Τρίτη 11 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Μεροκάματο θανάτου μέσα στο λιοπύρι για εργαζόμενο

Τσακισμένο προσωπικό στην «ειδική οικονομική ζώνη» της «εμβληματικής επένδυσης»

«Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών», φώναξαν τα συνδικάτα στην Ελευσίνα
«Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών», φώναξαν τα συνδικάτα στην Ελευσίνα
Ακόμα έναν νεκρό, θυσία στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της έλλειψης μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, μετρά από την περασμένη Παρασκευή η εργατική τάξη. Το νέο εργοδοτικό έγκλημα έγινε στην «ειδική οικονομική ζώνη» των Ναυπηγείων Ελευσίνας, με εργαζόμενο να αφήνει την τελευταία του πνοή δουλεύοντας μέσα στο λιοπύρι.

Ο νεκρός εργάτης όπως καταγγέλλουν τα συνδικάτα ανήκε σε ευπαθή ομάδα, καθώς ήταν καρδιοπαθής, και μάλιστα το προηγούμενο διάστημα είχε απαλλαγεί από βαριές εργασίες.

Ωστόσο, το μεσημέρι της Παρασκευής έβαφε μια βάρκα στην καρδιά της εμβληματικής επένδυσης της ΟΝΕΧ, που μαζί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν υπερψηφίσει.

Οπως φαίνεται λοιπόν, επειδή «η δουλειά έπρεπε να βγει» παρά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ο άτυχος εργαζόμενος έμεινε «στον τόπο», περίπου στις 5 το απόγευμα.

Και αυτό παρά το γεγονός πως το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε από την περασμένη Πέμπτη, είχε προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να εκτελούνται εργασίες στα Ναυπηγεία μετά τις 3 το μεσημέρι, μέσα στον καύσωνα.

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο Ναυπηγείο Ελευσίνας ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, εργαζόμενος ο ίδιος στο Ναυπηγείο, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Το Συνδικάτο είχε προειδοποιήσει

Μία μόλις μέρα πριν το έγκλημα, το Συνδικάτο Μετάλλου απαιτούσε μέτρα για να μην εκτίθενται οι εργαζόμενοι στον καύσωνα
Μία μόλις μέρα πριν το έγκλημα, το Συνδικάτο Μετάλλου απαιτούσε μέτρα για να μην εκτίθενται οι εργαζόμενοι στον καύσωνα
Αμεση ήταν η αντίδραση του Συνδικάτου Μετάλλου, το οποίο έκανε λόγο για «προδιαγεγραμμένο έγκλημα», κατήγγειλε την εργοδοσία των Ναυπηγείων Ελευσίνας και απαίτησε «να πληρώσουν οι υπεύθυνοι».

Στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του νεκρού, Νίκου Λαρεντζάκη, για τον οποίο αναφέρει πως «άφησε την τελευταία του πνοή μέσα σε μία βάρκα, δουλεύοντας υπερωριακά, παρότι υπήρχε πρόγνωση για υψηλές θερμοκρασίες». Ταυτόχρονα θυμίζει ότι μόλις μία μέρα πριν, το Συνδικάτο «με επιστολή που εστάλη στις επιχειρήσεις του κλάδου, μεταξύ αυτών και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καλούσε τις επιχειρήσεις να προστατέψουν τους εργαζόμενους από τους κινδύνους του καύσωνα.

Η επιχείρηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας όχι μόνο δεν πήρε καμία προφύλαξη για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, αντιθέτως έστειλε για υπερωριακή απασχόληση μετά τις 15.00 εργαζόμενο με χρόνια καρδιακά νοσήματα, που συγκαταλεγόταν στις ευπαθείς ομάδες. Τον βάλανε μέσα στον καύσωνα, να εργάζεται υπερωριακά μέσα σε μία βάρκα στη θάλασσα, με τον ήλιο από πάνω του, να σπάει την μπογιά που έπεφτε στη θάλασσα.

Αυτό είναι το πρότυπο ανάπτυξης που σκοπεύουν να επιβάλουν οι εργοδότες του κλάδου, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, για να αυξάνουν τα κέρδη τους».


Το Συνδικάτο απαιτούσε οι εργαζόμενοι να σχολάσουν κανονικά στη βάρδιά τους, δίχως υπερωριακή εργασία. «Δεν ήταν λίγοι οι χώροι όπου χρειάστηκε η παρέμβαση της διοίκησης και άλλων μελών του Συνδικάτου προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες, λόγω των δύσκολων συνθηκών που υπήρχαν από τη ζέστη και την υγρασία στους χώρους. Αν δεν υπήρχε αυτή η δράση σήμερα μπορεί να θρηνούσαμε κι άλλους συναδέλφους», τονίζει χαρακτηριστικά.

Και καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχτούν «ως κανονικότητα την εργασία σε τέτοιες συνθήκες. Κανένας εργαζόμενος να μη δεχτεί σαν κανονικότητα να πεθαίνουμε έτσι στη δουλειά. Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του».

Το Συνδικάτο απαιτεί να καλυφθεί πλήρως η οικογένεια του εργαζόμενου με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους, αλλά και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, αλλιώς θα θρηνήσουν κι άλλους συναδέλφους. Ξεχωρίζει την ανάγκη να κηρυχθεί άμεσα ως υποχρεωτική η ΣΣΕ για της ναυπηγικές εργασίες σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, και να εφαρμόζονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγείας και ασφάλειας που προβλέπει.

Ειδικά για τον καύσωνα, απαιτεί κανένας εργαζόμενος να μη δουλεύει υπερωριακά άνω των 36 βαθμών Κελσίου, από 38 βαθμούς, αντίθετα να σχολάνε νωρίτερα, για να αποφεύγονται οι θερμές ώρες στη δουλειά.

Πικετοφορία στην Ελευσίνα

Με συνθήματα όπως «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών» και «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς ανθρώπινες ζωές», το Σάββατο οργανώθηκε πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της Ελευσίνας από σωματεία και φορείς, που κατήγγειλαν το νέο εργοδοτικό έγκλημα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Ενα εργοδοτικό έγκλημα το οποίο όπως κατήγγειλαν έγινε λίγες βδομάδες μετά τις φιέστες που έστηναν κυβερνητικοί βουλευτές αλλά και βουλευτές άλλων κομμάτων, όπως του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που όλοι μαζί συναίνεσαν στη μετατροπή τους σε ειδική οικονομική ζώνη.

Τα σωματεία και οι φορείς κατήγγειλαν την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργατών, τα οποία θεωρούνται κόστος από την αμερικανική ONEX, που έχει αναλάβει τα ναυπηγεία.

ΠΑΜΕ: Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

«Η βαρβαρότητα της επιχειρηματικότητας και της κερδοφορίας δεν καταλαβαίνει από τέτοια και χωρίς καμία αναστολή στέλνει τους εργαζόμενους στον θάνατο!», σημειώνει το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας το νέο προδιαγεγραμμένο έγκλημα και εκφράζοντας τα συλλυπητήρια των σωματείων στην οικογένεια και στους οικείους του νεκρού εργάτη.

Και συμπληρώνει:

«Αυτή είναι η ανάπτυξη και η νέα εποχή των ναυπηγείων για την οποία πανηγυρίζουν η κυβέρνηση, η εργοδοσία και οι διάφοροι κολαούζοι. Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες και για τη συγκεκριμένη τραγωδία!

Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Εμείς, λοιπόν, θα υπερασπιστούμε τις ζωές μας με τον αγώνα μας και τη συσπείρωση στα συνδικάτα μας, απέναντι σε όλους αυτούς που μας βλέπουν ως αναλώσιμα γρανάζια στη μηχανή των κερδών τους».

Ανακοίνωση για τον θάνατο του εργαζόμενου στα ναυπηγεία εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας (2023-07-11 00:00:00.0)
Εργάτης «έμεινε στον τόπο» μέσα στο λιοπύρι (2023-07-08 00:00:00.0)
Απεργούν αύριο για τους μισθούς, τις θέσεις εργασίας και τις Συμβάσεις (2023-05-16 00:00:00.0)
Στη ζωή που μας ετοιμάζουν δεν μένουμε θεατές, οργανώνουμε την πάλη μας! (2023-03-30 00:00:00.0)
Μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ (2022-10-05 00:00:00.0)
"Κουκουλώνουν" ατύχημα (1999-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ