Τετάρτη 5 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διεργασίες στη «δεξιά» ενόψει των ευρωεκλογών

Διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στον λεγόμενο «δεξιό» και εθνικιστικό χώρο στην Ευρώπη, ενόψει των ευρωεκλογών στις αρχές Ιούνη του 2024.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Ιταλού υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και υπουργού Εξωτερικών, Αντ. Ταγιάνι, που είναι επίσης συντονιστής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, το οποίο ίδρυσε ο Σ. Μπερλουσκόνι. Ο Ταγιάνι απέκλεισε τον σχηματισμό κοινής ευρωομάδας με το γερμανικό εθνικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και τον γαλλικό «Εθνικό Συναγερμό» της Μαρίν Λεπέν.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής, είμαι επίσης αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ): Για εμάς οποιαδήποτε συμφωνία με το AfD και την Λεπέν είναι αδύνατη», είπε.

Στη συνέχεια ο Ταγιάνι διευκρίνισε ότι η Λέγκα του Μ. Σαλβίνι δεν αποκλείεται: «Οταν εξελέγην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προώθησα συμφωνία των μελών του ΕΛΚ, των συντηρητικών και των φιλελεύθερων. Αυτή είναι μια συμφωνία στην οποία μπορούμε να στοχεύσουμε. Η Λέγκα είναι κάτι πολύ διαφορετικό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ισα ίσα, θα μας χαροποιήσει το να είναι μέρος της πλειοψηφίας».

Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια συγκυβερνούν στην Ιταλία μαζί με το κόμμα της πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, Αδέλφια της Ιταλίας.

Ο γραμματέας της Λέγκας, Μ. Σαλβίνι, είχε προχτές τηλεδιάσκεψη με την Μ. Λεπέν, με κύριο θέμα τις συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει των ευρωεκλογών.

Σε ανακοίνωση της Λέγκας αναφέρεται ότι «ο κύριος στόχος είναι η δημιουργία της πρώτης, ιστορικής συμμαχίας της κεντροδεξιάς, σε αντίθεση με την αριστερά των φόρων και της χαώδους μετανάστευσης».

«Η Λέγκα δεν θα πορευθεί ποτέ με την αριστερά και τους σοσιαλιστές και δεν δέχομαι βέτο σε ό,τι αφορά τους συμμάχους μας. Οποιος φέρεται με διαφορετικό τρόπο, ευνοεί τους σοσιαλιστές. Η μόνη ελπίδα να αλλάξουμε την Ευρώπη είναι να συμπορευτούν όλοι όσοι είναι εναλλακτικοί στην αριστερά», τόνισε ο Σαλβίνι κατά τη συνομιλία με την Λεπέν.

Στο μεταξύ, η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» σημειώνει ότι η Τζ. Μελόνι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ήλπιζε να πείσει τους «συμμάχους» της στο ευρωπαϊκό κόμμα των συντηρητικών να στηρίξουν την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι σαφές, όμως, ότι η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη δεν θα συναινέσουν ποτέ. «Τι θα κάνει η Μελόνι; Αν συμπορευθεί με τον Μακρόν και τον Σολτς, θα χάσει τους παλιούς της ομοϊδεάτες. Αλλά αν παραμείνει διαρκώς στην "ευρωπαϊκή αντιπολίτευση" κινδυνεύει να απομονωθεί», την ώρα που η Ιταλία διαπραγματεύεται στην ΕΕ για μερική αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και για μεγαλύτερη ευελιξία στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΕΕ και Ρωσία στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης (2022-09-22 00:00:00.0)
Διαμαρτυρίες για ακριβή Ενέργεια και αντιρωσικές κυρώσεις (2022-09-06 00:00:00.0)
Προεκλογική αντιπαράθεση για τα «στρατόπεδα» εντός ΕΕ (2022-08-23 00:00:00.0)
Το Δημοκρατικό Κόμμα παζαρεύει συμμαχίες (2022-08-02 00:00:00.0)
Συζητήσεις για «κεντρώο» συνασπισμό στις ερχόμενες εκλογές (2022-07-29 00:00:00.0)
Προωθείται παραπομπή Σαλβίνι (2019-12-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ