Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο για τις άθλιες συνθήκες δουλειάς

Τη Δευτέρα 14 Αυγούστου, μετά τις σοβαρές καταγγελίες εργαζομένων

Παράσταση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο Αθηνών, στις 8 π.μ., τη Δευτέρα 14 Αυγούστου, οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής απαιτώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από την εντατικοποίηση της εργασίας.

Οι συνθήκες εργασίας, σημειώνει στην ανακοίνωση - κάλεσμα, στις αεροπορικές και τις υπόλοιπες εταιρείες στο αεροδρόμιο της Αθήνας, σύμφωνα και με καταγγελίες εργαζομένων, είναι απαράδεκτες. Εξαντλητικές υπερωρίες, κομμένα ρεπό και συνεχές τρέξιμο προκειμένου «να βγει η δουλειά», συντελούν σε μια επικίνδυνη κατάσταση τόσο για την υγεία των εργαζομένων στο αεροδρόμιο όσο και για την ομαλή και ποιοτική εξυπηρέτηση των επιβατών. Τις μέρες του καύσωνα οι εργαζόμενοι, που αδυνατούν να κάνουν ακόμα και τα απαραίτητα διαλείμματα, βρίσκονταν εκτεθειμένοι στον ήλιο για ώρες ολόκληρες. Δεκάδες είναι όσοι νιώθουν αδιαθεσία καθημερινά, υπάρχουν λιποθυμίες, σοβαροί τραυματισμοί. Σε αυτές τις συνθήκες εγκυμονούν μια σειρά επαγγελματικές ασθένειες και κίνδυνοι.

Οι παραιτήσεις εργαζομένων λόγω των εξαντλητικών και επικίνδυνων συνθηκών εργασίας είναι καθημερινές. Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν παραιτηθεί εκατοντάδες συνάδελφοι που εργάζονταν πάνω από 5 χρόνια στο αεροδρόμιο.

Ο ισχυρισμός των εργοδοτών, αναφέρει το ΕΚ, ότι δεν βρίσκουν προσωπικό δεν αποτελεί δικαιολογία και τονίζει:

«Δεν δεχόμαστε να γίνουμε ακόμα ένα "νούμερο" στους μακάβριους πίνακες καταγραφής των εργοδοτικών εγκλημάτων που συμβαίνουν στους χώρους μας και με θράσος οι εργοδότες το ρίχνουν στην "ατομική ευθύνη" ή σε προβλήματα υγείας. Σοβαρές ευθύνες βαραίνουν τις κυβερνήσεις αλλά και τις εταιρείες, οι οποίες αξιοποιώντας απαράδεκτους νόμους όπως αυτός που δίνει το δικαίωμα για δουλειά με ορισμένου χρόνου συμβάσεις για χρόνια, έχουν αφήσει υποστελεχωμένα πολλά πόστα και ειδικότητες».

Το ΕΚ καλεί τα σωματεία των εργαζομένων στον χώρο του αεροδρομίου «να διεκδικήσουμε από κοινού άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, να γίνουν προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες και τις εταιρείες με αορίστου χρόνου συμβάσεις, 5ήμερο - 8ωρο, να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δουλεύουν πάνω από 6 μήνες τον χρόνο με σύμβαση. Να απαιτήσουμε την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, να τηρείται το 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο, χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας, και να αφορούν όλους τους εργαζόμενους.

Καλούμε την κυβέρνηση, τις αεροπορικές και τις υπόλοιπες εταιρείες να πάρουν άμεσα μέτρα απέναντι σε αυτή την κατάσταση.

  • Να προσληφθεί άμεσα προσωπικό με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
  • Να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς αντί να αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να ενισχύσουν το εισόδημά τους δουλεύοντας ρεπό και υπερωρίες».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ