαθαν ότι το συνολικό χρέος από 138.000 ευρώ είχε φτάσει στα 239.000 ευρώ.

Εξίσου προκλητική είναι και η περίπτωση του 67χρονου Λ., συνταξιούχου, που χωρίς να παίρνει σύνταξη «επειδή χρωστάει στο ΤΕΒΕ», κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του για 10.000 ευρώ! Οπως μας εξήγησε, είχε πάρει καταναλωτικό δάνειο 10.000 ευρώ και του έστειλαν απόφαση για κατάσχεση στο σπίτι στην Ανθούπολη, το οποίο βγάζουν σε πλειστηριασμό αύριο Τετάρτη. «Δεν χρωστάω κάτι άλλο. Με παίρνουν συνέχεια τηλέφωνο από την "doValue" και κάνουν ότι δεν με πιστεύουν. Μου λένε, τότε πώς ζω και κινούμαι; Ελάτε να δείτε, τους απαντώ», μας λέει εξοργισμένος.

Αποκαλυπτική και η περίπτωση της Κ., η οποία επίσης σύρθηκε στα δικαστήρια για να μπει στον νόμο Κατσέλη, πληρώνοντας επί δέκα χρόνια. Η Κ. πήρε δάνειο 135.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα για ένα σπίτι στον Πειραιά. Με αναμονή δύο ετών, η πρωτόδικη απόφαση βγήκε το 2016 με την οποία εντάχθηκε στον νόμο Κατσέλη, αλλά και σ' αυτήν την περίπτωση «το δεύτερο δικαστήριο ήταν απορριπτικό, με την αιτιολογία ότι αφού είμαι συνταξιούχος μπορώ και να πληρώνω. Εγώ δεν αρνήθηκα να πληρώνω (ήδη έχω πληρώσει 30.000 ευρώ) αλλά να πληρώνω αυτό που μπορώ και όχι από κει που χρωστούσα 103.000 να μου ζητάνε 180.000 ευρώ με 1.000 ευρώ μηνιαία δόση. Οπως μου απάντησαν στην "doValue", "θα μπορούσαμε να βάλουμε δόσεις σε 300 μήνες, αλλά επειδή είστε μεγάλη και δεν θα έχετε πολύ χρόνο ζωής, σας βάζουμε 180 δόσεις". Εδώ και μια δεκαετία πλήρωνα σε δικαστήρια υποτίθεται γιατί θα με προστάτευε ο νόμος Κατσέλη, και τώρα βρίσκομαι στο στόμα του λύκου...».

Μετά τη δυναμική παρέμβαση ο Βάλσαμος Συρίγος, εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ανακοίνωσε την αναστολή του πλειστηριασμού που είχε προγραμματιστεί για αύριο, τη ρύθμιση χρέους και για τις 3 περιπτώσεις, σημειώνοντας: «Οραματίζονται για τους φτωχούς σύγχρονες φαβέλες. Τίποτα όμως δεν πηγαίνει χαμένο, παρά μόνο ο αγώνας που δεν γίνεται. Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός, με την πάλη του. Ο κόσμος να οργανωθεί σε κάθε σωματείο, σε κάθε γειτονιά για να χτιστεί ένα τείχος απέναντι στους πλειστηριασμούς. Εχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας».

Νέες κινητοποιήσεις σε Χίο και Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα σωτηρίας της πρώτης κατοικίας δανειολήπτη απευθύνουν σωματεία και φορείς της Χίου, αύριο, Τετάρτη, στη 1 μ.μ. στην Alpha Bank στην Απλωταριά. Πρόκειται για την περίπτωση του Γιάννη Παληού, που στο πλευρό του διαρκώς βρίσκονται συνδικαλιστικές οργανώσεις του νησιού απαιτώντας να σταματήσει η διαδικασία του πλειστηριασμού.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην προσπάθεια έξωσης τετραμελούς οικογένειας που πέρσι εκπλειστηριάστηκε το σπίτι της στις Συκιές Θεσσαλονίκης, καλούν επίσης ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης. Οργανώνουν συγκέντρωση σήμερα, Τρίτη 4 Ιούλη, στις 8 μ.μ., μπροστά στο σπίτι της οικογένειας στην οδό Πλάτωνος, στις Συκιές και στη συνέχεια συναυλία - γλέντι αλληλεγγύης, στο πάρκο της Ρ. Φεραίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με νέες παρεμβάσεις αποτράπηκαν πλειστηριασμοί (2024-09-24 00:00:00.0)
Μόνο ο λαός σώζει τον λαό! (2024-07-19 00:00:00.0)
Κι άλλη περίπτωση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας οικογένειας με ΑμεΑ (2024-07-09 00:00:00.0)
Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! (2024-05-14 00:00:00.0)
«Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός» το μήνυμα και των χθεσινών κινητοποιήσεων (2023-06-22 00:00:00.0)
«Στο σφυρί» πρώτη κατοικία χρεωμένου μικρού ΕΒΕ (2019-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ