Τρίτη 18 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απεργούν και οι ηθοποιοί στο Χόλιγουντ

Από την περασμένη Πέμπτη οι ηθοποιοί του αμερικανικού Σωματείου Ηθοποιών Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου (SAG-AFTRA) απεργούν, αφού ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις με την Ενωση των Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Παραγωγών (AMPTP).

Η χρονική στιγμή που διάλεξαν να απεργήσουν είναι κομβική για τη βιομηχανία του θεάματος, καθώς βγαίνουν τα μεγάλα μπλοκμπάστερ των στούντιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ηθοποιοί του «Οπενχάιμερ» και της «Μπάρμπι», μόλις προκηρύχθηκε η απεργία άφησαν το κόκκινο χαλί για να «πάνε να γράψουν τα πλακάτ» τους, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης του «Οπενχάιμερ», Κ. Νόλαν.

Υπενθυμίζουμε ότι το Σωματείο των ηθοποιών είχε εξουσιοδοτήσει την προκήρυξη απεργίας με το ιστορικό υψηλό ποσοστό του 98% στην ιστορία του. Μάλιστα είχε βγει και επιστολή στήριξης της απεργίας με πάνω από 300 υπογραφές προβεβλημένων ηθοποιών ήδη από τα τέλη Ιούνη που καλούσε τη διαπραγματευτική επιτροπή να μη συμβιβαστεί με τα στούντιο του Χόλιγουντ σε κάποιου είδους συμφωνία που δεν αντιπροσωπεύει τις απαιτήσεις του σωματείου.

Πίσω από τα πρωτοκλασάτα ονόματα βρίσκονται χιλιάδες ηθοποιοί. Το σωματείο αριθμεί 160.000 μέλη, που εργάζονται στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, οι οποίοι αμείβονται τόσο χαμηλά που δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές υποχρεώσεις διαβίωσής τους. Δεν είναι όμως μόνο ο κλάδος των ηθοποιών που χτυπιέται σκληρά, αφού και οι σεναριογράφοι μετρούν σχεδόν 80 μέρες απεργίας με αρκετά κοινά αιτήματα με τους ηθοποιούς. Τα δύο ιστορικά σωματεία απεργούν μαζί μετά από 83 χρόνια.

Ζητάνε αύξηση των βασικών αμοιβών και των δικαιωμάτων στις τηλεοπτικές σειρές που γυρίζονται για διαδικτυακές πλατφόρμες, καθώς ο τρόπος και οι συνθήκες δουλειάς τους έχουν αλλάξει άρδην, επειδή έχει αλλάξει τελείως και ολόκληρο το μοντέλο με την έλευση των πλατφορμών. Δεν είναι, δηλαδή, το ίδιο να δουλεύει κανείς για 6 με 8 επεισόδια, που είναι η σεζόν μιας πλατφόρμας και 24 με 28 επεισόδια, που είναι η σεζόν μιας κλασικής σειράς στην τηλεόραση. Η δουλειά κρατά για μικρότερο χρονικό διάστημα και στο ενδιάμεσο κατά τη διάρκεια αναζήτησης νέας δουλειάς όλοι αυτοί οι άνθρωποι κάπως πρέπει να ζήσουν... Επίσης, τα ενοίκια κοντά στα στούντιο είναι πανάκριβα και οι αποστάσεις πολύ μεγάλες, ενώ οι συνθήκες στα γυρίσματα είναι εξοντωτικές δουλεύοντας για 16 - 17 ώρες τη μέρα.

Ζητάνε, επίσης, συγκεκριμένο πλαίσιο χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Εγγυήσεις σχετικά με τη χρήση της, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία σεναρίων από τα προγράμματα ή να «κλωνοποιηθούν» η φωνή και η εικόνα των ηθοποιών, με απώτερο σκοπό την αντικατάστασή τους. Να μην επιτρέπεται η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να αναπαραχθούν ερμηνείες από προηγούμενη εργασία τους χωρίς να έχουν (αντάξιες) οικονομικές απολαβές ή να τους έχει ζητηθεί η γνώμη τους.

Η πρόεδρος του Σωματείου των ηθοποιών, Φραν Ντρέσερ, μίλησε για μια ιστορική στιγμή στο σωματείο και στη βιομηχανία του θεάματος. Ανέφερε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ούτε 500 δολάρια στην άκρη για μια ανάγκη και αυτοί οι άνθρωποι ζητούν αξιοπρεπείς συνθήκες και σεβασμό, την ίδια στιγμή που οι κολοσσοί του οπτικοακουστικού τομέα κοιτούν μόνο τα κέρδη τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις από μουσικούς για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (2024-04-10 00:00:00.0)
Απεργούν σήμερα οι δημοσιογράφοι της «Washington Post» (2023-12-07 00:00:00.0)
Απεργούν οι εργαζόμενοι της «Amazon» στη Λειψία (2023-06-27 00:00:00.0)
Απαντούν με απεργία (2023-01-27 00:00:00.0)
Απεργούν και σήμερα οι καλλιτέχνες (2010-04-22 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης (2009-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ