Τρίτη 18 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΥΓΕΙΑ
ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΒΑΡΒΑΡΗ ΑΝΤΙΑΝΑΠΗΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο σφυρί και η Σχολή Τυφλών στη Θεσσαλονίκη

Σοβαρή καταγγελία από τη ΣΕΑΑΝ και την ΕΣΚ Τυφλών, που απαιτούν να ακυρωθεί η πώληση μέρους του ακινήτου από την Εθνική Τράπεζα

φωτ.αρχείου
φωτ.αρχείου
Σάλος έχει προκληθεί μετά την ανάρτηση σε διαδικτυακό μεσιτικό γραφείο, σύμφωνα με την οποία βγαίνει στο σφυρί το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το ιστορικό διατηρητέο παραδοσιακό κτίριο της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης. Το μερίδιο που βγαίνει προς πώληση από το ακίνητο ανήκει στην Εθνική Τράπεζα εξ αδιαιρέτου, ενώ ένα ακόμα ποσοστό του ανήκει σ' ένα «φιλανθρωπικό Σωματείο Προστασίας Τυφλών» - φάντασμα, το οποίο πριν από το 1983 διαχειριζόταν το ομώνυμο ιστορικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης.

Καθολικός διάδοχός του μετά το 2011 που δημοσιοποιήθηκε το Ιδρυμα, είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), ενώ τα παραπάνω μερίδια παραχωρήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών το 1962 προκειμένου να στεγαστεί και να λειτουργήσει το ομώνυμο Ιδρυμα.

Για το θέμα παρεμβαίνουν η ΕΣΚ Τυφλών και η ΣΕΑΑΝ διαμηνύοντας ότι οι Σχολές Τυφλών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν είναι για τα «νύχια» των «κορακιών».

Αναφέρουν αναλυτικά ότι προς πώληση βγαίνει ύστερα από 60 χρόνια το μερίδιο της Εθνικής Τράπεζας που στεγάζει το μοναδικό Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για τυφλούς και παιδιά με προβλήματα όρασης στη Βόρεια Ελλάδα! Την ίδια στιγμή καταγγέλλουν ότι το παλαιό κτίριο, της Σχολής Τυφλών Καλλιθέας, μένει εδώ και 24 χρόνια αναξιοποίητο, μετά τις ζημιές που υπέστη από τον σεισμό του '99 και «έχει γίνει αντικείμενο διεκδίκησης προς εκμετάλλευση από το Ινστιτούτο Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ, πρωτοπόρο στην εμπορευματοποίηση των αναγκών των αναπήρων, και τον δήμο της Καλλιθέας».

Η ΣΕΑΑΝ και η ΕΣΚ αναδεικνύουν τις «τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών (ΕΟΤ, ΠΣΤ και ΕΣΑμεΑ), που τόσα χρόνια ήξεραν τις παραπάνω εκκρεμότητες και προβλήματα, συνδιοίκησαν με αγαστή συνεργασία, αρνούμενοι να δώσουν ουσιαστικές λύσεις στα ζητήματα των σχολών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

Η ΕΣΚ Τυφλών και η ΣΕΑΑΝ από καιρό έχουν καταγγείλει «την απαράδεκτη κατάσταση, τη σύγκρουση για το ποιος θα πάρει προς εκμετάλλευση το παλιό κτίριο, που είναι διατηρητέο, στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα (Θησέως 210), όταν οι υπάρχουσες υπηρεσίες του ΚΕΑΤ και το Ειδικό Δημοτικό Τυφλών Καλλιθέας ασφυκτιούν από την έλλειψη χώρων. Παράλληλα έχουμε καταγγείλει την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση της λειτουργίας του παραρτήματος του ΚΕΑΤ στη Θεσσαλονίκη.

Οταν υπάρχει τεράστια ανάγκη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για την ανάπτυξη νέων τμημάτων, για την εκπαίδευση και αποκατάσταση των τυφλών παιδιών και αυτών με προβλήματα όρασης. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, είχαμε αναδείξει την ανάγκη ανέγερσης σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων για την εκπαίδευση και αποκατάσταση των τυφλών και με προβλήματα όρασης παιδιών της Β. Ελλάδας.

Οσον αφορά το παλιό κτίριο του ΚΕΑΤ στην Καλλιθέα, παρά τις κινητοποιήσεις της ΕΣΚ Τυφλών και της ΣΕΑΑΝ, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και των εργαζομένων του κέντρου, όλες οι κυβερνήσεις από το 1999 μέχρι και σήμερα, αρνούνται πεισματικά να δώσουν τις ανάλογες πιστώσεις για να γίνουν οι ανάλογες μελέτες και τα έργα αποκατάστασης των ζημιών από τον σεισμό του '99 αλλά και οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την ανακαίνιση έτσι ώστε να είναι το κτίριο πλήρως λειτουργικό, για να μπορέσουν να στεγαστούν οι υπηρεσίες του ΚΕΑΤ αλλά και νέα τμήματα αναγκαία για την εκπαίδευση, αποκατάσταση, ιδιαίτερα την επαγγελματική των παιδιών με προβλήματα όρασης.

Ενοχη σιωπή όλα τα χρόνια είχαν κρατήσει για τα παραπάνω προβλήματα, το στήριγμα όλων των κυβερνήσεων, στην αντιαναπηρική τους πολιτική, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών και η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών. Οργανώσεις που η πλειοψηφία τους εκπροσωπείται στο ΔΣ του ΚΕΑΤ.

Ενώ σήμερα παίρνουν μέρος στον διαγκωνισμό για τη νομή των εγκαταστάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μακριά και πέρα από τις ανάγκες εκπαίδευσης των τυφλών μαθητών».

Η ΕΣΚ Τυφλών και η ΣΕΑΑΝ απαιτούν:

  • Να ακυρωθεί με απόφαση της κυβέρνησης η πώληση του ανύπαρκτου μεριδίου της Εθνικής Τράπεζας στο κεντρικό κτίριο και τις οικοπεδικές εγκαταστάσεις της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης.
  • Να περάσει και τυπικά στην ιδιοκτησία του ΚΕΑΤ - Παράρτημα Θεσσαλονίκης, πράγμα που έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια.
  • Να δοθούν οι αναγκαίες πιστώσεις για να γίνουν οι ανάλογες μελέτες με κατεπείγοντα χαρακτήρα για την ανέγερση νέων σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των τυφλών της Β. Ελλάδας. Καθώς οι υπάρχουσες είναι και ακατάλληλες και επικίνδυνες.
  • Να σταματήσει κάθε συζήτηση για την παραχώρηση του παλαιού κτιρίου, γνωστού ως Αμπέτειου, ή προς χρήση στον δήμο της Καλλιθέας ή στο Ινστιτούτο Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ γιατί δεν είναι για τα δόντια τους, γιατί είναι πέρα για πέρα απαραίτητο για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των τυφλών παιδιών και αυτών με προβλήματα όρασης.
  • Να δοθούν οι αναγκαίες πιστώσεις για να γίνει πλήρως λειτουργικό το Αμπέτειο για τις ανάγκες αναβάθμισης και άνοιγμα νέων τμημάτων για την εκπλήρωση των πραγματικών σκοπών του ΚΕΑΤ, ως μοναδικού δημόσιου κέντρου, που έχει στην ευθύνη του την εκπαίδευση, την αποκατάσταση και την ολόπλευρη στήριξη των τυφλών και αυτών με προβλήματα όρασης της χώρας μας, όλων των ηλικιών.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο η παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΕΑΤ (2021-12-16 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στο ΚΕΑΤ (2021-09-14 00:00:00.0)
Θα τους χαλάσουμε τα σχέδια! (2012-02-29 00:00:00.0)
Οδηγείται σε κλείσιμο με τραγικές συνέπειες για εκατοντάδες τυφλά παιδιά (2012-02-25 00:00:00.0)
Νέα προσπάθεια υπονόμευσης των κινητοποιήσεων (2011-09-30 00:00:00.0)
Συγκέντρωση συμπαράστασης (2006-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ