Κυριακή 14 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στάθης Μολύβας
Στάθης Μολύβας
+Φωτ.

Στην όγδοη επέτειο του θανάτου του αγαπημένου συζύγου μου, ΛΑΖΑΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, καπετάνιου του ΕΛΑΣ και στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος πέθανε στις 13 Απρίλη 1994, προσφέρω στη μνήμη του 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Καλαμαριάς.

Μάρω Θεοδωρίδου

* * *

Φωτ.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του αξέχαστου θείου μας ΤΙΜΟΘΕΟΥ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗ, ο οποίος γεννήθηκε το 1934 και πέθανε στις 22 Μάρτη 2002, πιστός στα ιδανικά του Κόμματος, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 120 ευρώ.

Δημήτρης και Νικόλας Φρεμεντίτης

* * *

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, στελέχους του ΚΚΕ και των συντρόφων του, οι οποίοι εκτελέστηκαν από την κυβέρνηση Πλαστήρα κατ' εντολή των Αμερικάνων, προσφέρω 20 ευρώ στο ΚΚΕ.

Νίκος Κουτρουλής

* * *

Φωτ.

Στις 29 Γενάρη 2002 «έφυγε» από τη ζωή ο αγωνιστής ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ, κομμουνιστής, από τη Μακρακώμη. Για τη δράση του, βασανίστηκε σκληρά και εξορίστηκε στο Μακρονήσι. Η συντρόφισσά του Μορφούλα και η λεβέντισσα γερόντισσα μάνα του πέρασαν σκληρά και βασανισμένα χρόνια.

Σύντροφε, Κώστα! Το έργο που άφησες θα το συνεχίσουμε ως το θάνατο.

Στη μνήμη του, προσφέρω 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καματερού.

Δημήτριος Σταμάτης, αντιστασιακός

* * *

Φωτ.

Στις 22 Μάρτη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που «χάσαμε» τον αγαπημένο μας ΕΥΛΑΜΠΙΟ ΒΛΑΧΟ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Στέφανου Βελδεμίρη» Συκεών Θεσσαλονίκης.

Η γυναίκα του Αγγελική

* * *

Φωτ.

Στις 8 Απρίλη συμπληρώθηκαν 3 μήνες από το θάνατο του αγαπημένου συζύγου μου ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, ο οποίος πέθανε στις 8 Γενάρη 2002. Στην Κατοχή, 18 χρόνων τότε, κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ Δράμας και πολέμησε ενάντια στους κατακτητές. Στον Εμφύλιο, ήταν μαχητής του ΔΣΕ.

Νίκος Οταπασίδης
Νίκος Οταπασίδης
Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1968. Ως μετανάστης στη Γερμανία, από τις γραμμές του Κόμματος, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Στη μνήμη του, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, 50 ευρώ στην ΚΟΒ Ηλιούπολης Θεσσαλονίκης και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγός του Θεοπίστη Δημητριάδου

* * *

Στη μνήμη των αδελφών ΤΑΣΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΟΥ και ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΟΥΡΔΟΜΙΧΑΛΗ, προσφέρω στο ΚΚΕ 20 ευρώ.

Ο αδελφός τους Ντίνος

  • Επίσης στη μνήμη των αδελφών Στέφανου, Τάσου και Χρήστου Γουρδομιχάλη, η αδελφή τους Ευγενία Χουρδομιχάλη προσφέρει 20 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ, αντάρτη του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, τα παιδιά του Ελένη Φαντοπούλου και Στράτος Κανελλάκης προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Τριάδας» Κοκκινιάς, 70 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στις 12 Απρίλη έκλεισαν 3 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο λατρευτός μας σύντροφος, πατέρας και παππούς.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 100 ελβετικά φράγκα στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν ο καθημερινός του σύντροφος ως το τέλος της ζωής του.

Η συντρόφισσά του Μαίρη Μιχαλοπούλου

Τα παιδιά Πηνελόπη - Γιώργος

Η εγγονούλα Ελεονόρα

* * *

Φωτ.

Στις 24 Μάρτη 2002, «έφυγε» από κοντά μας ο παλαίμαχος αγωνιστής ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΑΝΙΑΣ, πρόεδρος του Παραρτήματος Νέας Σμύρνης της ΠΕΑΕΑ.

Λάζαρος Θεοδωρίδης
Λάζαρος Θεοδωρίδης
Αντί για στεφάνι στον τάφο του, το Παράρτημα προσφέρει στο ΚΚΕ 30 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Σαν σήμερα, 14 Απρίλη, πριν από 9 χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΣΤΑΘΗΣ ΜΟΛΥΒΑΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Βάσω και τα παιδιά του προσφέρουν 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αλσούπολης - Καλογρέζας.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΚΟΤΙΔΑΚΗ, οι γονείς του Μιχάλης - Χριστίνα, ο αδελφός του Γιώργος και η εξαδέλφη του Ευθυμία Πολυζωγοπούλου - Πετρίδου, προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Εργατών Δήμου Καλλιθέας, 150 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αδελφού μας ΝΙΚΟΥ ΟΤΑΠΑΣΙΔΗ προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εργατών Δήμου Καλλιθέας, 80 ευρώ.

Στέφανος και Αθηνά Οταπασίδη

* * *

Φωτ.

Σήμερα Κυριακή 14 Απρίλη συμπληρώνονται 6 μήνες από το θάνατο του αγωνιστή ΜΗΤΣΟΥ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και η κόρη του προσφέρουν στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

«Εφυγε» από κοντά μας στις 5 Μάρτη 2002 ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΘΑΝΑΣΗΣ Ε. ΤΕΡΖΟΥΔΗΣ. Γεννήθηκε στους Μεταξάδες Εβρου το 1920. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια με δημοκρατικά φρονήματα. Αφού τελείωσε την 3η Γυμνασίου, αναγκάστηκε να ασχοληθεί με αγροτικές δουλιές.

Μήτσος Καραπάνος
Μήτσος Καραπάνος
Στα τέλη του 1941 οργανώθηκε στο ΕΑΜ, πέρασε στην ΕΠΟΝ και αργότερα, από τις γραμμές του ΕΛΑΣ, πολέμησε τους κατακτητές. Μέσα από τις αντιστασιακές οργανώσεις, μαζί με άλλους πατριώτες, βοήθησε στην ανάπτυξη του απελευθερωτικού κινήματος, όχι μόνο στο χωριό του, αλλά και στα γύρω χωριά.

Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1942.

Το 1946 εντάχθηκε στο ΔΣΕ με το ψευδώνυμο «Γληνός». Πολέμησε στη Μακεδονία και τη Θράκη, ως το φθινόπωρο του 1949. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Αξιωματικός του ΔΣΕ, υπηρέτησε ως διμοιρίτης, επίτροπος Λόχου, επιτελής Διλοχίας.

Κατά την υποχώρηση, τραυματίας, μεταφέρθηκε στην Τσεχοσλοβακία. Εκεί, μετά την αποθεραπεία του, εργάστηκε στην παραγωγή και τιμήθηκε επανειλημμένα με τον τίτλο του καλού εργάτη.

Ως μέλος της Γραμματείας της Κομ. Επιτροπής Τσεχοσλοβακίας, δούλεψε σε διάφορα καθοδηγητικά όργανα.

Πιστός στα κομμουνιστικά ιδανικά, αλλά και γεμάτος ανθρωπιά, βοήθησε πολλούς πολιτικούς πρόσφυγες να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ξενιτιάς. Συμμετείχε στις τοπικές οργανώσεις με πολιτικό λόγο σεβαστό στους Ελληνες και Τσέχους κομμουνιστές.

Στη μνήμη του και αντί για 40ήμερο μνημόσυνο, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», 50 ευρώ στο περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης, 50 ευρώ στο Παράρτημα Παλλήνης της ΠΕΑΕΑ και 50 ευρώ στην ΚΟΒ Γέρακα.

Η σύζυγός του Αναστασία

  • Στη μνήμη του κομμουνιστή και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Θανάση Τερζούδη, και αντί για στεφάνι στον τάφο του, ο Δημήτρης Μασμανίδης προσφέρει 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΖΗΣΗ και ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΚΟΥΚΟΥΤΑΤΣΙΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μαχητών του ΔΣΕ. Του θείου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΚΟΥΤΑΤΣΙΟΥ (Ανδρεάδη), αξιωματικού του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε στο Γράμμο τον Απρίλη του 1949. Καθώς, επίσης, στη μνήμη των εξαδέλφων μου ΝΙΚΟΥ και ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΚΟΥΚΟΥΤΑΤΣΙΟΥ, μαχητών του ΔΣΕ, οι οποίοι σκοτώθηκαν στον Εμφύλιο, προσφέρω 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», ως ελάχιστη ηθική και οικονομική ενίσχυση για τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του για τα δίκαια των εργαζομένων.

Ευλάμπιος Βλάχος
Ευλάμπιος Βλάχος
Προσφέρω ακόμη 50 ευρώ στην ΚΟΒ Λιτόχωρου, στη μνήμη όλων των γνωστών και αγνώστων παλικαριών από το Λιτόχωρο, που έπεσαν, πολεμώντας από τις γραμμές του ΔΣΕ. Ιδιαίτερα, στη μνήμη εκείνων, οι οποίοι πρώτοι ύψωσαν το ανάστημά τους στις 31 Μάρτη 1946 και τσάκισαν το χέρι του παρακράτους των δοσίλογων, οι οποίοι τρομοκρατούσαν, βίαζαν και δολοφονούσαν τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης. Από το Λιτόχωρο ξεκίνησε η ηρωική πορεία του ΔΣΕ, στην οποία συμμετείχαμε εκατοντάδες μαχητές και μαχήτριες και είχαμε εκατοντάδες νεκρούς.

Νίκος Κουκουτάτσιος

* * *

Φωτ.

Την περασμένη Κυριακή, 7 Απρίλη, έγινε το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΤΣΙΟΓΓΑ, μέλους του ΚΚΕ. Αγωνιστής του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, πολέμησε στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής με το ψευδώνυμο «Νικηταράς», δίπλα στον Αρη και τους συντρόφους του. Πατριώτης και αμετανόητος κομμουνιστής, στα μετέπειτα χρόνια, συνέχισε να αγωνίζεται ακούραστα στο στίβο της ζωής, στις επάλξεις του ΚΚΕ, για τα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού.

Για τη δράση του αυτή, διώχτηκε και υπέφερε, αλλά δε λύγισε. Συνέχισε την αγωνιστική πορεία του, αθεράπευτα ιδεολόγος ως το τέλος.

Τη σκυτάλη του αγώνα την παρέλαβαν τα παιδιά, τα εγγόνια και η νεολαία της Ελλάδας.

Ορκιζόμαστε στη μνήμη του ότι θα συνεχίσουμε τον αγωνιστικό δρόμο του.

Κώστας Μαργαρίτης
Κώστας Μαργαρίτης
Στη μνήμη του, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟΒ «Αγ. Τριάδας» Θεσσαλονίκης.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΝΙΚΟΥ ΚΙΤΣΙΝΗ, αντάρτη του 11ου Λόχου του ΕΛΑΣ Γαλατσίου και μέλους του Παραρτήματος Γαλατσίου της ΠΕΑΕΑ, η οικογένειά του προσφέρει 40 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 20 ευρώ στο Παράρτημα Γαλατσίου.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου μου ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΑ, ο οποίος μας άφησε τη συνέχιση του αγώνα την 1η Δεκέμβρη 2001, προσφέρω στον καθημερινό του σύντροφο, το «Ριζοσπάστη», 50 ευρώ και 40 ευρώ στην Εθνικοτοπική του ΚΚΕ Ικαρίας.

Διαμάντω Β. Γιάκα

* * *

Φωτ.

Πέθανε την 1η Απρίλη 2002 στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης και κηδεύτηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, Κάτω Νευροκόπι Δράμας, ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΝΙΚΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Εργάστηκε πολλά χρόνια ως μετανάστης στο Βέλγιο.

Με την επιστροφή του στην πατρίδα, συνδέθηκε με την ΚΟ Εύοσμου του ΚΚΕ, ήταν μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ και ως το τέλος της ζωής του δούλευε δραστήρια στην οργάνωση.

Στην κηδεία του, παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, το Γραφείο της ΚΟΒ Εύοσμου, η Αχτιδική Επιτροπή, η Νομ. Επιτροπή Σερρών και η Κομ. Οργάνωση Βελγίου.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΕΡΓΙΟΥ, συζύγου, πατέρα, μα, πάνω απ' όλα, συντρόφου, προσφέρουμε 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», για του οποίου τη διακίνηση, όπως και για τα ιδανικά του κόμματός μας, του ΚΚΕ, αγωνίστηκε και με τη στάση ζωής του τίμησε και φρόντισε να μας μεταδώσει.

Η γυναίκα και τα παιδιά του

* * *

Την επόμενη Κυριακή, 21 Απρίλη, στη Φιλοθέη Δωρίδας, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του πατέρα μου ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, από τη Φιλοθέη.

Στη μνήμη του, προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ναυπάκτου.

Γιώργος Νικόπουλος

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΤΣΟΣ γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Πληκάτι Ιωαννίνων από γονείς φτωχούς αγρότες. Η κοινωνική αυτή προέλευσή του, τον ρίχνει από μικρό στη σκληρή βιοπάλη. Κι οι πίκρες, στερήσεις, κακουχίες που τον δέρνουν, επιδεινώνουν τα άρρωστα, από τη γέννησή του, πόδια και έτσι έκαναν τη ζωή του σωστό μαρτύριο.

Το 1949, πολεμώντας από τις γραμμές του ΔΣΕ, τραυματίζεται στην περιοχή Ιζβορου.

Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από όπου επαναπατρίστηκε στα τέλη του 1979 και δούλεψε 12 περίπου χρόνια ως υπάλληλος στο Δήμο Ιωαννίνων. Δική του οικογένεια δεν είχε. Ζούσε με την οικογένεια της αδελφής του, που τότε γύρισαν από την πολιτική προσφυγιά.

Πέθανε στις 13 Δεκέμβρη 2001.

Στη μνήμη του προσφέρουμε: Στο «Ριζοσπάστη» 15 ευρώ, 15 ευρώ στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και 15 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ. Οραμά του είχε τη σοσιαλιστική κοινωνία και αγωνιζόταν, όσο μπορούσε, γι' αυτήν.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Η αδερφή του Αλεξάνδρα, ο άντρας της Θανάσης

Τα παιδιά τους Ζωή και Γιάννης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ