Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΝΕΟΛΑΙΑ
Απάντηση με οργάνωση, αλληλεγγύη και διεκδίκηση

«Δεν δεχόμαστε να γνωρίζουμε ότι έστω και ένας συνάδελφός μας δεν βρίσκεται στο αμφιθέατρο λόγω οικονομικών προβλημάτων», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Μιχάλης Φαναρτζής, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Πανεπιστημίου Πειραιά, ενός από τους συλλόγους που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία φοιτητικών συλλόγων για έμπρακτη αλληλεγγύη και διεκδίκηση για τους νεοεισαγόμενους φοιτητές. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας συντονισμού, κάθε εισακτέος μπορεί να επισκεφτεί τη σελίδα στο Facebook «Φοιτητές Μαζί», όπου υπάρχουν αναρτημένα αναλυτικά τηλέφωνα επικοινωνίας με τους φοιτητικούς συλλόγους από ιδρύματα και σχολές.

Μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι έχουν ήδη να επιδείξουν παραδείγματα από διεκδικήσεις και αγωνιστικές παρεμβάσεις που έφεραν αποτελέσματα, αποκρούοντας π.χ. τις προσπάθειες να επιβληθεί χαράτσι για επίλυση προβλημάτων στις εστίες, για διάθεση περισσότερων δωματίων ώστε να καλυφθούν ανάγκες στις εστίες.

Οπως μας λέει ο Μ. Φαναρτζής, «το να βρεις διαμέρισμα στην Αθήνα σε τιμή μέχρι 300 ευρώ σε φοιτητικές περιοχές μοιάζει παιχνίδι τύχης, ενώ το ράλι των πανάκριβων ενοικίων σε Αθήνα και Πειραιά κυμαίνονται άνω των 400-500 ευρώ τον μήνα».

«Ηδη πολλοί φοιτητές απευθύνονται στους συλλόγους τους με το άγχος να κυριαρχεί. Η κυβέρνηση να πάρει τώρα μέτρα! Να μην εμποδιστεί κανείς να συνεχίσει τις σπουδές του λόγω οικονομικής δυσκολίας! Είναι αδιανόητο, μετά από τόσα εμπόδια που βρήκαμε μπροστά μας για να εισαχθούμε στο πανεπιστήμιο - βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη - να βρισκόμαστε απέναντι σε έναν διπλό κίνδυνο. 'Η να μην πάμε στις σχολές μας ή να πάμε και να είμαστε αναγκασμένοι να δουλεύουμε υπό συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης για να ανταποκριθούμε στα έξοδα των σπουδών μας», σημειώνει. Και συνεχίζει, μιλώντας για την οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης:

«Αυτός είναι ο λόγος που την αλληλεγγύη την συνδυάζουμε με τη συλλογική διεκδίκηση: Να ανοίξουν από τις αρχές Αυγούστου οι αιτήσεις για τις εστίες, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εισδοχές πριν τις αρχές του εξαμήνου. Ολοι οι φοιτητές που κάνουν αίτηση για δωμάτιο να εξασφαλίσουν τρόπο διαμονής στην πόλη σπουδών τους είτε στην φοιτητική εστία, είτε με την ενοικίαση από το ίδρυμα ξενοδοχείων και δωματίων για να καλυφθούν οι ανάγκες. Παράλληλα προτάσσουμε την ανάγκη γενναίας αύξησης του στεγαστικού επιδόματος στα 400 ευρώ τον μήνα για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν, υπολογίζοντας τα στοιχεία που δημοσιεύονται για τις αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ