Τρίτη 4 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Εργοδοσία εκδικείται και απολύει εργαζόμενη συνδικαλίστρια

Από Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της NEXI
Από Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της NEXI
Την επαναπρόσληψη της απολυμένης συνδικαλίστριας, εργολαβικής εργαζόμενης στη σίτιση του Νοσοκομείου Νάουσας, απαίτησαν με απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, έχοντας στο πλάι τους και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του δήμου Νάουσας.

Η απόλυση της εργολαβικής εργαζόμενης έγινε με προκλητικό τρόπο την Παρασκευή 30 Ιούνη, τρεις μέρες πριν τις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, ενόψει των οποίων πρωτοστάτησε για τη δημιουργία αγωνιστικού ψηφοδελτίου. Η απολυμένη Χρυσάνθη Μπόλα είναι μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και αντιπρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας - Πέλλας.

Στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πύλη του νοσοκομείου μετά από κάλεσμα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νάουσας (ΕΚΝ) παρευρέθηκε η Ελένη Μπακιρλή, υγειονομικός στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας ότι η απόλυση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της εργοδοσίας να διαμορφώνει σωματεία - σφραγίδες, που θα σκύβουν το κεφάλι και δεν θα αντιστέκονται στη συνολικότερη πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας.

«Θέλουν να σταματήσουν τη συνδικαλιστική μας δράση. Δεν θα το επιτρέψουμε», ξεκαθάρισε ανάμεσα σε άλλα η Χρυσάνθη Μπόλα μιλώντας στην κινητοποίηση, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη που εκφράζεται.

Την απόλυση καταδικάζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νάουσας, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις παρεμβάσεις μέχρι η εργολαβική εταιρεία «Ηπειρωτική Facilities» να πάρει πίσω την απόλυση.

Τη συμπαράστασή της στην απολυμένη συνδικαλίστρια εκφράζει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

NEXI: Τετράωρη στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις

Σε προειδοποιητική τετράωρη στάση εργασίας προχώρησε χθες το Σωματείο Εργαζομένων NEXI (πρώην «First Data»), αντιδρώντας στις απολύσεις εργαζομένων.

Οπως έχει καταγγείλει το Σωματείο, στις 29 Ιούνη η εταιρεία «μας ανακοίνωσε όσα ακούγονταν ως φήμες το τελευταίο διάστημα: Οτι το έργο της εξυπηρέτησης της Alpha Bank χάθηκε και η εταιρεία δεν επιλέχθηκε για να "τρέξει" το έργο. Ανακοίνωσε δηλαδή, κυνικά και απροκάλυπτα, ότι θα πετάξει στον δρόμο 300 οικογένειες!».

Για να καθησυχάσει μάλιστα τους εργαζόμενους και να αποφύγει τις αντιδράσεις, η εργοδοσία τούς πρότεινε είτε τη δυνατότητα μεταφοράς στις νέες ανάδοχες εταιρείες που θα αναλάβουν πλέον το κομμάτι αυτό για λογαριασμό της Alpha Bank, χάνοντας όμως τα δικαιώματα που είχαν κατοχυρώσει μέχρι τώρα (μισθό, χρόνια προϋπηρεσίας κ.λπ.), είτε να παραιτηθούν και να λάβουν την αποζημίωση απόλυσης σε μορφή bonus.

Το Σωματείο απαιτεί να μη γίνει καμία απόλυση και να μεταφερθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις ανάδοχες εταιρείες, εφόσον το επιθυμούν, με τους ίδιους όρους που ισχύουν τώρα, μέσω της επιχειρησιακής Σύμβασης που έχει υπογραφεί (μισθοί, χρόνια προϋπηρεσίας, ticket κ.λπ.).

Επίσης, να αποσυρθεί το θέμα «αποζημίωση σε μορφή bonus». Από τη στιγμή που ένας εργαζόμενος θα μεταφερθεί σε άλλο εργοδότη, ο νέος εργοδότης θα αναλάβει και την ευθύνη της πλήρους αποζημίωσης σε περίπτωση μελλοντικής απόλυσης.

«Την αλληλεγγύη του στους 300 εργαζόμενους της εταιρείας ΝΕΧΙ (πρώην "First Data"), που η εταιρεία προκλητικά τους ανακοίνωσε την απόλυσή τους» εκφράζει και το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Αδικη και εκδικητική απόλυση στα «Lidl»

Παρέμβαση στις αποθήκες των «Lidl» στη Σίνδο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε νωρίς χθες το πρωί η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει άδικη, εκδικητική και παράνομη την απόλυση, διότι ο εργαζόμενος που απολύθηκε είχε αιτηθεί αλλαγή πόστου, καθώς είχε αποκτήσει πρόβλημα στη μέση, και η εργοδοσία βρήκε την αφορμή και επικαλείται ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση εργασίας στο αντικείμενό του.

Οπως αναφέρει η Ενωση, «πρόκειται για εργαζόμενο που με ιατρική γνωμάτευση απαγορεύεται να σηκώνει τους τόνους εμπορευμάτων που σηκώνουν δεκάδες συνάδελφοι μέσα στις αποθήκες, μιας και αποκόμισε σοβαρό πρόβλημα στη μέση του μετά από αρκετά χρόνια δουλειάς στη συγκεκριμένη εταιρεία. Αφού η "Lidl" δεν κατάφερε να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση, και αρνούμενη να του δώσει αντικείμενο εργασίας εδώ και μια βδομάδα, αφού τον ανάγκασε να πάρει όλες τις άδειες της χρονιάς, του ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση στην εταιρεία γι' αυτόν».

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε καταγγέλθηκε η προκλητική παρουσία της αστυνομίας, η οποία κλήθηκε από την εργοδοσία.

Σήμερα στην OTS

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις νέες απολύσεις στην OTS οργανώνει το Σωματείο Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης αύριο Τετάρτη, στις 7.45 π.μ., μπροστά από τα γραφεία της εταιρείας. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, «το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία στην OTS προχώρησε σε ακόμα 2 απολύσεις, συνεχίζοντας την τακτική που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες, και μάλιστα σε μια περίοδο που "ανοίγει" νέες θέσεις εργασίας. Χαμηλοί μισθοί, απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση, επιπλήξεις και απολύσεις συνθέτουν την κατάσταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη εταιρεία».

Καλεί τους εργαζόμενους, μαζί με το Σωματείο, να μην επιτρέψουν την απόλυση κανενός συναδέλφου τους. Να παλέψουν για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, αντίστοιχες των σύγχρονων αναγκών τους. Για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο, καθώς η ΣΣΕ καθορίζει όχι μόνο το μισθολογικό ύψος αλλά και τις συνθήκες με τις οποίες εργάζονται, συνολικά τους όρους με τους οποίους ζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ