Πέμπτη 13 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Εξαγγελίες για πιο ... «ευέλικτη» καταστολή

Σε συνάντηση που είχε χθες με δημοσιογράφους ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Μηταράκης, σχετικά με το ζήτημα της εγκληματικότητας, είπε ότι θα πρέπει να αλλάξει «η αίσθηση ατιμωρησίας που υπάρχει για τη μικρή εγκληματικότητα, η οποία, όταν δεν τιμωρείται, σύμφωνα με μελέτες οδηγεί στη μεγάλη εγκληματικότητα». Και πρόσθεσε: «Ηδη υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και εξετάζονται τρόποι να μην υπάρχει ατιμωρησία. Ανάμεσα σε αυτούς είναι να περιοριστεί η δυνατότητα των αναστολών, το βραχιολάκι, η κοινωνική εργασία, τα διοικητικά πρόστιμα αλλά και η δημιουργία φυλακών χαμηλής εγκληματικότητας. Είναι καλύτερα να υπάρχει η σιγουριά της μικρής ποινής, παρά η θεωρία της μεγάλης ποινής».

Ανέφερε επίσης ότι αλλάζει ο τρόπος προσλήψεων στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς πλέον το προσωπικό θα επιλέγεται από τις πανελλαδικές εξετάσεις στις σχολές της αστυνομίας. Πρακτικά, δεν θα υπάρξουν άλλες προσλήψεις ειδικών φρουρών. Σχεδιάζεται δε, πριν γίνουν αστυφύλακες μετά από 8ετή υπηρεσία, να μετεκπαιδεύονται για έναν χρόνο.

Ακόμα, αποκάλυψε ότι θα δημιουργούνταν έφιππη αστυνομία από το 2024 στο κέντρο της Αθήνας, με 6 άλογα και 10 αστυνομικούς αναβάτες, οι οποίοι θα βρίσκονταν σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και δεν θα περιπολούσαν. Το σχετικό ΠΔ είχε υπογραφεί την Τρίτη και η λειτουργία του νέου σώματος θα είχε «τελετουργικό χαρακτήρα», δηλαδή θα συμμετείχε σε παρελάσεις και επίσημες εκδηλώσεις, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Ομως, η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, σύντομα η ΕΛ.ΑΣ. θα εφοδιαστεί μέσω leasing με συμβατικά αυτοκίνητα, αλλά και με βαν των 10 ατόμων, τα οποία, σύμφωνα και με τα «ευέλικτα» πρότυπα της βρετανικής αστυνομίας, θα χρησιμοποιηθούν από δυνάμεις των ΜΑΤ. Σχετικά με τις κρίσεις, ο Ν. Μηταράκης ανέφερε ότι θα γίνουν κανονικά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Είπε επίσης ότι οι αστυνομικοί σύντομα θα εφοδιαστούν με κάμερες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ