Τρίτη 18 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΥΓΕΙΑ
ΚΡΗΤΗ
«Προτεραιότητα» για κυβέρνηση και τοπικές αρχές ο «ιατρικός τουρισμός»

Παράσταση διαμαρτυρίας σε ημερίδα για τον «ιατρικό τουρισμό»

Παράσταση διαμαρτυρίας υγειονομικών και πρωτοβάθμιων σωματείων έξω από το Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, την ώρα που στελέχη της κυβέρνησης μαζί με επιχειρηματίες της Υγείας και μεγαλοξενοδόχους πραγματοποιούσαν ημερίδα για τον «ιατρικό τουρισμό». Συγκεκριμένα, εκ μέρους της κυβέρνησης παραβρέθηκαν οι υπουργοί Υγείας, Τουρισμού και Ανάπτυξης καθώς και στελέχη της Τοπικής Διοίκησης, όλοι υπέρμαχοι της παραπέρα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε υγειονομικούς και στον λαό της πόλης, που την ίδια στιγμή βλέπουν να ρημάζουν οι δημόσιες δομές Υγείας από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση.

Το γεγονός ότι πρόκειται για μια ακόμα πρωτοβουλία της κυβέρνησης ώστε να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις των ξενοδόχων και των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, για αξιοποίηση και δημόσιων υποδομών για την εξασφάλιση της πελατείας τους, ανέδειξε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν απαιτώντας ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού υγειονομικού προσωπικού σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας τα σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, εργαζομένων «Βενιζέλειου» Νοσοκομείου, Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Ενωση Συνταξιούχων. Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν επίσης η Ενωση Γιατρών Ν. Ρεθύμνου, το Σωματείο εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Σητείας.

Παραβρέθηκαν ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Δημόκριτος Σαλούστρος, μέλος της Διοίκησης της ΕΙΥΗ και υποψήφιος δήμαρχος στον δήμο Μαλεβιζίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Δημήτρης Δουλουφάκης, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Δήμου Ηρακλείου και υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Λαϊκή Συσπείρωση»: Η περιφερειακή αρχή προωθεί την εμπορευματοποίηση της Υγείας

Με αφορμή την παρουσία και του περιφερειάρχη Κρήτης στην ημερίδα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Για τα κέρδη των επιχειρηματιών Υγείας και των μεγαλοξενοδόχων, πασχίζει η περιφερειακή αρχή Κρήτης με την προώθηση του ιατρικού τουρισμού, σε βάρος των σύγχρονων αναγκών του λαού της Κρήτης στον τομέα της Υγείας. Βλέπει ως "φιλέτο" στο "πιάτο" των επιχειρηματικών ομίλων (μεγαλοξενοδόχων, επιχειρήσεων Υγείας) και τις δημόσιες υποδομές Υγείας στην Κρήτη, για την εξασφάλιση "ακριβής πελατείας". Τις βλέπει ως προσοδοφόρα υπηρεσία για τους επιχειρηματίες στον τομέα της Υγείας και του Τουρισμού, μην αφήνοντας έξω από το "deal" ούτε το πανεπιστήμιο (ιατρικές σχολές, ερευνητικά κέντρα).

Ειδικά για την ανάπτυξη του αναπαραγωγικού τουρισμού, βασική επιδίωξη είναι η επέκταση του πεδίου κερδοφορίας των επιχειρηματικών κολοσσών που έχουν κυριαρχήσει στον τομέα αυτό. Τα κέρδη τους περιμένουν να γιγαντωθούν με την ανάπτυξή του, μέσω της ενίσχυσης της "πελατείας" τους, ακόμα και εκτός συνόρων. Ολα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες των γυναικών και των υπογόνιμων ζευγαριών για πλήρη κάλυψη από το κράτος όλων των εξόδων και για τη δημιουργία δημόσιων Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με όλο το αναγκαίο επιστημονικό δυναμικό και σύγχρονο εξοπλισμό.

Η Περιφέρεια προωθεί τα σχέδια της κυβέρνησης για παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα της Υγείας, για δημόσια νοσοκομεία αυτοτελείς αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες που θα πουλάνε το τουριστικό προϊόν "Υγεία".

Απέναντι σε αυτό το κράτος, στην εκάστοτε κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή, χρειάζεται ο λαός να δυναμώσει τον αγώνα του για όλες τις σύγχρονες ανάγκες του, για τα δικαιώματά του. Να δυναμώσει την πάλη του για ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας για όλους. Με αύξηση της χρηματοδότησης της Υγείας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να δυναμώσει τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Κρήτης, που είναι η δύναμη στήριγμα στους λαϊκούς αγώνες και που εγγυάται μάχιμη, συνεπή, 100% λαϊκή αντιπολίτευση!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ