Παρασκευή 7 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Υπόθεση των εργαζομένων η απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία

Πληθαίνουν οι εκδικητικές απολύσεις. Μετά την συνδικαλίστρια στο Νοσοκομείο Λάρισας, στο στόχαστρο και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Από παλιότερη συγκέντρωση εργαζομένων στα έργα επέκτασης του Μετρό στην Αθήνα
Από παλιότερη συγκέντρωση εργαζομένων στα έργα επέκτασης του Μετρό στην Αθήνα
Να ανακληθεί εδώ και τώρα η εκδικητική απόλυση του συνδικαλιστή οικοδόμου Βασίλη Κλουβάτου, από την εταιρεία «ΑΒΑΞ», που κατασκευάζει μαζί με άλλες κατασκευαστικές εταιρείες την επέκταση των γραμμών του Μετρό της Αθήνας, απαιτεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι ο εργαζόμενος είναι πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου των εργαζομένων στην επέκταση των γραμμών του Μετρό και μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

«Η ΑΒΑΞ επιλέγει με αυτόν τον τρόπο να ξεμπερδέψει (όπως νομίζει) με την ενοχλητική δράση του συναδέλφου και του σωματείου στον χώρο δουλειάς», τονίζει η Ομοσπονδία, προσθέτοντας:

«Είναι εξοργιστικό την ώρα που οι κατασκευαστικοί όμιλοι και η ίδια η εταιρεία ΑΒΑΞ αναζητούν οικοδόμους για να δουλέψουν στα έργα πολλών δισ. ευρώ, που τους έχει αναθέσει το Δημόσιο και να παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν εργατικά χέρια, την ίδια ώρα να στέλνουν το ραβασάκι της απόλυσης σε εργαζόμενο γιατί θέλουν να επιβάλουν σιωπητήριο στους χώρους δουλειάς. Θέλουν τους οικοδόμους με κακοπληρωμένα μεροκάματα, χωρίς δικαιώματα, με το στόμα κλειστό, χωρίς να διεκδικούν.

Ο στόχος τους είναι φανερός, θέλουν να χτυπήσουν τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση στον χώρο δουλειάς.

Δεν πρόκειται όμως να τους αφήσουμε να το πετύχουν. Τώρα τον λόγο έχει ο αγώνας!».

Προειδοποιεί ότι «η απάντησή μας θα είναι άμεση, με αποφασιστικότητα και όσο χρειαστεί για να ανακληθεί η απόλυση».

Την εκδικητική απόλυση καταγγέλλει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, απαιτώντας την άμεση ανάκλησή της.

Συλλαλητήριο σήμερα στη Νάουσα

Συλλαλητήριο υπεράσπισης της απολυμένης συνδικαλίστριας, εργολαβικής εργαζόμενης στο Νοσοκομείο Νάουσας οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, απαιτώντας να γυρίσει τώρα πίσω στη δουλειά.

Θυμίζουμε ότι η εργολαβική εργαζόμενη απολύθηκε τρεις μέρες πριν την πραγματοποίηση των αρχαιρεσιών του Σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Νάουσας, στις οποίες ήταν υποψήφια σε αγωνιστικό συνδυασμό. Επιπλέον, είναι μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και αντιπρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας - Πέλλας.

Ηδη δεκάδες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν καταδικάσει αυτή την απόλυση: ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης - Ημαθίας - Πέλλας, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ημαθίας, Εργατικό Κέντρο Νάουσας, Σωματείο εργαζομένων στη νηματουργία «Βαρβαρέσος», Συνδικάτο Οικοδόμων Νάουσας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας - Πέλλας, Σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας και Βέροιας, Σωματείο εργαζομένων στον δήμο Νάουσας, Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας, Σωματείο συνταξιούχων ΟΑΕΕ Νάουσας, Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» κ.ά.

Με ανακοίνωσή του το ΕΚΝ καταδικάζει την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς απέναντι σε εργαζόμενους και το σωματείο του νοσοκομείου. Διεκδικεί ελεύθερες συλλογικές διαδικασίες, ελευθερία λόγου και έκφρασης και πολιτικών απόψεων. Παλεύει μαζί με τους υγειονομικούς για δημόσια δωρεάν Υγεία με γενναία κρατική ενίσχυση του νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας, του ΕΚΑΒ, για να μην κινδυνεύει η ζωή του λαού και να μην κρίνεται ανάλογα με την τσέπη του.

«Αγκάθι» για την εργοδοσία το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης

«Αγκάθι» στο μάτι της εργοδοσίας αποδεικνύεται ότι αποτελεί το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, καθώς εργοδότες και εργοδοτικός συνδικαλισμός έχουν αφηνιάσει, αφού σε μια σειρά χώρους εργασίας, ανάμεσα σε αυτούς στην «Αρίβια» και στα Θερμοκήπια Θράκης, κατάφερε κατακτήσεις.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, που πρόσφατα ολοκλήρωσε τις αρχαιρεσίες του με συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων, με την ανάδειξη του νέου ΔΣ άρχισε ...ανθρωποκυνηγητό σε βάρος εκλεγμένων του, όπως με τον εκλεγμένο Βαλάντη Ατματζίδη από τα Θερμοκήπια Θράκης. Εκεί λοιπόν, «αρχικά αξιοποίησαν τον δικηγόρο της εταιρείας (μεγαλοδικηγόρος και πρώην υφυπουργός) που προσπάθησε να τρομοκρατήσει τον συνάδελφο, λέγοντάς του ότι δεν καλύπτεται συνδικαλιστικά, με το συγκεκριμένο έγγραφο του σωματείου (έγγραφο γνωστοποίησης της συνδικαλιστικής ιδιότητας του συναδέλφου)».

Επειτα, η εργοδοσία αξιοποίησε το επιχειρησιακό σωματείο των «Πλαστικών Θράκης», που με ευθύνη της φιλοεργοδοτικής διοίκησής του πίεζε τους εργαζόμενους να υπογράψουν μια απαράδεκτη σύμβαση «για το καλό τους». Οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές λοιπόν, που χρόνια τώρα υμνούν την εργοδοσία των «Πλαστικών Θράκης», έφτασαν στο σημείο να απειλούν τον αντιπρόεδρο του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών με απόλυση! «Να του λένε ότι δεν έχει δικαίωμα να αναπτύξει συνδικαλιστική δράση μέσα στον χώρο δουλειάς! Να τον εκφοβίζουν και να τον απειλούν», σημειώνει.

Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών θυμίζει επίσης ότι στην «Αρίβια» απέτρεψε την υποχρεωτική εργασία τα Σάββατα. Στα Θερμοκήπια Θράκης απέτρεψε να υπογραφεί σύμβαση εργασίας που αντιμετώπιζε τους εργαζόμενους κυριολεκτικά σαν σκλάβους. Και εξηγεί ότι προφανώς γι' αυτό ενοχλούνται οι εργοδότες και τα τσιράκια τους.

Καλεί τους εργαζόμενους σε όλες τις παραπάνω επιχειρήσεις να βάλουν τη σφραγίδα τους στον αγώνα για νέες κατακτήσεις και αυξήσεις στους μισθούς, «να γίνουν ασπίδα του κλαδικού συνδικάτου! Να μην επιτρέψουν τέτοιες πρακτικές από την εργοδοσία και τους ανθρώπους της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ