Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Ελα να δημιουργήσουμε μαζί!

Πολιτιστικές δραστηριότητες για τα παιδιά στα Στέκια Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ

Τα Στέκια Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, απαντώντας στις ανάγκες των παιδιών και των γονιών τους για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και δωρεάν πρόσβαση στον πολιτισμό, προετοιμάζουν όμορφες δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους!

Πιο συγκεκριμένα, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας «Μάνος Λοΐζος» (Τροίας 36, Βικτώρια) θα λειτουργήσει παιδική θεατρική ομάδα. Μας λέει η θεατροπαιδαγωγός Κατερίνα Δελαπόρτα:

«Με όχημα το θέατρο και τις ποικίλες τεχνικές του, τα παιδιά σε αυτό το τμήμα θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουν μαζί με τους άλλους τις δικές τους ιστορίες, να πειραματιστούν, να διευρύνουν τα όριά τους, να ενδυναμωθούν ψυχικά. Μέσα στο μάθημα τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να απελευθερωθούν από αναστολές, δισταγμούς και να ξεπεράσουν δυσκολίες στη γλωσσική επικοινωνία και στον προφορικό λόγο.

Η θεατρική αγωγή είναι ένα μέσο διαπαιδαγώγησης που επιδρά θετικά στην καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης, προσφέροντας διεξόδους εκφραστικής επικοινωνίας.

Μέσα σε ένα παιδαγωγικό κλίμα που δεν στηρίζεται στο σωστό και στο λάθος, αλλά στην ελεύθερη έκφραση, το παιδί αλληλεπιδρά και ενεργοποιείται, παίρνοντας ρόλους, εξωτερικεύοντας συναισθήματα και σκέψεις που πολλές φορές δεν μπορεί να εκφράσει με λόγια, καλλιεργώντας έτσι τα εκφραστικά του μέσα. Δρα δημιουργικά και συλλογικά, κοινωνικοποιείται και προσεγγίζει τη γνώση μέσα από τον συμβολισμό.

Μίμηση, παιχνίδια ρόλων, αυτοσχεδιασμός και αναπαράσταση, δραματοποίηση και καλλιέργεια αισθήσεων, τραγούδι, μαριονέτες, κούκλες, μουσικά και ρυθμικά παιχνίδια, πολύχρωμα πανιά, εικόνες και κατασκευές μάς συντροφεύουν μέσα από σύνθετες δράσεις παιχνιδιού.

Ξεκινάμε και φέτος το ταξίδι μας στον μαγικό κόσμο της Τέχνης και της δημιουργίας».

Ακόμα, θα λειτουργήσει εργαστήρι κεραμικής για παιδιά. Σε δήλωσή της η Ιουλία Γερασκλή, κεραμίστρια, αναφέρει:

«Η κεραμική είναι μία από τις αρχαιότερες τέχνες.

Ο πηλός, η πρώτη ύλη μας, είναι ένα εύπλαστο και φυσικό μέσο που η επαφή μαζί του ανοίγει τους ορίζοντες της φαντασίας και της δημιουργίας.

Στο εργαστήρι κεραμικής τα παιδιά θα μάθουν να δημιουργούν με το αίσθημα της ελευθερίας, αφού θα λερωθούν, θα δημιουργήσουν, θα χαλάσουν και θα δημιουργήσουν ξανά. Ακόμα, θα κατανοήσουν τον όγκο, τη φόρμα, το βάρος.

Στα μηνιαία εργαστήρια θα δημιουργήσουμε με τη μέθοδο της πηλοπλαστικής, δηλαδή με τα χέρια μας και εργαλεία χειρός. Με την καθοδήγησή μας τα παιδιά θα κατασκευάσουν έργα εμπνευσμένα από μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες, από ποιήματα, ακόμα και από τραγούδια.

Στόχος μας είναι με αυτόν τον τρόπο και μέσω της κεραμικής να γνωρίσουν κι άλλες μορφές Τέχνης.

Κάθε εργαστήριο θα έχει διάρκεια περίπου έναν μήνα και θα πραγματοποιηθεί κυλιόμενα σε όλα τα Στέκια της Αθήνας. Με την ολοκλήρωση του κάθε εργαστηρίου τα παιδιά θα παραλαμβάνουν στην τελική τους μορφή (ψημένα - υαλωμένα) τα αντικείμενά τους».

Οι συναντήσεις των συγκεκριμένων ομάδων θα πραγματοποιούνται τα Σαββατοκύριακα και μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτές παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Για ακριβείς πληροφορίες, καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 6970414947.

Στο Στέκι στο Μενίδι θα λειτουργήσουν θεατρική ομάδα και μαθήματα μουσικής και για παιδιά.

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν κι άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες, στα Στέκια της Αττικής (Αθήνα, Καισαριανή, Μενίδι, Πειραιάς) αλλά και σ' αυτά που λειτουργούν σε Καλαμάτα και Θεσσαλονίκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ