Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΑΣ
Σήμερα η Σύνοδος της ECOWAS, με όλα τα σενάρια ανοιχτά

Στις εκδηλώσεις στήριξης των πραξικοπηματιών ξεχωρίζουν συνθήματα όπως «Η Γαλλία σκοτώνει τον Νίγηρα» (φωτ.), καθώς μαίνονται σκληροί γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί

Copyright 2023 The Associated

Στις εκδηλώσεις στήριξης των πραξικοπηματιών ξεχωρίζουν συνθήματα όπως «Η Γαλλία σκοτώνει τον Νίγηρα» (φωτ.), καθώς μαίνονται σκληροί γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί
Στην Αμπούτζα, πρωτεύουσα της Νιγηρίας, συνεδριάζουν σήμερα οι ηγέτες των χωρών της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) για την κατάσταση στον Νίγηρα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό, με επικεφαλής των πραξικοπηματιών τον Αμπντελραχμάν Τσιανί.

Στο τραπέζι υπάρχουν όλα τα σενάρια, από τη «διπλωματική λύση» μέχρι και την στρατιωτική επέμβαση, με τον προεδρεύοντα της ECOWAS, Νιγηριανό Πρόεδρο Μπόλα Τινούμπου, να δηλώνει «ετοιμοπόλεμος», παρά την πρόσφατη άρνηση της νιγηριανής Γερουσίας να εγκρίνει τα σχέδιά του για τη συμμετοχή χιλιάδων Νιγηριανών στρατιωτών σε επέμβαση στη γειτονική χώρα.

Πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ αναφέρουν ότι συζητιέται και σχέδιο για την πραγματοποίηση εισβολής στον Νίγηρα από περίπου 25.000 στρατιώτες. Ο Τινούμπου - όπως και άλλοι ηγέτες της ECOWAS οι οποίοι επιχειρηματολογούν υπέρ της επέμβασης - δείχνει διατεθειμένος να συμβάλει με τουλάχιστον τους μισούς. Αλλες χώρες που δείχνουν ανοιχτές σε συμμετοχή σε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα είναι το Μπενίν, η Σενεγάλη και η Ακτή Ελεφαντοστού. Εφόσον αποτολμήσουν μία τέτοια κίνηση (που παρασκηνιακά έχει την υποστήριξη της Γαλλίας) αναμένεται να βρουν μπροστά τους τους στρατούς του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο, που έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι πιθανή εισβολή της ECOWAS στον Νίγηρα θα είναι σαν εισβολή εναντίον τους. Ριζικά αντίθετη σε επέμβαση είναι και η Αλγερία, που μολονότι επιθυμεί - όπως και η Ρωσία - την αποκατάσταση του ανατραπέντα Προέδρου Μ. Μπαζούμ στην εξουσία, θεωρεί μια ξένη επιχείρηση στον Νίγηρα ριψοκίνδυνη και «απειλή για την εθνική της ασφάλεια».

Οι πραξικοπηματίες στον Νίγηρα, που προχτές το βράδυ απέρριψαν το αίτημα εισόδου στη χώρα μίας κοινής διπλωματικής αποστολής μεσολάβησης από την Αφρικανική Ενωση και τον ΟΗΕ, λόγω των απειλών της ECOWAS για στρατιωτική επέμβαση, χτες προχώρησαν στον διορισμό νέου υπουργικού συμβουλίου, μετά την ανάθεση εντολής κυβέρνησης με το αξίωμα του δοτού πρωθυπουργού στον οικονομολόγο και πρώην υπουργό Οικονομικών, Αλί Μααμάν Λαμίν Ζεν.

Επιπλέον, μετά το κλείσιμο του εναέριου χώρου, τη Δευτέρα, ανακοίνωσαν και την άρση άδειας πτήσεις διπλωματών από φιλικές χώρες και εταίρους, για «λόγους ασφαλείας».

Κατήγγειλαν παραβίαση εναέριου χώρου από γαλλικές δυνάμεις

Την παραβίαση του εθνικού εναέριου του Νίγηρα από γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη χτες, από τις 6.30 έως τις 11.15 το πρωί, κατήγγειλε εκπρόσωπος των πραξικοπηματιών.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti», επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του «Εθνικού Συμβουλίου για την Αμυνα της Πατρίδας», Αμάντου Αμπντραμάν, μετέδωσε ότι θέσεις της Προεδρικής Φρουράς του Νίγηρα «έγιναν στόχος επίθεσης».

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, γαλλικές δυνάμεις «απελευθέρωσαν μονομερώς τους κρατούμενους τρομοκράτες για να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στον Νίγηρα» και απογείωσαν ένα στρατιωτικό αεροσκάφος από την πρωτεύουσα του Τσαντ, Ντζαμένα, το οποίο «διέκοψε σκόπιμα κάθε επαφή με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας αφότου εισήλθε στον εναέριο χώρο μας».

Η Προεδρική Φρουρά και ο στρατός του Νίγηρα απέφυγαν να κάνουν χρήση πυρός, επιλέγοντας αφενός να ανεβάσουν το επίπεδο συναγερμού και επαγρύπνησης σε όλη τη χώρα και αφετέρου να επιτρέψουν τη συγκρότηση ομάδων εθελοντών που θα συνεργάζονται με τον στρατό, αναφέροντάς του πιθανές «ύποπτες κινήσεις» ενώ θα περιπολούν στην πρωτεύουσα Νιαμέι.

Αργότερα χτες το βράδυ, η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε τις κατηγορίες της στρατιωτικής κυβέρνησης του Νίγηρα ότι παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο της αφρικανικής χώρας και ότι «απελευθέρωσε τρομοκράτες». Πηγές προσκείμενες στη γαλλική κυβέρνηση, τις οποίες επικαλέστηκε το γαλλικό δίκτυο «France24», αναφέρουν πως οι Γάλλοι όντως πέταξαν αεροπλάνο τους στον εναέριο χώρο του Νίγηρα, υποστηρίζοντας ότι το έκαναν αυτό «σε συμφωνία με τον στρατό». Αρνήθηκαν δε κατηγορηματικά ότι «απελευθέρωσαν τρομοκράτες».

Νεότερες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις επαφές με τον ανατραπέντα Πρόεδρο Μπαζούμ και τους πραξικοπηματίες, επιδιώκοντας την εξασφάλιση της παραμονής των περίπου 1.100 Αμερικανών στρατιωτών και των δύο σημαντικών στρατιωτικών βάσεων drones για «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στο Σαχέλ της Αφρικής. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, επικοινώνησε αργά προχτές με τον Μπαζούμ, ενημερώνοντάς τον για τις τελευταίες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, μετά τις επαφές που είχε τη Δευτέρα στη Νιαμέι η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.

«Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν την έκκληση για άμεση απελευθέρωση του Μπαζούμ και της οικογένειάς του», ανέφερε ο Μπλίνκεν σε ανάρτηση στο Χ (πρώην Twitter). Ο ίδιος δήλωσε εκ νέου ότι η Ρωσία και η ρωσική μισθοφορική εταιρεία «Wagner Group» επωφελούνται από την αστάθεια στον Νίγηρα, ακόμα κι αν δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 26ης Ιούλη ή δεν το υποστήριξαν.

Στο φόντο της πρόσφατης σύστασης της Νούλαντ προς τους στρατιωτικούς του Νίγηρα να μην προσκαλέσουν για υποστήριξη στη χώρα τους τη «Wagner Group», ειδάλλως θα πληρώσουν ακριβό τίμημα, ο ιδρυτής της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας, Γεβγκένι Πριγκόζιν, καυχήθηκε ότι ακόμα και το όνομα της «Wagner» αρκεί για να κάνει τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν μία στρατιωτική κυβέρνηση που μέχρι πριν λίγο απέρριπταν.

Επανεμφανίστηκε ηγετικό στέλεχος των Τουαρέγκ

Ο Ρίσα Αγκ Μπούλα, πρώην ηγετικό στέλεχος σε προ 20ετίας εξεγέρσεις των νομάδων Τουαρέγκ στην ευρύτερη περιοχή, ανακοίνωσε χτες την ίδρυση κινήματος που αντιτίθεται στη χούντα, με την ονομασία «Συμβούλιο Αντίστασης για τη Δημοκρατία» (CRR).

Η εξέλιξη δεν αποκλείεται να προκαλέσει προβλήματα στους πραξικοπηματίες, καθώς ο Αγκ Μπούλα διατηρεί την επιρροή του σε δυνάμεις των Τουαρέγκ που ελέγχουν το εμπόριο σε μεγάλο μέρος του βόρειου Νίγηρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποχωρούν από την ECOWAS (2024-01-31 00:00:00.0)
Υπέγραψαν σύμφωνο «αμυντικής» συνεργασίας (2023-09-19 00:00:00.0)
Απορρίπτει η ECOWAS την πρόταση για τριετή «μετάβαση» (2023-08-22 00:00:00.0)
Εν μέσω απειλών επέμβασης και σφοδρού ανταγωνισμού (2023-08-05 00:00:00.0)
Φουντώνει η αντιπαράθεση στη ζώνη του Σαχέλ (2023-08-03 00:00:00.0)
Η γαλλική επίθεση προπομπός εξελίξεων (2013-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ