Τρίτη 4 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κι άλλος νεκρός εργαζόμενος στο μεροκάματο

Στην Ανακύκλωση το νέο θύμα, που ανεβάζει περαιτέρω τον αιματηρό απολογισμό

Ακόμα ένας εργάτης προστέθηκε στη λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων. Το πρωί του Σαββάτου 1/7 ένας 57χρονος εργαζόμενος σε εταιρεία ανακύκλωσης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης σκοτώθηκε πέφτοντας από ύψος 2,5 μέτρων, κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού μηχανημάτων του εργοστασίου.

Την άμεση διερεύνηση και διαλεύκανση των αιτίων που οδήγησαν στο νέο έγκλημα απαιτεί η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν ακόμα θάνατο που έρχεται να προστεθεί στον τραγικό κατάλογο των εργατικών δυστυχημάτων στους τόπους δουλειάς, όπου τα μέτρα υγείας και ασφάλειας είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα και όπου η μάχη για το μεροκάματο πάει χέρι χέρι με την εντατικοποίηση, την έκθεση της ίδιας της ζωής των εργαζομένων σε κίνδυνο.

Η Ενωση υπογραμμίζει ότι ακόμα και εκεί που εφαρμόζονται μέτρα προστασίας είναι ελάχιστα και δεν εγγυώνται την ασφάλεια τω εργαζομένων, «οι οποίοι καθημερινά παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα "για να βγει η δουλειά". Για μία ακόμα φορά έρχεται στο προσκήνιο το ότι η υγεία και η ασφάλεια υποβαθμίζονται γιατί "κοστίζουν" για τους εργοδότες, οι έλεγχοι που γίνονται στα εργοστάσια είναι μηδαμινοί, οι αρμόδιες υπηρεσίες και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας συνεχώς υποβαθμίζονται και οι περισσότεροι χώροι δουλειάς έχουν γίνει "ξέφραγο αμπέλι", όπου το να γυρίσεις το βράδυ στο σπίτι πλέον γίνεται από τύχη».

Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους και να οργανώσουν την πάλη για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια. Να μην επιτρέψουν να χυθεί άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών.

Νέο «ατύχημα» στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης

Νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε στον δήμο Θεσσαλονίκης την Κυριακή 2/7, με θύμα εργάτρια καθαριότητας. Στη διάρκεια της αποκομιδής, στην οδό Μητροπόλεως του Α' Διαμερίσματος, κάδος απορριμμάτων έπεσε στη χοάνη του απορριμματοφόρου και τη στιγμή που οι συνάδελφοί της έβγαζαν τον κάδο, η εργαζόμενη χτύπησε το αριστερό χέρι της. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», με σκίσιμο και σπάσιμο στα δάχτυλά της.

Σημειωτέον, το τελευταίο διάστημα τα «ατυχήματα» έχουν ξεπεράσει τα 20, με τη ΔΑΣ να καταγγέλλει τη δημοτική αρχή, η οποία φορτώνει το φταίξιμο στους εργαζόμενους. Αλλωστε, όπως αναδεικνύει, και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι «δούλευαν κάτω από πίεση χρόνου για να βγάλουν τη δουλειά στη βάρδιά τους, καθώς διαφορετικά υπάρχει η απειλή της αναγκαστικής υπερωρίας». Αναφέρει επίσης ότι το απορριμματοφόρο είχε προβλήματα στη λειτουργία του, καθώς «δεν λειτουργούσε αυτόματα η πρέσα του και η συμπίεση των απορριμμάτων γινόταν χειροκίνητα (μέσω κουμπιών), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο όχημα λείπει και ένα σκαλοπάτι από την πλευρά του συνοδηγού. Είναι τόση η πρεμούρα των υπευθύνων "να βγει η δουλειά", που παρά το ατύχημα της συναδέλφισσας και τα προβλήματα του απορριμματοφόρου, το δρομολόγιο συνεχίστηκε κανονικά», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΔΑΣ. Καλεί την πλειοψηφία του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης να αποφασίσει συνέχιση των κινητοποιήσεων, καθώς επίσης τον λαό της πόλης να σταθεί στο πλευρό τους, απαιτώντας την πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου με εργαζόμενους και την επισκευή, συντήρηση και προμήθεια όλου του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Διανομέας τραυματίας στα Χανιά

Στο μεταξύ ένας ακόμα διανομέας της «Wolt» είχε «ατύχημα» εν ώρα εργασίας, την Παρασκευή το απόγευμα στους Αγίους Αποστόλους Χανίων. Ευτυχώς γλίτωσε τα χειρότερα, όμως διακομίστηκε στο νοσοκομείο με χτύπημα στο κεφάλι και στο χέρι, ενώ το δίκυκλό του, το εργαλείο της δουλειάς του δηλαδή, μετατράπηκε σε μια μάζα παλιοσίδερα.

Ταχεία ανάρρωση εύχεται στον εργαζόμενο το Σωματείο Διανομέων - Delivery Χανίων «Ιωσήφ Σαριδάκης» και αναδεικνύει τα ατέλειωτα ωράρια των διανομέων, τις συνεχείς μειώσεις μισθών που τους οδηγούν σε ατέλειωτες υπερωρίες. «Η συσπείρωση στο Σωματείο μας και η οργάνωση της πάλης για διεκδικήσεις αποτελούν μονόδρομο απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα και τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες», υπογραμμίζει και διεκδικεί συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, ένταξη της ειδικότητας στα ΒΑΕ, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ