Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Απαιτεί τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στον βορρά

Την (προ μηνών) πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για συνάντηση με τους δικούς του όρους απέρριψε για μία ακόμη φορά ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο «Sky News Arabia» και μεταδόθηκε χτες, ο Πρόεδρος Ασαντ έθεσε ξανά τους δικούς του όρους για την εξομάλυνση των σχέσεων Δαμασκού - Αγκυρας με πρώτο και κύριο τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής σε περιοχές της Βόρειας Συρίας. Απέρριψε ως έωλο το πρόσχημα της Τουρκίας πως τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής βρίσκονται για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έδωσε ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός σε σχέση με τη συνέντευξη, ο Ασαντ ανέφερε πως εξακολουθούν να εξυφαίνονται σε βάρος της χώρας του σενάρια τρομοκρατίας και ανατροπής της κυβέρνησής του στη Συρία, όπως συνέβη με τον Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη και τον Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ.

Επέρριψε επίσης στις ξένες δυνάμεις επέμβασης την ευθύνη για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών (κυρίως χαπιών captagon που χρησιμοποιούν κυρίως οι τζιχαντιστές), λέγοντας πως πρόκειται για τις ίδιες χώρες που δημιούργησαν «χάος στη Συρία».

Κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις της συριακής αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος Ασαντ έκανε διάκριση ανάμεσα στα αντιπολιτευόμενα κόμματα που δίνουν τη μάχη τους επί συριακού εδάφους και σε άλλα που «μαγειρεύονται» ή προωθούνται από το εξωτερικό για ξένα συμφέροντα. Τόνισε έτσι πως η μόνη αντιπολίτευση που αναγνωρίζει είναι «εκείνη που υπάρχει στη Συρία και όχι αυτή που κατασκευάζεται έξω».

Σε σχέση με τις δυτικές κυρώσεις, ο Πρόεδρος Ασαντ παραδέχθηκε πως κατέστη εφικτή η παράκαμψη αρκετών εκ των σκληρών αμερικανικών κυρώσεων που επέβαλε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που είναι γνωστές σαν «Νόμος του Καίσαρα». Οπως ανέφερε «αυτές δεν είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο», αλλά ο μη τερματισμός του πολέμου που αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές να επενδύσουν στη συριακή οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ