Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΠ - ΟΤΕ
Το Ταμείο βουλιάζει κι αυτοί «διαλέγονται»

Την τακτική σαλαμοποίησης των εργαζομένων ώστε να διασπάσει το μέτωπο της αντίστασης στις αντιασφαλιστικές επιδιώξεις της ακολουθεί σταθερά η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από ηγεσίες συνδικάτων που έχουν ξεπουλήσει τα πάντα στο όνομα του «κοινωνικο-εταιρισμού». Ετσι, μετά την ΟΤΟΕ, σήμερα ο Δ. Ρέππας θα συναντηθεί με τις διοικήσεις στις Ομοσπονδίες Εργαζομένων σε ΟΤΕ, ΟΣΕ και ΕΛΤΑ, σε μια προσπάθεια να περάσει μήνυμα στους εργαζόμενους ότι δε θίγονται από τα προωθούμενα μέτρα.

Την ίδια ώρα το ΤΑΠ-ΟΤΕ τινάζεται στον αέρα καθώς: Τα τελευταία χρόνια, ειδικά στον ΟΤΕ, ακολουθείται πολιτική μείωσης του προσωπικού, με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και χωρίς να γίνονται προσλήψεις μονίμων. Κάποια κενά ψευτοκαλύπτονται με εργολάβους ή ενοικιασμένους εργαζομένους, που όμως ασφαλίζονται - αν ασφαλίζονται - στο ΙΚΑ. Ετσι, ενώ το Ταμείο για να λειτουργήσει χρειάζεται τη σχέση τουλάχιστον τρεις εργαζόμενοι προς έναν συνταξιούχο, σήμερα οκτώ εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε δέκα συνταξιούχους.

Στην Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΟΜΕ) ΟΤΕ υπολογίζουν το έλλειμμά του Ταμείου φέτος να φτάσει τα 90 δισ. δρχ., με προοπτική να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάθε μήνα το ΤΑΠ συναντά μεγάλες δυσκολίες να πληρώσει συντάξεις. Οπως επίσης και το γεγονός ότι όποιο πλεόνασμα παρουσιάζει ο κλάδος υγείας, οδεύει στην κάλυψη του ελλείμματος του κλάδου των συντάξεων.

Η προσκείμενη σε ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ ηγεσία της ΟΜΕ αρέσκεται να θυμίζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που προβλέπει κάλυψη του ελλείμματος του ΤΑΠ από τον κρατικό υπολογισμό. Ομως, στελέχη της «Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης - ΟΤΕ» τονίζουν πως η ίδια η ΟΜΕ είναι ενήμερη από τον υφυπουργό Εργασίας, Ρ. Σπυρόπουλο, πως τα ελλείμματα του ΤΑΠ-ΟΤΕ θα καλυφθούν μέχρι και το 2003 μόνο. Για μετά δεν υπάρχει καμιά δέσμευση.

Στην ΕΣΚ σημειώνουν ότι οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες πλασάρουν την αυταπάτη «αγώνα» περιορισμένης έκτασης, ώστε να εξασφαλιστεί ότι το ΤΑΠ θα πληρώνει συντάξεις. «Ομως, με την αντιασφαλιστική πολιτική που εφαρμόζεται, αυτό είναι ουτοπία. Δεν μπορεί όλα τα ασφαλιστικά ταμεία - κατά τη βούληση της κυβέρνησης - να σπρώχνονται στην κατάρρευση και κατόπιν να συγχωνεύονται, και δήθεν το ΤΑΠ να αφήνεται μόνο του και να αποτελεί μια "όαση"», συμπληρώνουν στην ΕΣΚ. Προειδοποιούν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εντάξει τους ασφαλισμένους του ΤΑΠ είτε στο ΙΚΑ, είτε στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης που σχεδιάζει.

Και να σημειωθεί ότι πρόσφατα, στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών ΟΤΕ, ο πρόεδρος της ΟΜΕ, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Π. Κοτρώνης, δήλωσε «πολύ γοητευμένος» από την πρόταση της κυβέρνησης για ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο μισθωτών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αποθέωση της συναίνεσης (2004-06-05 00:00:00.0)
Φορτώνουν στο ΙΚΑ και το ΤΑΠ - ΟΤΕ (2003-11-21 00:00:00.0)
Προωθούν την ένταξη του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (2003-11-12 00:00:00.0)
Στυλοβάτες της κυβερνητικής πολιτικής (2003-09-20 00:00:00.0)
Οι ...πλασιέ (2003-02-08 00:00:00.0)
"Πράσινος" παροπλισμός του συνδικαλιστικού κινήματος (1998-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ