Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του αγαπημένου περιοδικού των παιδιών

«Καθώς το φθινόπωρο έρχεται, ένα ολοκαίνουριο τεύχος του "κόκκινου Αερόστατου" ξεκινάει το ταξίδι του για να σας παρασύρει μαζί του στις πιο ξεχωριστές συναυλίες, δράσεις και παιχνίδια στα Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" σε όλη τη χώρα.

Μαζί... Θα γυρίσουμε 50 χρόνια πριν, στα χρόνια της χούντας και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Θα μάθουμε να σχεδιάζουμε το ανθρώπινο σώμα. Θα προετοιμάσουμε ένα παγκόσμιο ταξίδι για να γνωρίσουμε και να συζητήσουμε με εργαζόμενους από διάφορες χώρες, και άλλα πολλά...

Ετοιμοι; Απογειωνόμαστε!».

Με αυτά τα λόγια καλωσορίζει τους μικρούς του αναγνώστες το περιοδικό «κόκκινο Αερόστατο», που μόλις κυκλοφόρησε και διατίθεται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα.

Στις σελίδες του, τον δικό τους χώρο έχουν οι ίδιοι οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου», με τις πλούσιες δραστηριότητες που ξετυλίγουν πανελλαδικά και τις όμορφες πρωτοβουλίες που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι να ξεχωρίζουν. Φυσικά, κυρίαρχη θέση έχει και η 11η παιδική κατασκήνωση που πραγματοποιήθηκε στο Νεστόριο, στον Γράμμο, με φωτογραφίες που αποτυπώνουν το πλούσιο πρόγραμμα που εκτυλίχθηκε.

Με μια μικρή γνωριμία με τον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, που στίχος του «ντύνει» το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το οποίο κορυφώνεται αυτές τις μέρες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, τα παιδιά καλούνται να ψάξουν και να βρουν το Στέκι του «κόκκινου Αερόστατου» στο Φεστιβάλ της περιοχής τους. «Ελα να συναντηθούμε ξανά, να γιορτάσουμε, να διασκεδάσουμε, να δημιουργήσουμε».

Με αφορμή και την επικαιρότητα, ξεχωρίζει το αφιέρωμα «Ο φασισμός και ΕΜΕΙΣ». Τι είναι ο φασισμός; Πού και πότε «γεννήθηκε»; Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που ακουμπά το περιοδικό, καταλήγοντας ότι «στις γειτονιές μας, στα σχολεία μας, δεν υπάρχει ούτε φόβος, ούτε χώρος για φασίστες. Με γνώση, τόλμη, δύναμη και συλλογικότητα σπάμε τον τσαμπουκά τους, "καθαρίζουμε" τη μαυρίλα που φέρνουν, κάνουμε τα σκοτάδια φως...».

Επίσης, στο συγκεκριμένο τεύχος ξεκινά και το νέο θεματικό αφιέρωμα του περιοδικού, «Οι εργάτες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται και διεκδικούν». Στα επόμενα τεύχη τα παιδιά θα γνωρίσουν τις συνθήκες δουλειάς, αλλά και τις αντιδράσεις των εργαζομένων στις ΗΠΑ, στο Μεξικό, στη Γαλλία, στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Τουρκία, στην Ινδία, στο Καζακστάν και στην Τουρκία.

Με αφορμή τις σημειώσεις του Λεονάρντο Ντα Βίντσι για τον «Βιτρούβιο άνθρωπο», τα παιδιά καλούνται να συλλογιστούν και να απαντήσουν αν υπάρχουν, τελικά, οι τέλειες αναλογίες του σώματος.

«Μια φανταστική ιστορία για πραγματικά γεγονότα» είναι ο τίτλος του πρωτότυπου διηγήματος για τα χρόνια της δικτατορίας και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, από την οποία φέτος τον Νοέμβρη συμπληρώνονται 50 χρόνια.

Φυσικά υπάρχουν οι αγαπημένες σελίδες του περιοδικού, όπως «Το ημερολόγιο του απορημένου», που καταγράφει με μια άλλη ματιά τους προβληματισμούς πάνω σε ζητήματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα και καλεί τους αναγνώστες να καταγράψουν και οι ίδιοι τις σκέψεις τους, «Τα χέρια είναι εργαλεία και δημιουργούν», με ευφάνταστες χειροτεχνίες και κατασκευές, το κόμικς, αλλά και οι σελίδες της επιστήμης.

Μπροστά και στο άνοιγμα των σχολείων, το δώρο του νέου τεύχους του περιοδικού στους αναγνώστες του είναι αυτοκόλλητες ετικέτες «κόκκινο Αερόστατο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ