Τρίτη 4 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Εκατοντάδες απολύσεις λόγω εργολαβοποίησης υπηρεσιών

Κινητοποίηση χθες στην Καρδίτσα, σήμερα στο «Θριάσιο»

Από την κινητοποίηση στην Καρδίτσα
Από την κινητοποίηση στην Καρδίτσα
Μαχητική κινητοποίηση ενάντια στην παράδοση της υπηρεσίας καθαριότητας σε εργολαβική εταιρεία, και στην απόλυση περίπου 30 εργαζόμενων, πραγματοποίησε χτες η Επιτροπή Αγώνα συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας.

Την έμπρακτη συμπαράστασή τους εξέφρασαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ), του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, των Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων και Συνταξιούχων ΙΚΑ, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, του Εργατικού Κέντρου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Γυναικών.

Οι περίπου 30 εργαζόμενες επί σειρά ετών, με συμβάσεις στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Καρδίτσας, πριν λίγες μέρες ενημερώθηκαν από τη διοίκηση ότι από 1η Ιουλίου την υπηρεσία καθαριότητας ανέλαβε ο ανάδοχος εργολάβος του σχετικού διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες, και κατά συνέπεια οι συμβάσεις τους λύονται και θα κληθούν να υπογράψουν νέες από τον ιδιώτη για να συνεχίσουν να εργάζονται.

Το γεγονός ότι είναι οι πρώτες συμβασιούχοι απολυμένες εργαζόμενες μετά τις εκλογές επεσήμανε η εκπρόσωπός τους, Μαρία Μίνγκα, αναδεικνύοντας ότι στόχος είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου, αφού οι απολύσεις έρχονται σε συνέχεια της παράδοσης και της φύλαξης σε εργολάβο την 1η Ιανουαρίου. «Ενα εξάμηνο μετά οι εργαζόμενοι είναι οι μισοί από τους αρχικούς και αντικαθίστανται στη συνέχεια από άλλους, στην Τεχνική Υπηρεσία, αντί να προσλάβουν υδραυλικούς προτίμησαν κι εκεί εργολάβους», σημείωσε και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα «με όλες τις μορφές πάλης για να παραμείνουμε στις θέσεις μας. Και στο τέλος θα κερδίσουμε, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, όπως τα έχουμε καταφέρει τόσο καιρό». Σημειωτέον, οι εργαζόμενες ήδη έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, που αναμένεται να εκδικαστούν άμεσα, αλλά και αγωγή, που ορίστηκε να εκδικαστεί τον Νοέμβριο.

Οι εργαζόμενες μετέφεραν την απαίτησή τους για μονιμοποίηση όλων όσοι δουλεύουν με συμβάσεις, διατρανώνοντας «Εξω οι εργολάβοι από το νοσοκομείο και από την καθαριότητα». Την κινητοποίηση χαιρέτισε και ο Εκτορας Γάζος, πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΝΚ, αναδεικνύοντας ότι η παραχώρηση τομέων σε εργολαβικές εταιρείες στηρίζεται στο νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων των προηγούμενων χρόνων, τόσο της ΝΔ όσο και των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν σήμερα, με συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας στις 8 μ.μ.

Δεκάδες συμβασιούχοι στο στόχαστρο

Εκτός από την Καρδίτσα, τις επιπτώσεις της εργολαβοποίησης υπηρεσιών στα νοσοκομεία βιώνουν εκατοντάδες ακόμα εργαζόμενοι σε μια σειρά Ιδρύματα.

Ετσι, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» απαιτεί να μην απολυθούν οι 40 συμβασιούχοι καθαριστές του νοσοκομείου, καθώς και οι 268 καθαριστές στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και Χαλκίδας, λόγω της ανάθεσης της καθαριότητας σε ιδιωτικές εταιρείες. Απαιτεί αμέσως μέσω νομοθετικής ρύθμισης να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρά σε συγκέντρωση σήμερα στις 12.30 μ.μ. στην είσοδο του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, αλλά και σε στάση εργασίας αύριο Τετάρτη, από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ., και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στη 1 μ.μ.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος»

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» πραγματοποίησε χθες η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), αντιδρώντας στη μη ανανέωση της σύμβασης επικουρικής ιατρού βιοπαθολόγου.

Οπως αναφέρει η ΕΝΙΘ, πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε στην εργαζόμενη ότι ...δεν χρειάζεται άλλο στο νοσοκομείο, οπότε απολύεται! Μάλιστα, αιφνιδιαστικά της δόθηκε εντολή από το γραφείο προσωπικού να πάρει όλες τις άδειές της μέχρι τη λήξη της σύμβασης. Η ΕΝΙΘ απαιτεί την άμεση μονιμοποίηση της βιοπαθολόγου και όλων των επικουρικών γιατρών, καθώς όπως τονίζει «κανείς δεν περισσεύει!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ