Σάββατο 29 Ιούλη 2023 - Κυριακή 30 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Μόσχα προωθεί τον αποκλεισμό της Ουκρανίας από τη Μαύρη Θάλασσα

Μεγαλώνει ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου

Βήμα βήμα κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία με επίκεντρο τη Μαύρη Θάλασσα, μια στρατηγικής σημασίας περιοχή, με τις πιθανότητες περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης να αυξάνονται.

Μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας, πριν από περίπου δέκα μέρες, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν αδιάκοπα στρατηγικές υποδομές και αποθήκες σιτηρών σε ουκρανικά λιμάνια σε Οδησσό και Μικολάιφ, επιθεωρούν πλοία, ενώ Κίεβο και Μόσχα έχουν απειλήσει πως θα θεωρούν στρατιωτικούς στόχους όλα τα πλοία - και τα εμπορικά. Είναι προφανές πως η Μαύρη Θάλασσα έχει μετατραπεί σε ένα ακόμη καυτό μέτωπο του πολέμου.

Οπως επισήμανε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, «ο ρωσικός στόλος, από τότε που η Ρωσία αποχώρησε από την Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα, βρίσκεται σε ετοιμότητα να επιβάλει αποκλεισμό στην Ουκρανία» και η κορβέτα «Sergei Kotov» έχει αναπτυχθεί στη νότια Μαύρη Θάλασσα, περιπολώντας μεταξύ Βοσπόρου και Οδησσού, κοντά δηλαδή σε Ρουμανία και Βουλγαρία. «Υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να αποτελέσει μέρος μιας ομάδας για αναχαίτιση εμπορικών πλοίων που η Ρωσία πιστεύει ότι κατευθύνονται προς την Ουκρανία», ανέφερε.

Την Τρίτη ανακοινώθηκε πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν δύο ουκρανικά drones που επιτέθηκαν στο «Sergei Kotov». Μια ακόμη επίθεση με drone στη Μόσχα εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Παρασκευής η Ουκρανία, το οποίο καταρρίφθηκε. Ουκρανική επίθεση με drones είχε σημειωθεί και τη Δευτέρα, μέσα στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου δείχνει και η ανακοίνωση της ρουμανικής κυβέρνησης, ότι χτυπήθηκε εμπορικό πλοίο της Ρουμανίας - που είναι μέλος του ΝΑΤΟ - κατά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς της Τρίτης στο ουκρανικό λιμάνι Ρένι στις όχθες του Δούναβη στα σύνορα με τη Ρουμανία. Ο ρωσικός ναυτικός αποκλεισμός στην Ουκρανία φαίνεται να έχει διευρυνθεί και στον Δούναβη, όπου τουλάχιστον 50 πλοία έχουν εγκλωβιστεί, σύμφωνα με ΜΜΕ.

Σε αυτές τις συνθήκες, η ουκρανική κυβέρνηση επιμένει να καλεί το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εμπορευμάτων μέσω κοινών περιπολιών και να συνοδεύουν τα ουκρανικά πλοία που θα εξάγουν σιτηρά. Κάτι τέτοιο αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου και μιας άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας, σε περίπτωση που χτυπηθούν «δυτικά» πλοία.

Τουλάχιστον 26 εγκαταστάσεις σε λιμάνια της Ουκρανίας είτε έχουν υποστεί ζημιές είτε έχουν καταστραφεί, μέσα σε 9 μέρες, δήλωσε στέλεχος της ουκρανικής κυβέρνησης, ενώ η εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Ν. Χουμενιούκ, προειδοποίησε πως «σε 2-3 μήνες πιθανότατα δεν θα έχουμε πλέον λιμάνια». Ζήτησε από τα κράτη του ΝΑΤΟ να παραδώσουν στο Κίεβο εγκαίρως ενισχυμένη, σύγχρονη αντιπυραυλική και αντιαεροπορική άμυνα, αλλά «κυρίως αμερικανικά μαχητικά F-16, ικανά να στοχεύσουν τα οπλικά συστήματα και τα ρωσικά πολεμικά πλοία».

Υποστήριξε ότι η Ρωσία εκτοξεύει ταυτόχρονα πυραύλους πλεύσης, υπερηχητικούς και αντιπλοϊκούς, ενώ τα ουκρανικά αμυντικά συστήματα είναι «διασκορπισμένα» και «δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την απειλή». Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει «σχεδόν όλα τα λιμάνια» της χώρας, «κανένα πλοίο δεν μπορεί να φύγει», είπε.

Την ίδια στιγμή ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, διαφήμιζε τη ρωσική σοδειά μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας - Αφρικής, λέγοντας πως είναι ικανή να καλύψει το κενό των ουκρανικών σιτηρών.

Το ΝΑΤΟ θα εντείνει την επιτήρηση στη Μαύρη Θάλασσα

Για το θέμα συνεδρίασε την Τετάρτη το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, ένας μηχανισμός που ιδρύθηκε πριν από δύο βδομάδες, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Οι «Σύμμαχοι» σημείωσαν ότι η νέα περιοχή προειδοποίησης της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Βουλγαρίας, έχει δημιουργήσει νέους κινδύνους για λαθεμένους υπολογισμούς και κλιμάκωση, καθώς και σοβαρά εμπόδια στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Το ΝΑΤΟ θα εντείνει την επιτήρηση και αναγνώριση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, μεταξύ άλλων με αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σύμφωνα με το ουκρανικό ΥΠΕΞ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να «λάβουν μέτρα», χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες αποφάσεις.

Η ρωσική πλευρά δηλώνει «έτοιμη» για διαπραγματεύσεις

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος ισχυρίστηκε χτες πως η Ρωσία είναι πάντα έτοιμη για διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου - με τους όρους της Μόσχας - ωστόσο ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και το «καθεστώς του Κιέβου» «αρνούνται να διαπραγματευτούν για θέματα ισότιμης ασφάλειας για όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας».

Ο ίδιος ευχαρίστησε τους Αφρικανούς ηγέτες για την ειρηνευτική τους πρόταση που κατέθεσαν σε Μόσχα και Κίεβο και τη μελετούν πολύ προσεκτικά. Η Ουκρανία προωθεί τη δική της «φόρμουλα Ειρήνης» και την πραγματοποίηση μιας Παγκόσμιας Συνόδου Ειρήνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ