Παρασκευή 12 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Επιλογές
Ξυλογραφίες του Σπ. Βασιλείου

Τιμητική εκδήλωση, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Σπύρου Βασιλείου, διοργανώνει τη Δευτέρα (8μμ) η αίθουσα τέχνης «Αρτιγκράφ» (Αριστοτέλους 99). Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η νέα έκδοση του βιβλίου «Ξυλογραφίες», στο οποίο περιέχεται το σύνολο του χαρακτικού έργου του μεγάλου δημιουργού. Ο Σπ. Βασιλείου χάραξε τις ξυλογραφίες του στα χρόνια 1940-1947. Φιλοτέχνησε πλήθος ξυλογραφιών (περισσότερες από 465), πολλές από τις οποίες κοσμούν τις 224 σελίδες αυτού του βιβλίου.

Η θεματογραφία είναι ποικίλη. Πηγή έμπνευσης του Σπ. Βασιλείου στάθηκε η ελληνική παράδοση και τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Η δημοτική ποίηση, τα τραγούδια, οι παροιμίες, κείμενα και ποιήματα των μεγάλων συγγραφέων και ποιητών μας (Σολωμός, Κάλβος, Μακρυγιάννης), κυκλοφόρησαν σε εκδόσεις της εποχής εκείνης, στολισμένα με τα βυζαντινότροπα χαράγματά του, χαράγματα ελεύθερης γραφής, δροσερής καλλιτεχνικής πνοής, ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας.

Την έκδοση προλογίζουν ο ακαδημαϊκός Π. Τέτσης και ο συγγραφέας Ε. Τσιρόπουλος. Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως 30/4, θα παρουσιαστούν τα πρωτότυπα αντίτυπα 20 ξυλογραφιών που κυκλοφόρησαν το 1942, σελίδες που περιέχονται στο βιβλίο και τρία έργα ζωγραφικής του Σπ. Βασιλείου, πολυτελούς αναπαραγωγής, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Τη βραδιά των εγκαινίων θα μιλήσει η Αθηνά Σχινά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ