Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Οργιο εισφοροκλοπής - εισφοροδιαφυγής

Καραμπινάτο σκάνδαλο διαρκείας αποτελεί το όργιο εισφοροκλοπής και εισφοροδιαφυγής, στο οποίο έχουν επιδοθεί οι εφοπλιστές, με τις ευλογίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σε βάρος του «βουλιαγμένου» πλέον από τα ελλείμματα Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου! Ενδεικτική είναι η περίπτωση του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΕΞΠΡΕΣ ΑΠΟΛΛΩΝ Ι» του εφοπλιστή Κώστα Αγαπητού. Οι οφειλές μόνο αυτού του πλοίου προς το ΝΑΤ αγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο δραχμές και όχι μόνο αυτό. Στοιχεία του ΝΑΤ αποκαλύπτουν ότι η πλειοψηφία της κυβερνητικής διοίκησης του ΝΑΤ το 1999 με πρόεδρο τον Κ. Γκιζιάκη είχε αποφασίσει να χορηγήσει στον εν λόγω εφοπλιστή «πιστοποιητικό μη οφειλής» για το πλοίο, προκειμένου αυτό να μεταβιβαστεί στην εταιρία «ΜΙΝΟΑΝ ΦΛΑΪΝΓΚ ΝΤΟΛΦΙΝ» (MFD)!

Ειδικότερα μέχρι το Νοέμβρη 1999 το σύνολο των οφειλών του πλοίου ανερχόταν σε 492.576.676 δραχμές. Ομως, το ποσό αυτό σήμερα, με βάση την προσαύξηση του 2% που προβλέπεται, υπολογίζεται ότι έχει φτάσει τα 850.000.000 δραχμές! Το ποστοποιητικό της μη οφειλής είχε ζητήσει προς το ΝΑΤ ο εφοπλιστής στις 10 Νοέμβρη 1999. Η αίτησή του έγινε δεκτή από την πλειοψηφία της διοίκησης μετά από τη θετική εισήγηση του τότε προέδρου Κ. Γκιζιάκη και παρά το γεγονός ότι η αρμόδια υπηρεσία είχε ζητήσει για τη χορήγηση του πιστοποιητικού «σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγρ. 6 του Ν. 1711/87 την πλήρη εξόφληση όλων των οφειλών ή κατάθεση εγγυητικής επιστολής Τραπέζης (ορισμένου χρόνου)». Χτες η ΠΕΜΕΝ έστειλε επιστολή προς τη διοίκηση του ΝΑΤ για το θέμα του «ΕΞΠΡΕΣ ΑΠΟΛΛΩΝ Ι», ζητώντας να ενημερωθεί εγγράφως αν εισπράχτηκαν μέρος ή το σύνολο των οφειλών του πλοίου. Πάντως, από προφορική ενημέρωση της Ενωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΝΑΤ, προέκυψε ότι η διοίκηση διεκδικεί το ποσό με ένδικα μέσα και ήδη η υπόθεση βρίσκεται στον Αρειο Πάγο και αναμένεται να εκδικαστεί στις 24 Απρίλη.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤ το οργανικό του έλλειμμα για το 2002 ανέρχεται στα 188,4 δισ. δραχμές ή 555.930.865,33 ευρώ! Μάλιστα, μέρος του ελλείμματος θα καλυφθεί με... προκαταβολή από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2003! Οσον αφορά τους εφοπλιστές όχι μόνο συνεχίζουν να «πατώνουν» το ΝΑΤ, αλλά, χωρίς τσίπα, αξιώνουν και από πάνω από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη δημιουργία ενός νέου ΝΑΤ που θα λειτουργεί όπως μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία. Αξίωση την οποία δεν έχει αποκλείσει, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ