Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Παρανάλωμα πυρός ξανά στην Αττική, σε κίνδυνο και η Πάρνηθα

Σε Ασπρόπυργο, Χασιά και Ελευσίνα, οι φλόγες άφησαν πίσω τους τεράστιες καταστροφές και κανείς δεν ήξερε τι θα ξημερώσει

Eurokinissi

Σε άμεσο κίνδυνο μπήκαν ζωές και σπίτια λαϊκών οικογενειών, εγκλωβισμένες ανάμεσα στις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Ασπρόπυργο και Χασιά και στην έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού, στις αποδεκατισμένες υπηρεσίες από προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή με αποκλειστική διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν ως κόστος τη λήψη ουσιαστικών μέτρων πυροπροστασίας για την προστασία του λαού και της περιουσίας του.

Στη Χασιά η πυρκαγιά ξέσπασε χτες πριν από το μεσημέρι μπαίνοντας σε αυλές σπιτιών, καίγοντας σπίτια, ταβέρνες, ελιές, υλικά σε μάντρα για σκαλωσιές κ.ά. Με το πέρασμα της ώρας και μέχρι το απόγευμα, πολλά διαφορετικά μέτωπα είχαν περικυκλώσει το χωριό. Κάτοικοι βλέποντας να πλησιάζει η φωτιά στα σπίτια, εξοργισμένοι προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με την Πυροσβεστική για να ζητήσουν ενισχύσεις.

Η οργή τους μεγάλωνε καθώς έρχονταν αντιμέτωποι με την ανυπαρξία κάθε σχεδιασμού και συντονισμού των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων. Χαρακτηριστικό ήταν ότι μπλόκα της αστυνομίας δεν είχαν καμιά ενημέρωση για το αν και πότε έπρεπε να κόψουν την κυκλοφορία και αν την έκοβαν δεν υπήρχε καμιά κατεύθυνση προς τα πού έπρεπε να κινηθούν τα οχήματα. Εθελοντές ενημέρωσαν μπλόκα αν ο δρόμος περνάει ή όχι.


Eurokinissi

Στη Χασιά, προς το απόγευμα, υπήρχαν παράλληλα μέτωπα σχεδόν σε όλα τα σημεία του ορίζοντα, με ένα από αυτά να έχει κόψει τον δρόμο από και προς τα Ανω Λιόσια και να περνά από την άλλη μεριά συνεχίζοντας το καταστροφικό του έργο. Η φωτιά επεκτάθηκε τόσο δυτικά, όσο και ανατολικά, βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο την Πάρνηθα.

Αμεση ήταν η αντίδραση των Οργανώσεων της ΚΟ Αττικής, που συγκρότησαν ομάδες από μέλη, φίλους και οπαδούς του Κόμματος και της ΚΝΕ, για να συνδράμουν το έργο της πυρόσβεσης μαζί με τους κατοίκους και τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής (βλέπε αναλυτικά στη σελίδα 9).

Κάηκαν εργοστάσια και αποθήκες

Καμένες αποθήκες και εργοστάσια, καμένοι τόνοι ελαστικών και άλλων υλικών που έκαναν την ατμόσφαιρα ανυπόφορη, ήταν ο απολογισμός της μεγάλης φωτιάς που μαινόταν χτες το πρωί στη Βιομηχανική Περιοχή του Ασπροπύργου.

Η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί σε διαφορετικές εστίες: Λάκκα Κατσαρή, Δύο Πεύκα, Νέα Ζωή και Αμμουδιές, με την Πυροσβεστική να θεωρεί πιο επικίνδυνο το μέτωπο της Νέας Ζωής, λόγω των βιομηχανικών χώρων και υλικών (υπήρχαν ακόμη και τοξικά χημικά). Από τη φωτιά διακόπηκε και η κυκλοφορία του Προαστιακού.

Κι ενώ οι πρωινές φωτιές κάποια στιγμή ελέγχθηκαν, έχοντας πρώτα κάνει στάχτη στο πέρασμά τους εργοστάσια και αποθήκες, το απόγευμα νέες φλόγες πύκνωσαν στην περιοχή, καθώς η φωτιά της Χασιάς «καβάλησε» το βουνό και πέρασε και πάλι στην περιοχή της Βιομηχανικής Ζώνης του Ασπροπύργου, στον λόφο Κυρίλλου.


Eurokinissi

Με μήνυμα από το 112 κλήθηκαν όσοι βρίσκονταν στην περιοχή να απομακρυνθούν προς τη Μάνδρα, οι κάτοικοι της περιοχής Λάκκα Κατσαρή προς Ασπρόπυργο, οι κάτοικοι των οικισμών Ποντίων και Βέρας προς Ελευσίνα, ενώ στους κατοίκους του Ασπροπύργου στάλθηκε μήνυμα να κλείσουν «πόρτες και παράθυρα».

Αργά το απόγευμα αποχώρησαν τελικά οι εργαζόμενοι από διάφορες βιομηχανίες, μετά και τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του ΚΚΕ προς το υπ. Εργασίας. Η φωτιά εξακολουθούσε να καίει μέχρι το βράδυ στη Βιομηχανική Ζώνη του Ασπροπύργου, αναδεικνύοντας το εφιαλτικό σενάριο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, καθώς δεν υπάρχει κανένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπισή του.

Σύμφωνα εξάλλου με καταγγελία του Θανάση Οικονόμου, μέλους του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ με τη ΔΑΣ, αργά το απόγευμα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ (μπλε λεωφορεία) στα Ανω Λιόσια, αλλά η Αττική Οδός ζητούσε από τους οδηγούς των λεωφορείων να πληρώσουν διόδια για να διαφύγουν! Η ΔΑΣ απαίτησε να ανοίξουν τα διόδια ώστε να είναι απρόσκοπτη και δωρεάν η διέλευση.

Κινδύνεψαν το «Θριάσιο» Νοσοκομείο και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας

Φωτιά ξέσπασε το πρωί και στην Ελευσίνα, πίσω από το «Θριάσιο» Νοσοκομείο και πολύ κοντά στην έκταση του στρατιωτικού αεροδρομίου, στην 112 Πτέρυγα Μάχης.

Στη μάχη για την κατάσβεση ρίχτηκαν και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, προσπαθώντας να περιορίσουν τη φωτιά που απείχε λίγα μέτρα από τη μάντρα του νοσηλευτικού ιδρύματος. Στην έκταση του αεροδρομίου υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι και εγκαταστάσεις που στην περίπτωση που παραδίδονταν στις φλόγες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή. Τελικά, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν.

«Η πυρκαγιά αναδεικνύει με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι δεν υπάρχει καμία μα καμία μέριμνα για ουσιαστική αντιπυρική προστασία ακόμα και δίπλα σε νοσοκομεία ή σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις», τόνισε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ και του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο».

«Η άμεση επέμβαση των εργαζομένων, που με λάστιχα και κουβάδες προσπάθησαν να περιορίσουν την κατάσταση, αλλά και η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψαν τα χειρότερα. Προκαλεί όμως ερωτήματα γιατί εκτάσεις που γειτνιάζουν με το νοσοκομείο και με το στρατιωτικό αεροδρόμιο μπορούν ειδικά το καλοκαίρι με τόσο υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους να παραμένουν γεμάτες ξερόχορτα και να θέτουν σε κίνδυνο κρίσιμες υποδομές αλλά και κατοικημένες περιοχές», υπογράμμισε σε δήλωσή του, αναδεικνύοντας το πρωτόβουλο πνεύμα με το οποίο οι εργαζόμενοι ρίχτηκαν στη μάχη για να μην προσεγγίσει η φωτιά το νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ